cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
cache/resized/e5346cd449c7960801124f90ac19d676.jpg
CHISINAU
Proiectul de twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul
cache/resized/6f7f59b93f54ec075d075b99c85d278a.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo face un nou pas important spre atingerea obiectivelor sale educațională, intrând
cache/resized/9a2d5624e503809ffd6b1dd6ec3cda7a.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a lansat, pe 21 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/4a043185bca22f25ad690d66c2175fe4.jpg
NEGOTIN
Direcția pentru proprietate a Republici Serbia a anunțat licitație publică pentru lucrări de modernizare a punctului de
cache/resized/33e8d47e1bce39c13b6e7b0f9a9fd197.jpg
KLADOVO
Salariu mediu nu este o singură măsură de calitate de viață și nivelul de trai, dar cu siguranță este una dintre cele
cache/resized/4e5f6ac2ee3442a2d05cd9485bb18f48.jpg
KLADOVO
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj a dăruit 100 de volume de carte Centrului Cultural Românes din
cache/resized/2c00382a0d67c08b0d2d4794c757a4f7.jpg
KLADOVO
Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri și cea mai importantă în istoria modernă a României a fost marcată și
cache/resized/f38324fefe3d89de9268bb61a8fd0199.jpg
PETROVAC
Partidul Român din Serbia și sărbătorit centenarul, printr-o adunare festivă și un congres extraordinar la care s-au
cache/resized/a644442ad26efc62fb1f28be444cfbbd.jpg
SERBIA
Potrivit unui raport al Reuters, viceprim-ministrul sârb, Milos Vucevic, recunoaște îmbunătățirea considerabilă a
Romeo Crîșmaru Scris de  Ian 14, 2019 - 7643 Views

MEMORIU ÎMPOTRIVA DESFIINȚĂRII ȘCOLII ROMÂNEȘTI DIN COȘTEI

PREŞEDENŢIA SERBIEI

EXCELENŢEI SALE, DOMULUI ALEKSANDAR VUČIĆ,
PREŞEDINTELE SERBIEI

PREŞEDENŢIA ROMÂNIEI
EXCELENŢEI SALE, DOMNULUI KLAUS JOHANNIS,
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

GUVERNULUI SERBIEI
EXCELENŢEI SALE, DOAMNEI ANA BRNABIĆ,
PRIM - MINISTRU

GUVERNULUI ROMÂNIEI
EXCELENŢEI SALE, DOAMNEI VIORICA DĂNCILĂ,
PRIM - MINISTRU

MINISTERULUI EDUCAȚIEI, ŞTIINŢEI ŞI DEZVOLTĂRII TEHNOLOGICE
DOMNULUI MLADEN ŞARČEVIĆ,
MINISTRU

MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL ROMÂNIEI
DOMNULUI TEODOR MELEŞCANU,
MINISTRU DE EXTERNE

ADMINISTRAŢIA ŞCOLARĂ ZRENJANIN
DOAMNEI SNEŽANA OLUŠKI VLAČIĆ

PRIMĂRIA ORAŞULUI VÂRŞEŢ
CONSILIUL MUNICIPAL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT
DOMNULUI VELJKO STOJANOVIĆ

 

Stimaţi,

Mediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenţi din Serbia (RIS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunităţii etnice româneşti din Serbia, în baza principiilor şi practicilor societăţii democratice, principiilor instructiv-politice, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Declaraţia O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii etnice, lingvistice şi religioase, facem APEL către autorităţile locale din municipiul Vârşeţ, provinciale şi republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei.

Conform proiectului de reorganizare a rețelei de şcoli primare, la propunerea autoguvernării locale şi Administraţiei şcolare din Zrenjanin, Ministerul Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad, urmează să aprobe hotărârea finală privind desfiinţarea (închiderea) şcolii (clasele V-VIII) din localitatea Coştei, absorbţia şi transferul la o şcoală din Vârşeţ. Acest act, ameninţă existenţa şi supraveţuirea românilor ca entitate etnică şi treptat dispariţia localităţii Coştei.

PREAMBUL

Coşteiul este cea mai mare şi importantă localitate românească din comuna (municipiul) Vârşeţ. Un focar de răspândire a culturii, tradiţiei şi învăţământului românesc din Serbia. Atragem atenţia organelor competente privind intenţia desfiinţării Şcolii româneşti (ciclul V-VIII) din localitatea pur românească Coştei, care există aici mai mult de două secole şi cerem stoparea dispoziţiei.

