Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Noi 19, 2016 - 1274 Views

CONSILIUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI INVITĂ LA DIALOG

Consiliul Românilor de Pretutindeni a primit avizul favorabil al Parlamentului României. Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului României au aprobat, în data de 14 noiembrie 2016, Regulamentul de funcționare al Congresului Românilor de Pretutindeni, Regulamentul de funcționare al Consiliului Românilor de Pretutindeni și Statutul acestuia.


Prima ediție a Congresului Românilor de Pretutindeni s-a desfășurat în perioada 24-25 iunie 2016, la București, în cadrul acestuia fiind ales Consiliul Românilor de Pretutindeni (CRP), format din 35 de membri. Conform articolului 9, din Legea 299/2007 și documentelor mai sus menționate, Consiliul Românilor de Pretutindeni este organul executiv al Congresului Românilor de Pretutindeni și are următoarele obiective: furnizarea de informații, analize și propuneri Parlamentului României, Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și celorlalte instituții guvernamentale competente cu care colaborează pentru promovarea de initiațive legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea și aplicarea programelor destinate comunităților românești. Cele trei documente (Regulamentul de funcționare al Congresului Românilor de Pretutindeni, Regulamentul de funcționare al Consiliului Românilor de Pretutindeni și Statutul acestuia), conform legii 299/2007 au intrat în vigoare pe data 14 noiembrie 2016, data validării lor.

În perioada imediat următoare va avea loc, la București, prima întâlnire de lucru a Consiliului Românilor de Pretutindeni în cadrul căreia se va stabili metodologia organizării următorului Congres al Românilor de Pretutindeni și comisiile de lucru din cadrul Consiliului Românilor de Pretutindeni.

„În luna iunie a acestui an, la București a avut loc Congresul Românilor de Pretutindeni. Acest eveniment a fost foarte contestat, iar rezultatul Congresului – Consiliului Românilor de Pretutindeni stă și acum sub semnul criticii din partea celor ce motivează cu lipsa de reprezentativitate. Conform Regulamentului și Statutului trimis Parlamentului spre avizare, Consiliul trebuie să se reunească cel puțin semestrial. Drept urmare, prima întâlnire a Consiliului va avea loc la începutul lunii decembrie. Este vorba de o ședință de lucru, așadar nu suntem în măsură să vă oferim detalii suplimentare. Putem doar să spunem că unul din subiectele principale ale întâlnirii este pregătirea metodologiei pentru următorul Congres. Iar pentru că următorul Congres trebuie să fie cât mai reprezentativ pentru Diaspora, invităm la dialog orice persoană din afara României care dorește să ofere idei, sfaturi, propuneri și păreri despre cum ar trebui să arate metodologia de organizare a evenimentului”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul Comunicare al Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Consiliul aștepată puncte de vedere de la românii de pretutindeni

„Așteptăm părerile dumnevoastră prin mesaje private, prin comentarii la această postare sau pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și vă rugăm să promovați acest mesaj în cadrul comunităților, astfel încât fiecare să poată să își exprime punctul de vedere. Consiliul Românilor de Pretutindeni trebuie să fie cât mai reprezentativ și mai ales să aparțină celor care fac diferența în comunitățile lor. Împreună dorim să realizăm acest lucru și suntem siguri că cei care ne contestă pe motive de nereprezentativitate își vor aduce aportul la definitivarea metodologiei pentru următorul Congres al Românilor de Pretutindeni. Mulțumim anticipat pentru că sunteți partenerul nostru de dialog”, se mai arată în comunicatul lansat de Consiliu.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…