Pe data de 17 octombrie 2021, orașul Negotin își alege consilierii locali. Alegerile locale vor desemna cei 45 de consilieri locali care formează Legislativul unității administrativ-teritoriale numită, în Serbia, Comuna Negotin (Opština Negotin) este format din 45 de consilieri. Primarul va fi ales de către consilieri, cu majoritate simplă, și nu prin vot popular, așa cum se obișnuiește în România. Cu alte cuvinte, pentru a fi desemnat primar, un candidat trebuie să primească cel puțin 23 de voturi. Până în acest moment niciun partid românesc, nici chiar Partia Neamului Rumânesc, nu a depus liste de candidați. A depus, însă, listă de candidați, Partidul Vlahilor, formațiunea ce constituie nucleul dur al Consiliul Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia (CNMNVS), și care a fost înființată de controversatul medic din Negotin Siniša Čelojević.
Și în cazul listelor electorale, legile sunt mult mai restrictive în Serbia. Concret, fiecare listă electorală trebuie să aibă minim 15 candidați sau maxim 45 de candidate, iar fiecare candidat are nevoie de cel puțin 30 de semnături din partea locuitorilor comunei unde candidează. În cazul Comunei Negotin, listele de candidați trebuie să aibă minim 450 de semnături și maxim 1350 de semnături. Numai că strângerea acestor semnături nu este chiar atât de ușoară! Semnăturile de sprijin ale fiecărei liste trebuie verificate și certificate de către un notar. Notarul verifică autenticitatea semnăturii și dacă cetățeanul respectiv nu a mai semnat și în sprijinul altor liste electorale. Astfel, după verificarea bazei de date, semnătura unui cetățean devine valabilă și se atribuie primei liste pentru care a semnat. Dacă aceeași semnătură apare și pe alte liste, ea va fi anulată. Evident, munca notarului trebuie plătită de către partidul care depune liste de candidați.
Numărul minim de candidați pentru o listă validă este de 15 și are nevoie de 450 de semnături. Numărul maxim de candidați pentru o listă este cel al consilierilor care formează Consiliul Local, în cazul de față 45, iar pentru o astfel de listă este nevoie de un număr de 1350 de semnături.
Pragul electoral pentru ca o listă să pătrundă în Consiliul Local este de 5 la sută din voturile valabil exprimate. Pentru minoritățile naționale, pragul este mult mai mic, adică 2,2 la sută. Cutoate acestea, niciun partid românesc din Serbia de Răsărit sau vreo organizație românească nu a depus liste de candidați. Asta, în condițiile în care Negotinul are o populație numeroasă de naționalitate română. În schimb, a depus lisă de de candidați Partidul Vlahilor, formațiunea creată, la Negotin, de medicul Siniša Čelojević și care promovează falsa teorie a vlahismului, încercând să acrediteze ideea că vlahii și românii sunt minorități distincte în Serbia. Lista Partiei Vlahilor a fost respinsă pentru număr insuficient de semnături.
Listă lui Čelojević a fost respinsă
Partia Vlahilor (Vlaška Stranka) predat comisiei electorale din Negotin un număr de 478 de semnături (pentru listă minimală de 15 de candidați, pentru care au nevoie de 450 de semnături). Numai că la verificare s-a descoperit că 161 dintre ele nu sunt valide (probabil din cauză au semnat deja pentru cealaltă listă). Partia Vlahilor (Vlaška Stranka) s-a plâns de discriminare, și au promis că se vor adresa instituțiilor Uniunii Europene, potrivit portalului media ngportal.rs.