Secretarul de stat Gheorghe Cârciu: „Pregătim o nouă ediție a Zilei Românilor de Pretutindeni și îi așteptăm acasă pe toți cei care își asumă cu mândrie identitatea românească și pot fi alături de noi, într-o incursiune în cultura și tradițiile care ne unesc. Suntem cu sufletul lângă toți românii din afară! Le suntem recunoscători pentru că au continuat să creadă în România, o cinstesc și promovează zestrea noastră națională, contribuind la dezvoltarea unor comunități puternice și diverse acolo unde trăiesc și muncesc.”
Românii de pretutindeni interesați să participe la activitățile derulate în perioada 24-26 mai 2024 trebuie să parcurgă următorii pași de înscriere:
1. Crearea unui cont în aplicația dedicată (https://dprp.zrp.inspect.com.ro/) acestor evenimente și validarea acestuia prin intermediul adresei de e-mail;
2. Completarea cererii de participare până pe 6 mai 2024;
3. Validarea cererii de participare de către reprezentanții DRP și descărcarea invitației din contul personal.
Completarea formularului de înscriere, fără verificarea și validarea acestuia de către DRP, nu presupune participarea automată la evenimente.
Pentru a participa, cei interesați trebuie să facă parte din rândul românilor de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea nr. 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu completările și modificările ulterioare.
Participarea la eveniment se poate face doar în baza invitației nominale, care oferă acces la evenimente doar persoanei care s-a înscris.
Cheltuielile privind cazarea, masa și accesul la activitățile din program, în perioada desfășurării evenimentelor (24-26 mai 2024), vor fi asigurate de către organizatori.
Cheltuielile privind transportul din țara de reședință la București și retur vor fi asigurate de către participanți.
„Ziua Românilor de Pretutindeni” este sărbătorită în fiecare an în ultima duminică din luna mai, potrivit Legii 101/2015, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara frontierelor României, având ca scop păstrarea, afirmarea și promovarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.