Localitatea Coştei pe parcursul secolelor se mândrește cu multe premiere, a consemnat evenimente cu marcantă semnificaţie pentru românii din Serbia, respectiv pentru procesul de învăţământ în prima limbă;

I. Vechea vatră milenară românească din valea Căraşului - Coşteiul este atestat în îndepărtatul an 1361, iar documentar este cea mai veche şi însemnată localitate românească din Serbia;

II. În anul 1869, la Coştei se înfiinţează primul cor din Banatul de Sud;

III. În urmă cu 137 de ani, Trupa de teatru din Coştei a prezentat prima piesă de teatru (repertoriul cult);

IV. În anul 1906 corul din Coştei ocupă locul I la primul şi unicul concurs al românilor de pretutindeni de la Bucureşti;

V. În anul 1910 la Coștei s-a înființat prima fanfară românească din Serbia;

VI. În anul 1911 la Coştei s-a construit prima Casă de Cultură sătească, când doar patru oraşe din Transilvania şi Banat aveau astfel de lăcaşuri (edificii) culturale. VII. Există o veche istorie şi tradiţie a învăţământului, a presei pedagogice în limba română la Coştei. Organizarea procesului educativ -instructiv este menţionat în secolul al XVIII-lea.Prima şcoală românească din Serbia cu durata de opt ani (I- VIII) s-a înfiinţat în 1914, cu mult înaintea altor localitãţi din Voivodina. Şcoala românească din Coştei are deja o istorie şi tradiţie mai mult de două secole, iar clasele V-VIII mai mult de un secol.

VIII. În perioada anilor 1910-1914, la Coştei apare prima revistă pedagogică din Banat Educatorul.

IX. Tot la Coştei apare primul ziar sătesc din Banat Opinca. Aici s-au pus bazele şi temeliile ziarului interbelic Nădejdea, respectiv a cercului literal şi revistei postbelice Lumina.

ARGUMENTE ŞI DOCUMENTE DE REFERINŢĂ

Şcoala Generală "Coriolan Doban" din Coştei este unica şcoală românească din mediul rural, - (există 11 şcoli în P.A. Voivodina: Ş.G."Mihail Sadoveanu" - Grebenaţ, Ş.G. "2 Octombrie" - Nicolinţi, Ş.G. "3 Octombrie" – Sân-Mihai, Ş.G. "1Mai" - Vladimirovaţ, Ş.G. "Frăţie şi Unitate" - Alibunar, Ş.G. "Žarko Zrenjanin" - Satu Nou, Ş.G. "Dr. Aleksandar Sabovljev" - Ecica, Ş.G. "Sfântul Gheorghe" - Uzdin, Ş.G. "Sfântul Sava" - Jitişte şi Ş.G. "George Coşbuc" - Begheiţi) care are despărţământ afiliat la Voivodinţ, iar şcoala din localitatea românească Voivodinţ aparţine teritorial de Ş.G. "Coriolan Doban" din Coştei, respectiv elevii claselor V-VIII din Voivodinţ frecventează cursurile la şcoala din Coştei (3 km distanță). Celelalte şcoli cu predare în limba română pe teritoriul P.A. Voivodina n-au despărţăminte în limba română, iar în majoritatea procesul educativ-instructiv este mixt (clase de predare în limba română şi sârbă).

Cerem Administraţei locale din Vârşeţ, Administraţiei şcolare din Zrenjanin şi Ministerului Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice, în baza recomandărilor şi propunerilor privind modificările în reţeaua şcolară pe teritoriul municipalităţii Vârşeţ, să respecte elementul şi specificul românesc, adică aplicarea discriminării pozitive, precum să aibă în vedere proclamarea Școlii (învățământului) din Coştei, în baza Legii Consiliilor din 2011 şi 2012, instituţie de importanţă majoră pentru românii din Serbia şi ca atare aceasta nu poate fi desfiinţată, iar propunerile trimise la Ministerul Educației şi hotărârea acestuia trebuie să aibă în vedere Şcoala românească din Coştei şi păstrarea claselor V-VIII, respectiv să fie cuprinsă în reţeaua şcolară pentru anul 2019/2020,

PENTRU CĂ:

1. În baza legii, drepturile minorităţii naţionale dobândite (câştigate) nu se pot reduce, ceea ce legislaţia şi Constituţia R. Serbia garantează. Desfiinţarea Şcolii din Coştei (cl.V-VIII), după mai mult de două secole de activitate şi existenţă nu este în concordanţă cu Dreptul câştigat al minorităţilor etnice garantat prin Constituţia şi legislaţia Serbiei, iar decizia închiderii claselor V-VIII la Coştei afectează Dreptul câştigat.

