Sala a fost plină și dintre prezenți a fost și Daniel Magdu - președinte al Consilului Național al Minorității Naționale Române, dr. Jasmina Glişici - membru al Consilului Național a Minorității Naționale Române, dr. Ivița Glişici cunoscut activist român de la Golubăț și organizator de multe manifestații de cultură, tradiție și folclor românesc. Trei asociații au organizat și sprijinit acest eveniment: FORUMUL EUROPEAN PENTRU CULTURĂ ȘI ISTORIE - filiala Serbia, Asociația Românilor din Neresnița „Româna Bătrână”, Asociația părinților care au optat că și copiii lor să învețe limba română la școala 'Cristea Sandu Timoc'.
Dr Ivița Glişici a ținut un discurs unde a făcut o retrospectivă despre dezvoltarea limbii române în cursul istoriei, mai vorbind despre graiurile și regionalisme care fac parte din limba română și despre semnificața limbii române pentru pastrarea identității etnice și lingvistice, și că nu se poate separa identitatea etnică de cea lingvistica. Dr. Jasmina Glişici a vorbit despre ultimul recensământ care a avut loc în anul 2011, la fel și despre cel care urmează în luna octombrie. Ea a precizat că greșelile făcute la ultimul recensământ nu trebuie să fie repetate la recesământul care urmează în perioada 1 - 15 octombrie 2022.
Daniel Magdu, președinte al Consilului Național a Minorității Române a subliniat care este semnificața recensământului și cât e de important ca toți care se simt români să se declară ca atare, explicand care sunt avantajele unui astfel de gest. Preoți ai Bisericii Ortodoxe Române au ținut discursul despre semnificața Bisericii Ortodoxe Române în pastrarea identității și care e de fapt legătura dintre identitatea etnică, cea religioasă și cea lingvistică, faptul că toate împreună sunt parte a identității naționale și etnice în Serbia de Răsărit.
Şi inginerul Mihailo Iovanovici din satul Neresnița a ținut un discurs. Acesta a vorbit despre originea românilor din zonă, spunându-le vizitatorilor despre legătura dintre zona Almajului din România de unde provin mulți din zonă și zonă Zvijdului din Homolie - Serbia.