Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 14, 2022 - 16434 Views

Partidul Român, primul partid politic care reunește românii din Voivodina și pe cei din Valea Timocului

Lideri ai comunității românești din Voivodina și Serbia de Răsărit au pus bazele unui partid politic cu care vor candida la scrutinul electoral din 3 aprilie 2022. Evenimentul a avut loc, la finele săptămânii trecute, la Vârșeț a consemnat un adevărat moment istoric: Oficializarea integrării politice a românilor din Voivodina cu românii din Serbia de Răsărit în cadrul unui singur partid – PARTIDUL ROMÂN.

„Adunarea de astăzi și adoptarea aderării românilor din estul Serbiei (Timoc), la Partidul Român este un moment de referință care jalonează istoria românilor din Serbia. Noi toți cei prezenți astăzi aici, putem fi mândri că trăim un astfel moment istoric de mare încărcătură națională și de responsabilitate cetățenească pentru prezentul și viitorul românilor din Serbia. Forța noastră și capacitatea de a ne păstra identitatea, vine din solidaritate și înțelegere. Mesajul major pentru noi toți este să fim uniți. Unitatea este calea prin care românii, loiali statului în care trăim, ne putem face auziți ca o voce unitară și puternică. Sperăm ca aceste intenții nobile ale noastre să fie susținute și apreciate ca atare, atât în țară cât și în străinătate, atât de românii de aici cât și cei de pretutindeni”, au transmis liderii politici prezenți la evenimentul politic de la Vârșeț. Printre cei prezenți și implicați în cosolidarea Partidului Român se numără dr. Ion Sfera, Dragan Demici, Jiva Lazici, Jiva Momirovici și Nicu Ciobanu. De asemenea, la întâlnire au participat români din Voivodina și din Estul Serbiei (Žabare, Svilajnac, Ćuprija, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Bor, Kladovo, Majdanpek, Kučevo, Veliko Gradište).

Adunarea Extraordinară a Partidului Român de la Vârșeț a avu și un moto, exprimat de însuși președintele partidului, Ion Sfera: „Ar fi bine ca noi românii să învățăm de la frații noștri sârbi ce înseamnă să ții la națiune, așa precum bine ar fi ca frații noștri sârbi să învețe de la români ce înseamnă toleranța”. „Nu am crezut niciodată, în viața mea politică, că o să trăiesc așa momente emoționante precum unirea românilor din Voivodina cu cei din Valea Timocului”, a mai spus Ion Sfera.

Dragan Demici, membru al Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia, a fost ales vicepreședinte al Partidului Român. „Este cu adevărat o zi istorică! Este pentru prima oară când noi avem un partid politic care se întinde și în Voivodina, dar și în Valea Timocului. Partidul nu este important doar acum înainte de alegeri, ci și pentru viitor, pentru că un partid politic în care suntem uniți poate avea un impact mai mare în comunitatea noastră dar și către instituțiile statului sârb și statului român. Am adus decizii importante la această întâlnire”, a declarat Dragan Demici.

Partidul Român și-a desemnat și candidatul pentru alegerile parlamentare, fiind vorba de o tânără din Serbia de Răsărit, din Kucevo, Kristina Jovanovici. Candidata Partidului Român este originară din Kucevo, este absolventă de studii superioare în România și masterand.

„Problemele noastre de aici sunt frica și rușinea. E rușine că am ajuns să ne fie frică cum să votăm și trebuie să schimbăm asta. Românii din Valea Timocului nu mai trebuie ținuți în sărăcie și nu trebuie să se mai rușineze”, a declarat vicepreședintele Partidului Român, Jiva Lazici.

„Sunt două calități care, din păcate, ne lipsesc: curajul de a ieși în față și a spune că suntem români și demnitatea demnitatea noastră. Atâta timp cât nu vom avea curajul de a ne cere drepturile vom fi mereu pionii altora”, a declarat și vicepreședintele din Voivodina al Partidului român, Nicu Ciobanu.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…