De Gabriel Gherasim (New York)
În 2018 Diana Crudu a fost forțată să dea jos drapelul României pe care îl arborase în curtea sa, în anul Centenarului României Mari. Diana Crudu spunea atunci că a înălțat tricolorul în semn de recunoștință față de poporul român, pentru ajutorul constant oferit Republicii Moldova.
Gestul ei nu a fost trecut cu vederea de fostul vice-ministru de Externe și Integrare Europeană (Sic!) de pe vremea guvernării PCRM, Valeriu Ostalep, care susține că tânăra ar fi încălcat legea și a denunțat-o la poliție.
În semn de solidaritate, tatăl fetei și-a vopsit poarta de la casă în tricolor.
Diana Crudu spune că gestul a reprezentat un semn de recunoștință față de statul român pentru bursa de studii de care a beneficiat opt ani.
Ostalep confirmă că nu este prima dată când cere poliției sancțiuni pentru cetățenii Republicii Moldova care arborează drapelul României.
Șeful sectorului de poliție Durlești, Iurie Feodorov, a declarat că ar fi înaintat un demers la Comisia Națională de Heraldică, pentru a se pronunța pe marginea acestui caz.
Disputa dintre Diana Crudu și Valeriu Ostalep nu se oprește aici. Tânăra a postat pe o rețea socială un mesaj prin care și-a exprimat nemulțumirea și a anexat copia sesizării depuse la Poliție de fostul viceministru. Valeriu Ostalep pretinde un prejudiciu moral în valoare de 10 mii de lei pentru că i-au fost publicate date cu caracter personal și consideră că a fost denigrat.
Ce răspunde Bucureștiul?
La o reclamație si solicitare de ajutor din partea Guvernului României, de către subsemnatul, senatorul Viorel Badea a înaintat spre ședință în Senatul României aceste solicitări în 2 septembrie 2020.
Domnul Dan Neculăescu, Secretar de Stat, a răspuns cu următoarele, pe 9 Septembrie 2020: „Apreciem că situația semnalată de doamna Crudu (de fapt de subsemnatul!), reprezintă o acțiune regretabilă, contrară obiectivului de valorificare în plan pozitiv a patrimoniului comun de istorie, limbă și cultură.” (vedeți atașamentul documentului mai jos!).
Bun!
Asta știam și noi, ceea ce a generat solicitarea mea către Guvernul României pentru apărarea domnișoarei Crudu în primul rând.
Care este deci acțiunea răspunsului de reparații de către Guvernul comunist al rușilor și al vânzătorilor de neam din Basarabia, de la Guvernul României? Niciuna.
Invit parcurgerea documentelor în acest sens, trimise mie de la București și trista determinare că ce naște din pisica securiștilor și a trădătorilor de neam comuniști din Romania anilor 1944-1989, este de aceeași natură ca și trădătorii de neam și ocupanții prezenți de la Chișinău.
„Alte măști, aceeași față” (Mihai Eminescu).