După declarația jignitoare la adresa poporului român, făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit căreia Bucovina de Nord a fost „ocupată” de români, europarlamentarul Eugen Tomac reacționează dur. El spune că Zelenski ignoră efectele pactului Ribbentrop – Molotov și că îi va trimite rezoluția prin care UE condamnă pactul criminal, dar și o carte de istorie, ca să mai învețe.
Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Severin, ce părere are despre reacția întârziată a statului român față de declarațiile grave ale președintelui Ucrainei, potrivit cărora românii au ocupat Bucovina de Nord, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a avut o replică dură.
În primul rând, Tomac spune că autoritățile române ar fi trebuit să reacțieoneze rapid și prompt, dar nu înțelege de ce nu au făcut-o. În al doilea rând, Eugen Tomac îl invită pe președintele ucrainean să ia act de faptul că teritoriile românești din granițele Ucrainei de astăzi au fost furate României prin pactul criminal Ribbentrop – Molotov, pact care a fost condamnat printr-o declarație a Parlamentului European. De asemenea, Tomac a mai precizat că îi va trimite președintelui Ucrainei Rezoluția Parlamentului European pentru a-l lectura și îi va aminti că Stalin este cel care a smuls României nordul Bucovinei și l-a alipit URSS, iar Ucraina l-a moștenit. „Rezoluția respectivă l-a enervat teribil și pe Putin”, spune Tomac.
„Uniunea Europeană, prin Parlamentul European, a condamnat Pactul Ribbentrov – Molotov. În acea rezoluție se spune foarte clar că în urma Pactului, României i-au fost luate teritorii care nu au mai fost întoarse niciodată. Este trecut expres acest lucru în Rezoluție, este un document cu o valoare politică extrem de puternică pentru țara noastră. Mi-am asumat eu acest angajament de a-i trimite această rezoluție președintelui Ucrainei, cu o notă foarte clară prin care îl invit să lectureze un pic ca să știe că nu noi am ocupat, ci prin voința românilor din Bucovina și a tuturor bucovinenilor s-a decis unirea cu România. Stalin a rupt nordul Bucovinei și l-a alipit la URSS, iar Ucraina a moștenit acest ținut!”, a explicat Eugen Tomac.
„A rămas prizonier propagandei staliniste! Îi trimit o carte de istorie să o lectureze!”
„Îi voi trimite Rezoluția și o carte de istorie, în limba engleză, să o lectureze cu atenție și să înțeleagă pentru că, probabil, după atâta cultură, ca actor, a uitat să lectureze lucruri elementare care țin de trecutul nostru comun, iar adevărul trebuie spus așa cum este el! A rămâne prizonier propagandei staliniste este un lucru foarte grav. În rest, statul român trebuia din a doua clipă să sancționeze ferm asemenea derapaje pentru că sunt lucruri cu care nu te joci în diplomație!”, a mai accentuat europarlamentarul român.
Ce a spus, mai exact, preşedintele Ucrainei
„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Sluca” care anunță unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei. Au trecut mai mult de 100 de ani. Am tras concluziile din această istorie? Ne învață un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina. Doar împreună suntem puternici”.