cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Nicolae Hauca Scris de  Oct 18, 2017 - 4929 Views

„NU NE FURAȚI LIMBA ROMÂNĂ!”

Românii din nordul Bucovinei au protestat în fața Administrației Regionale de Stat din Cernăuți (str. Grușevski, 1) pentru a-și exprima atitudinea față de articolul 7, prin care li se încalcă dreptul la educație în limba română.

Prin adoptarea articolului 7 din noua Lege a învățământului, Rada Supremă a sfidat Constituția și angajamentele internaționale ale Ucrainei.

Limba română, pentru noi, românii, este la fel de maternă și scumpă după cum este limba ucraineană pentru etnicii ucraineni.


Reprezentanții comunității românești au fost invitați după miting în audiență la guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, căruia i-au înmânat apelul de mai jos:

Către,
Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți,
Dl FIȘCIUK Oleksandr Gheorghievici

Președintele Consiliului Regional Cernăuți,
Dl MUNTEANU Ivan Nikolaievici

APEL

Noi, reprezentanții comunității românești din Regiunea Cernăuți, suntem indignați de noua Lege a Educației din Ucraina, adoptată de Rada Supremă și promulgată de Președintele Petro Poroșenko, lege care prin art.7 limitează dreptul minorităților naționale de a-și face studiile în limba lor maternă, în pofida faptului că articolul 22 al Constituției Ucrainei nu admite, în cazul adoptării de noi legi sau introducerii de amendamente la legile în vigoare, restrângerea fondului și volumului drepturilor și libertăților existente. Ne îngrijorează faptul că la adoptarea deciziilor generale de stat de către Rada Supremă și Președintele Ucrainei nu primează Legea Fundamentală, or noi suntem pentru consolidarea statului de drept și nu pentru ignorarea și nesocotirea principiilor unei orânduiri democratice.

Mult stimate Oleksandr Gheorghievici, noi v-am solicitat oficial să vă faceți publică poziția privind art.7 al Legii Educației din Ucraina, înainte ca aceasta să fie promulgată de Președintele Ucrainei, dar nu am primit niciun răspuns din partea dumneavoastră. Faptul că refuzați dialogul nu va duce la nimic bun.

Comunitatea românească din Bucovina mai este indignată și de faptul că legea respectivă a fost adoptată fără ca noi să fim consultați în prealabil, ceea ce constituie o încălcare grosolană a normelor procesului legislativ democratic, fapt inadmisibil pentru timpurile în care trăim. Nu e normal ca majoritatea să lipsească de drepturi o minoritate, fără nici măcar s-o întrebe pe aceasta dacă este de acord sau nu cu așa ceva.

Noi ne-am pronunțat și ne pronunțăm pentru o mai bună predare a limbii ucrainene în școlile noastre și dorim ca elevii să stăpânească cât se poate de bine limba de stat, lucru care deja se realizează. Dar se poate oare studia limbii de stat fără cunoașterea temeinică a limbii materne? În opinia noastră, art. 7 al legii învățământului va duce la pierderea, pentru școlile noastre, a statutului de școli cu limba română de educație, la asimilarea lingvistică și etnică a comunității românești din Ucraina, la analfabetizarea unor generații întregi de oameni și, în cele din urmă, la un genocid etno-lingvistic. De aceea, insistăm ca Legea Educației din Ucraina să fie revizuită, iar art.7 în redacția curentă să fie anulat.

Noi cerem ca în Ucraina să se mențină și în viitor rețeaua școlilor cu limba română de educație și cu studierea intensă a limbii de stat. Or, absolvenții acestor școli sunt apreciați tocmai pentru că stăpânesc 4-5 limbi.

Atragem atenția că înainte de adoptarea legilor și altor decizii de stat importante pentru viața și dezvoltarea minorității naționale românești consultarea societății civile este inevitabilă.

O altă revendicare a noastră constă în stoparea imediată a procesului de intimidare a directorilor și cadrelor pedagogice ale școlilor cu limba română de educație, care s-au pronunțat împotriva acestui articol rușinos.