2. Legea privind minorităţile naţionale din Serbia, dă posibilitatea, reglemente- ază stabilirea instituţiilor educativ-instructive (învăţământ) de importanţă majoră pentru o minoritate naţională. Ïn acest context, în baza articolului 15, aliniatul 1, punctul 3, Legea cu privire la Consiliile Minorităţilor Naționale (Monitorul oficial RS, nr. 72/2009,20/2014 - hotărârea US, 55/2014, şi 47/2018), Consiliul Naţional al Minorotăţii Naționale Române (CNMNRS) a stabilit instituţiile de învăţământ de interes major pentru minoritatea naţională română din Serbia. Şcoala din Coştei este a doua menţionată în documentul oficial (pe lângă cele 11 şcoli primare, respectiv două medii şi trei facultăţi), emis pe data de 21 septembrie 2011 şi semnat de coordonatoarea Departamentului pentru Invăţământ al CNMNRS, Rodica Almăjan. (vezi Anexa 1)

3. Un alt document justificativ semnat pe 15 august 2012, de președintele CNMNRS, Daniel Petrovici, în baza artcolului 15., aliniatul 1., punctul 3, din Legea Consiliilor Naţionale ale Minorităţilor Naţionale din R. Serbia, precizează instituţiile de învăţământ (şcolile) de interes major pentru românii din Serbia pe teritoriul municipiului Vârşeţ. Şcoala din localitatea Coştei este inclusă prima. (vezi Anexa 2)

4. Şcoala Primară "Coriolan Doban" din Coştei are în jur de 50 de elevi care frecventează cursurile în limba română, ciclul I-VIII în anul şcolar 2018/2019, există continuitate şi chiar creşterea numărului de elevi în următorii ani. Școala din Coștei nu se confruntă cu o scădere efectivă a numărului de elevi.

5. Pentru românii din Serbia este inadmisibil desfiinţarea claselor V-VIII de la şcoala românească din localitatea Coştei şi transferul la o şcoală din Vârşeţ. În primul rând datorită istoriei şi tradiţiei, naveta elevilor şi angajaţilor, respectiv distanţa mare Coştei -Vârşeţ şi Voivodinţ-Vârşeţ (circa 20 km într-o direcţie). Închiderea Școlii, în mediul rural, îi va pune pe copii în situația de a nu mai merge la ore. Toate cele menţionate vor avea represiuni asupra generaţiilor viitoare.

6. Şcoala din localitatea Coştei este susţinută de mediul asociativ românesc şi instituţional din Serbia, de localnici și părinţi. Cadrele didactice sunt foarte bune pregătite, există performanţe şcolare, nu există nici un motiv care să justifice încetarea funcţionării claselor V-VIII la Coştei. Prin luarea acestei hotărâri asistăm la încălcarea drepturilor constituţionale, drepturile omului şi dreptul la educaţie în limba maternă în aşezările pur româneşti, asistăm la o gravă formă de nedreptate ale cărei victime sunt copiii şi etnicii români din Coştei, iar pe termen lung duce nemijlocit la dispariţia aşezării româneşti din peisajul rural.

7. Copiii reprezintă viitorul ţării şi nu numere în tabele care să asigure nişte venituri. Educaţia este cea mai bună investiţie pe termen lung. Fără studiu de impact, consultarea instituţiilor româneşti create de stat şi consultarea societăţii civice româneşti din Serbia, desfiinţarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei, adică transferul la o şcoală din Vârşeţ este scandalos.

8. Închiderea claselor româneşti din localitatea Coştei, nu aduce mare economisire Ministerului Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad, iar sumele ce vor fi economisite, nici măcar nu sunt simbolice. Este inadmisibil ca o şcoala cu învăţământ minoritar (românesc) din Serbia să fie desfiinţată doar pe motive că s-ar face economii. Raportarea exclusivă la o iluzorie momentană de bani este profund eronată.

9. Trebuie avut în vedere criteriile legislative, demografic, geografic, criteriul socio- economic şi criteriul relevanţei, când este vorba de închiderea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei.

MĂSURI ŞI CONCLUZII

a) CEREM Guvernului Serbiei şi Guvernului României, Ministrului Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad şi Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să interprindă măsurile şi demersurile necesare pentru stoparea desfiinţării Şcolii (clasele V-VIII) în localitatea Coştei şi susţinerea procesului de învăţământ în limba română la Coştei şi pe întreg teritoriul Serbiei.

b) Actul de desfiinţare şi transferare a Scolii româneşti din Coştei pe lângă că va face viaţa mai grea tuturor cetăţenilor aşezării, implicit pune în pericol existenţa şi supraveţuirea românilor din localitate. Desfiinţarea unei singure şcoli româneşti din Voivodina, statistic reprezintă 10% din numărul total (româneşti şi mixte) şi 25% din numărul şcolilor româneşti din Voivodina (Serbia). Odată cu pierderea învăţământului românesc în Voivodina, românii îsi pierd identitatea şi spiritualitatea.

c) Şcoala românească din Coştei, oferă ciclu complet de învăţământ primar (clasele I-VIII), copiilor din Coştei şi Voivodinţ, care trebuie păstrată şi menţinută, deoarece este încărcată de istorie, tradiţie şi performanţe.

SOLICITĂM factorilor de decizie păstrarea claselor V-VIII în planul de școlarizare pentru anul 2019/2020, menținând astfel o structură stabilă care a funcționat mai bine de 100 de ani și care a consacrat învățământul românesc din Serbia ducând la îmbunătățirea constantă a rezultatelor procesului educativ-instructiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…