cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
cache/resized/21c60e866afdbca8e699212531f50630.jpg
UCRAINA
Conflictul aflat în curs de desfășurare din Ucraina, care durează de acum douăzeci de luni, rămâne un accent principal
cache/resized/0139361706231f1a6567f652c39e73fa.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo lucrează din plin. Instituția nou înființată cu sprijinul financiar al
cache/resized/1714e668f29074ddb28b498255f633b6.jpg
BOR
Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează
cache/resized/02cb8b0d83a8b8dff44b12e79d27d283.jpg
KLADOVO
Românii din Serbia de Răsărit sunt mai bogați și mai împliniți sufletește, după ce la Kladovo s-a deschis un minunat
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 01, 2021 - 13572 Views

ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI s-au reunit la Kucevo, de ZIUA LIMBII ROMÂNE (VIDEO) Recomandat

ZIUA LIMBII ROMÂNE a fost sărbătorită, la Kucevo – Serbia, cum nu se putea mai frumos și mai emoționant! Două evenimente de marcă s-au derulat în clădirea Centrului Cultural din localitate: Proiectul educațional internațional „Românii de lângă noi” și Simpozionul internațional „Portrete de dascăli – de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert”. Cele două evenimente au succedat un moment important din viața Uniunii Românilor din Serbia, alegerea conducerii pentru un mandat de doi ani. Cele mai importante momente, în VIDEO aflat deasupra!

Au fost momente emoționante și înălțătoare, duminică 29 august 2021, în sala Centrului Cultural din Kucevo, orașul inimă al Regiunii Homoljie din Serbia de Răsărit, o regiune cu o populație majoritară de etnici români. După ce Uniunea Românilor din Serbia (URS) și-a finalizat Adunarea Generală și și-a ales conducerea, au urmat două evenimente de înaltă ținută, organizate și cu sprijinul nemijlocit al URS, dar mai ales cu sprijinul unor oameni cu suflet mare de români: inspectorul școlar DALIA CÎRSTEA de la Compartimentul de Geografie, Istorie și Științe socio-umane din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt și VIOREL DOLHA – președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România. Este vorba despre proiectul educațional, cu participare internațională, „Românii de lângă noi” și de simpozionul internațional „Portrete de dascăl - de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert”.

Despre proiectul ,,Românii de lângă noi”

Proiectul își propune să-i învețe pe elevi să conștientizeze și să respecte valorile democratice, cultural – istorice, simbolurile unității, toleranței, bunei conviețuiri. Obiectivele proiectului coordonat de doamna inspector școlar Dalia Cîrstea, sunt: Promovarea valorilor morale, a ideilor de normalitate și toleranță în societatea românească; Organizarea si promovarea de activități culturale, acțiuni civice în sprijinul conservării patrimoniului cultural material și imaterial- istoric, artistic și spiritual; Implicarea tinerilor din România în proiecte şi programe educaţionale, naţionale şi internaţionale; Susţinerea unor manifestări care au legătură cu obiceiurile şi tradiţiile românești şi, în general ale tuturor zonelor în care aceștia trăiesc; Organizarea de spectacole în limba română, dar nu numai, având drept tematică obiceiuri şi tradiţii ale poporului român dar şi ale altor popoare; Promovarea limbii române şi a folosirii corecte a acesteia; Beneficiarii proiectului sunt tineri din România, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Albania, Ungaria, implicaţi, părinţii şi familiile acestora, cadrele didactice, membrii comunităţii locale.

Totodată, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită, pe Valea Timocului, în cel mai frumos spirit românesc de români și cadre didactice din Bucovina de Nord, Basarabia, Bulgaria, Ungaria, dar și din România, din județele Olt, Dolj, Argeș, Galați, Brăila, Neamț, Tulcea, Vrancea, Arad, Timiș și Bihor.

Simpozionul „Portrete de dascăli”

Simpozionul a reunit discuții emoționante care și-au dorit să evoce un arc peste timp despre dascălii de limba română ce și-au pus amprenta pe învățământul de limba română din Serbia de Răsărit, cu toate piedicile și greutățile traversate. Cei doi dascăli care au constituit un fel de alfa și omega al arcului peste timp sunt Sandu Cristea Timoc și Vesna Schubert. Dacă despre Sandu Cristea Timoc și dragostea lui nemărginită pentru comunitatea românească din care a fost alungat de către autoritățile statului sârb, știm cu toții, despre Vesna Schubert, se cuvine să amintim faptul că această învățătoare cu un suflet de aur a fost primul președinte al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Serbia de Răsărit și a fost primul dascăl care a predat copiilor de etnie română, limba strămoșilor noștri. Pentru curajul său, doamna Vesna Schubert a fost prigonită de autoritățile sârbe și a suferit diverse atacuri, cărora le-a rezistat cu stoicism. Din păcate doamna profesor Vesna Schubert, a încetat din viață cu doi ani în urmă, în floarea vârstei, lăsând o moștenire de suflet ce trebuie dusă mai departe.

„Proiectul are ca obiectiv să facă cunoscute comunitățile românești de pe lângă toate granițele României. Acest proiect unește și ne-am bucurat tare mult să ne vedem aici cu toții, să cântăm românește, să vorbim românește și să discutăm sincer despre viața și problemele fiecărei comunități”, a declarat coordonatorul proiectului, inspectorul școlar Dalia Cîrstea.

„Este un proiect minunat și un simpozion care poartă numele a doi dascăli de marcă ai acestor meleaguri. Activitatea este importantă, pentru că românii de aici au nevoie să simtă că suntem alături de ei cu sufletul. Ne bucurăm că toți acești oameni se mai adună și că mai au curajul să lupte. Suntem întristați totuși că la 1 septembrie 2021 aici în Serbia începe școala, iar autoritățile sârbe or să vină cu aceeași scuză că nu sunt profesori de limba română”, a declarat președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, profesorul Viorel Dolha.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…