cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 21, 2015 - 226 Views

Ministrul Stoenescu la marcarea unui sfert de secol de activitate CRS

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat vineri, 18 decembrie, în Serbia, la evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a Comunității Românilor din Serbia. Cu prilejul acestui moment aniversar, demnitarul român și-a exprimat recunoştinţa pentru activitatea depusă de Comunitatea Românilor din Serbia, ca importantă forţă organizatorică pentru apărarea drepturilor românilor în domenii de importanţă vitală pentru identitatea naţională: cultură, învăţământ, presă, viaţă spirituală.


De asemenea, ministrul delegat a reafirmat determinarea statului român de a colabora pe toate planurile cu statul sârb în demersurile sale pentru păstrarea şi dezvoltarea identității româneşti, precum și importanța sprijinirii proiectelor comunităţii româneşti care se subsumează acestui obiectiv.

În acest cadru, demnitarul a subliniat necesitatea continuării eforturilor de îmbunătățire a educației în limba română, exprimând totala deschidere a autorităţilor române pentru promovarea limbii române, ca marcă identitară a tuturor românilor.

În marja evenimentului, oficialul român a discutat cu reprezentanții Comunităţii Românilor din Serbia, pe care i-a încurajat să contribuie la conservarea identităţii lingvistice, culturale şi spirituale a comunităţii româneşti din această regiune.

Vineri, 18 decembrie 2015, la Uzdin, Comunitatea Românilor din Serbia a marcat 25 de ani de existenţă. Cu acest prilej, a concertat maestrul Gheorghe Zamfir, evenimentul fiind oferit de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

La acest eveniment important pentru Comunitatea Românilor din Serbia, a fost prezent Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, reprezentanţii diplomaţiei române din Serbia, reprezentanţii autorităţilor locale precum şi reprezentanţii românilor din Voievodina şi Timoc. În cadrul componentei oficiale a vizitei, demnitarul român a avut întrevederi cu Suzana Paunovic, directoarea Cancelariei pentru drepturile omului şi a minorităţilor, cu Meho Omerovic, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi minorităţilor şi cu Jan Husarik, primarul localităţii Covăciţa.

În cadrul discuţiilor, ministrul delegat a subliniat rolul comunităţii româneşti din Serbia ca punct de legătură înre cele două state. Cu această ocazie, oficialul român a reiterat susţinerea pe care România o acordă Serbiei în parcursul european al acesteia.

Meho Omerovic, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi a minorităţilor, a felicitat aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Comunităţii Românilor din Serbia, care a subliniat că relaţiile de bună vecinătate dintre Serbia şi România poate reprezenta exemplu în regiune celorlalte ţări. Omerovic la fel a subliniat importanţa pentru Serbia a experienţei pe care o are România şi care poate fi transmisă în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, şi că Serbia este conştientă importanţa părerii a ţărilor membre UE, în procesul de preaderare, este transmis într-un comunicat al Parlamentului Serbiei.

La aniversare a concertat maestrul Gheorghe Zamfir, care a încântat sala arhiplină a Casei de Cultură din Uzdin.

„Seara a continuat cu un cocktail, unde Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin, Ariadnae Filum din Bor, şi Partidul Neamului Românesc din Bor au înmânat diplome de excelenţă conducerii CRS. Maestrul naiului, Gheorghe Zamfir, urcând pe scenă, a prezentat taraful său format din tineri basarabeni. Gheorghe Zamfir, supranumit regele naiului, a prezentat cu cinste cultura românească de-a lungul reprezentaţiilor sale internaţionale, aducându-i faimă în toate colţurile lumii. Evenimentul a fost un succes, iar cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Comunitatea Românilor din Serbia a marcat 25 de ani de existenţă, cum se cuvine”, se arată într-un material publicat de site-ul oficial al CRS.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…