Scorul obținut la referendumul din Republica Moldova, unde cetățenii au fost chemați duminică la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum istoric, în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE, este extreme de strîns, după centralizarea a 99,32% din procesele verbale sosite din țară, dar și din diaspora. Referendumul a fost validat, pentru că rata de participare a fost depășită considerabil. Totuși, tabăra DA câștigă la mustață și numai cu voturile din Diaspora.
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat luni dimineață rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024, precum și ale referendumului privind aderarea țării la UE. Ultimele date arată că Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul II. Totodată, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale privind referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, tabăra DA are un avans de câteva mii de voturi în fața taberei NU. Diferența crește în favoarea DA. Diferența între taberele pro și contra aderării la UE continuă să crească în ritm lent. Procese-verbale procesate de la 2.205 secții, din 2.219, potrivit Agora.md. Voturi DA: 50,38%.
Totuși, atât duminică, cât și în săptămânile premergătoare alegerilor, situația a fost una cumplită, tensionată și dramatică. În miez de noapte, după ce veneau primele rezultate, Maia Sandu a declarant că împotrivă Republicii Moldova s-a lansat „un atac fără precedent asupra libertății și democrației”.
„Moldova s-a confruntat astăzi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației din țara noastră. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetățenii și țara noastră într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic, să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a spus Maia Sandu.