Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 25, 2019 - 6179 Views

REZULTATE STRÂNSE LA ALEGERILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

După un scrutin plin de nereguli și indicii clare de fraudă masivă, Partidul Socialiștilor, al președintelui Igor Dodon nu a reușit să obțină decât 31 la sută din sufragii. Blocul ACUM (Andrei Năstase și Maia Sandu) au obținut 26 la sută din voturi, mai mult decât democrații lui Vladimir Plahotniuc (24 la sută). Un procent de 8 la sută, care poate conta mult în viitoarea alianță, obține partidul controversatului om de afaceri Ilan Șor. Situația este, însă destul de tulbure! 

Rezultatele preliminare în urma prelucrării a 98% din procesele-verbale, la nivel național, arată următoarele rezultate:

Partidul Socialiștilor 31%

Blocul ACUM Platforma DA și PAS - 26%

Partidul Democrat 24%

Partidul ȘOR - 8%

Totuși, tabloul incidentelor și neregulilor este impresionant. Sute de incidente și nereguli au fost constatate de Promo-LEX la alegerile de ieri. Iată o parte dintre ele:

Mai multor persoane le-a fost restricționat procesul de observare liberă în secția de votare.

În unele secții de vot lipseau cel puțin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ștampila rotundă cu numărul biroului electoral, ștampilele cu inscripția „Votat”, „Anulat”, ștampila specială „Alegeri 24.02.2019” și sigilii pentru urne de vot.

Au existat și mai multe acte de violență sau intimidări ale alegătorilor.

Observatorii Promo-LEX au înregistrat și cazuri în care se făcea agitație electorală sau PR negru chiar la intrare sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea votanților.

Transportarea organizată a alegătorilor cu autocare, microbuze sau alte unități de transport deasemnea se numără printre neregulile depistate de observatorii Promo-LEX.

În același timp au fost înregistrate și 14 cazuri de prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare. IOar în 36 de cazuri s-a fotografiat buletinele de vot.

Promo-Lex mai semnalează și nereguli privind votarea a unui număr suspicios de mare de alegători cu reședință la una și aceeași adresă. Iar unele urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale.

Blocul ACUM a câștigat cele mai multe mandate pe circumscripțiile uninominale din Chișinău

Potrivit rezultatelor finale, blocului ACUM i-a revenit 6 mandate de deputat, în timp ce socialiștilor numai 5.

Mandatele luate de blocul ACUM sunt cele de pe Circumscripția nr. 32 - Mihai Popșoi, 33 - Andrei Năstase, 26 - Iurie Reniță, 30 - Dan Perciun, 25 - Inga Grigoriu și 27 - Vladimir Bolea.

Socialiștilor le-a revenit circumscripția nr. 29 - Adrian Lebedinschi, 28 - Vlad Bătrâncea, 31 - Grigore Novac, 23 - Oleg Lipskii și 24 - Vasile Bolea.

Și la votul pentru partide, blocul ACUM se află pe primul loc. Din totalul de 316.510 voturi, blocul ACUM a luat aproape 38%.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…