Suntem indignați și de falsele etichetări care ni se atribuie din partea autorităților, potrivit cărora comunitatea românească, chipurile, nu ar ”stăpâni” și nici nu ”ar dori să stăpânească” limba de stat și că astfel ar rămâne ”neintegrată” în societatea ucraineană. Toate aceste etichetări sunt umilitoare și inacceptabile pentru cetățenii loiali ai Ucrainei.

Amintim că în Bucovina școlile cu limba română de educație au o existență seculară și niciun regim politic sau formațiune statală care a administrat acest ținut în trecut nu a îndrăznit să priveze comunitatea românească autohtonă de dreptul legitim de a-și face studiile în limba maternă.

Articolul 7 al legii educației este de natură să destabilizeze situația social-politică în Ucraina, iar noi, ca cetățeni ai Ucrainei, nu putem admite așa ceva. Or, acum ca niciodată națiunea titulară și toate minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv cea românească, sunt datoare să-și concentreze eforturile exclusiv în vederea consolidării societății, asigurării păcii în Donbas, revenirii Crimeii sub drapelul ucrainean, într-un stat unitar. Legea în cauză spulberă toate aceste aspirații patriotice.

Vă solicităm să transmiteți sentimentele noastre de indignare și profundă dezamăgire către conducerea țării, care ignoră revendicările exprimate de noi în numeroasele memorii trimise către ea înainte de adoptarea Legii Educației și după intrarea ei în vigoare.

În procesul de integrare europeană a Ucrainei intervin unele forțe politice care, mimând realizarea reformelor, încalcă Constituția, drepturile minorităților naționale și prin aceasta discreditează statul nostru. De aceea, sperăm să obținem sprijinul Comisiei de la Veneția, căreia i-am adresat, în numele comunității noastre, un memoriu corespunzător, precum și îndeplinirea rezoluției Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 12 octombrie a.c. cu privire la obligativitatea respectării în Ucraina a dreptului minorităților naționale de a învăța în limbile lor materne, și cerem, stimați conducători ai Administrației Regionale de Stat Cernăuți și ai Consiliului Regional Cernăuți, ca la nivel local, atât puterea executivă, cât și cea reprezentativă, să țină cont de prevederile Rezoluției APCE.

Solicităm să transmiteți Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, în calitate de garant al Constituției, să sesizeze Curtea Constituțională privind neconformitatea art. 7 al Legii Educației cu prevederile Legii Fundamentale a statului.

Solicităm să transmiteți Președintelui Radei Supreme, Andrei Parubii, și tuturor deputaților poporului, cărora nu le este indiferentă soarta Ucrainei, cererea noastră privind abrogarea de urgență a art.7 al Legii Educației din Ucraina, cu revizuirea obligatorie a conținutului acestuia, în vederea păstrării drepturilor și libertăților constituționale ale minorităților naționale la învățământ în limba maternă.

Cerem demisia tuturor celor vinovați de lezarea dreptului minorităților naționale la educație în limba maternă, atât a funcționarilor de nivel local, cât și a ministrului învățământului.

Comitetul organizatoric,

Vasile TĂRÂȚEANU,
președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți

Vasile BÂCU,
Președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”

Dumitru CAULEA, dirijorul corului “Dragoș Vodă” al Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”Alexandrina CERNOV

Ilie T. ZEGREA,
Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți

Nicolae TOMA,
Președintele Societății Jurnaliștilor Români independenți din regiunea Cernăuți

Maria ANDRIEȘ,
Redactor șef-adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei”

Iurie LEVCIC,
Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți

Aurica BOJESCU,
Secretar responsabil al Uniunii Interregionale “Comunitatea românească din Ucraina”, Președinte executiv al Centrului Bucovinean independent de Cercetări Actuale

Urmăriți un Fotoreportaj și VIDEO de Nicolae Hauca

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…