Prim-vicepreședintele PNL și europarlamentarul român Rareș Bogdan ia, pentru prima oară atitudine împotriva unora dintre diplomații români, în special cei care activează în comunitățile istorice: „O bună parte dintre frații noștri, aflați în afara granițelor României, nu se simt sprijiniți cu adevărat de către statul român! Poate și din cauza unei abordări greșite din partea diplomaților români prezenți în posturi!” Vezi VIDEO cu întreaga declarație!
Mulți dintre diplomații români aflați la post în țări în care trăiesc comunități istorice românești numeroase, lasă de dorit prin atitudinea lor în raport cu conaționalii noștri aflați departe de țara mamă, printr-un accident istoric nedrept. Chestionat de jurnalromanesc.ro, chiar în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg, europarlamentarul român Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, ia pentru prima oară o atitudine fermă: „Vom face o analiză! O bună parte din frații noștri din afara granițelor nu se simt reprezentați de statul român, datorită unor abordări greșite din partea diplomaților sau a personalului ambasadelor și consulatelor românești!”.
Iată întreaga declarație ce ar trebui să-i trezeazcă pe unii ambasadori și consuli generali:
„E o preocupare specială a mea, a colegilor mei, fac parte din Delegația cu Moldova, alături de fostul președinte Băsescu și de Siegfied Mureșan, care e președintele Delegației, cred că este extrem de important ca România să învețe de la cei care își protejează populația aflată în afara granițelor, cei care își sprijină această comunitate. Românii au de învățat din plin, atât de la statul polnez, cât și de la statul irlandez, cât și de la statul israelian, cât și de la statul ungar, din acest punct de vedere! Din păcate, o bună parte din frații noștri, aflați din cauza unor decizii ale istoriei, contestabile, în afara granițelor României, nu se simt sprijiniți cu adevărat de către statul român. Poate și din cauza unei abordări greșite din partea diplomaților români prezenți în posturi, a personalului ambasadelor, consulatelor, institutelor culturale din diverse zone! Cred că ar trebui să avem grijă serios, atât de diaspora noastră, exilul nou, cât și de cei din comunitățile istorice și aici mă refer la Basarabia, Bucovina de Nord, Valea Timocului, dar și comunitatea din Ungaria și din celelalte țări, unde există comunități mai mici dar care sunt cumva surghiunite. Cazul comunității românești din Serbia este unul emblematic!”, a declarat Rareș Bogdan