„Am realizat totul, am semnat tot ce trebuia și cred că doar o singură țară prezentă aici nu a respectat criteriile,” a afirmat el după un prânz de lucru cu liderii celor șase țări din Balcanii de Vest, oferit de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Tranșa noastră este de 112 milioane de euro. Aceasta include 32 de milioane sub formă de grant și 80 de milioane de euro sub forma unui împrumut pe 40 de ani. Este practic bani aproape gratuiti, în cele mai favorabile condiții, și face parte din datoria publică, pentru ca publicul să fie informat,” a explicat Vucic.
Potrivit lui Vucic, cel mai important lucru nu este reprezentat de bani, ci de reforme. „Reformele autentice sunt de o importanță majoră pentru noi. În cadrul Agendei de Creștere pentru Serbia sunt alocate 1,58 miliarde de euro, inclusiv 380 de milioane sub formă de granturi și 1,2 miliarde în împrumuturi avantajoase. O parte din aceste fonduri sunt bugetare, iar o parte provin din finanțarea de proiecte,” a adăugat el.
Vucic a subliniat că piața regională unică este o condiție esențială pentru aderarea la piața unică europeană. „Cine acceptă această condiție, rămâne în joc; cine nu, este exclus. Noi rămânem în joc, ne dorim un Balcani de Vest deschis, cu circulație liberă a mărfurilor și serviciilor,” a precizat el.
Președintele Serbiei a menționat că Pristina a acuzat „teroriști sârbi că s-au ascuns în camioane care transportau manuale școlare și lapte”. „Am răspuns foarte ferm la aceste acuzații,” a afirmat el.
Vucic a adăugat că discuțiile despre integrarea europeană și noile capitole vor avea loc în decembrie, dar a subliniat că acest lucru depinde de condițiile politice.
Președintele a precizat că a discutat cu Ursula von der Leyen despre aderarea Serbiei la Spațiul Unic de Plăți în Euro (SEPA) în anul viitor și și-a exprimat convingerea că acest lucru se va întâmpla la 1 ianuarie 2025.