cache/resized/b233527fdcf6ca3981c4dcf19420aecc.jpg
CHISINAU
Partidul președintelui Maia Sandu, PARTIDUL ACȚIUNE ȘI SOLIDARITATE (PAS) a obținut o victorie istorică și zdrobitoare
cache/resized/e637f82d57714edd33250f3067141287.jpg
DIASPORA
Doctor31! În 2014, în București, în România, a venit ideea unui medic, Constantin Lucian, Nuțu, să creeze o aplicație
cache/resized/78e28eb5cf3c7b7b00e8a2ab8481376c.jpg
NEGOTIN
Dușan Pîrvulovici, directorul Federației Românilor din Serbia și al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, dar
cache/resized/d966cb12717e332b0f1a82938479d3e6.jpg
EVENIMENTE
Prezent în județul Mehedinți, în calitate de președinte al PMP, la o întâlnire cu filiala județeană PMP, diplomatul
cache/resized/29fd72a8dd0ddff8e6be172abace1982.jpg
DIASPORA
Se dă startul concursului de creație literară și desen dedicat Limbii Române: organizatori GRASP Milano și Centro
cache/resized/f0986eb02530176782cb7c7a83403877.jpg
DIASPORA
„Ne apropiem de finalul etapei de evaluare a cererilor de finanțare nerambursabilă depuse la Departamentul pentru
cache/resized/d01eb6857e949326ca745d601557092c.jpg
KLADOVO
Școala Gimnazială din satul Podvrșka, arondat comunei Kladovo, a fost recent scena unui eveniment emoționant. Asociația
cache/resized/0d990f5e38d3e113996fe775809210e7.jpg
KLADOVO
Potrivit portalului media nova.rs din Serbia, primarul din Kladovo, Saša Nikolić, este amestecat într-un scandal
cache/resized/b2b682b4133f95f4f7206462aeb7fd54.jpg
DIASPORA
Presa franceză a anunțat moartea tragică a unui şofer român de TIR care a fost înjunghiat într-o benzinărie din Franţa,
cache/resized/2875b8416bd82c8d20d811c0f051eda1.jpg
CHISINAU
Recent am primit o declarație de la domnul Ion Borș, prin Linkedin. Domnul Borș este Șeful Diviziei de Statistică
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 09, 2016 - 412 Views

OPT ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea

Cu ocazia Mărțișorului, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a lansat Campania ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea. În perioada 1-8 martie 2016 a fost adus un omagiu personalităților feminine din lumea românească a științei, culturii sau vieții academice fără de care lumea ar fi fost cu totul altfel.

La acest început de primăvară, purtăm mărțișoare care să ne inspire, care să ne aducă aminte că, oriunde ne-am afla, trebuie să fim deschizători de drumuri, să visăm împreună la o Românie mai bună. Vă prezentăm cele 8 doamne omagiate între 1 și 8 martie în cadrul unei campanii deosebite și inspirate a DPRRP. Prezentarea acestor femei frumoase și puternice a fost făcută, zi de zi, de ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, pe pagina sa de Facebook:

1 Martie – Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din România

Azi, 1 Martie, aducem un omagiu Sarmizei Bilcescu, prima femeie avocat din România, prima studentă care a obținut licența la Sorbona și prima femeie cu doctorat în drept din lume. Născută la București în 1867, a obținut licența în științe juridice în 1887 și doctoratul în 1890. Teza sa s-a intitulat: De la condition légale de la mère" ("Condiția juridică a mamei"). În 1891 a fost admisă în Baroul Ilfov, prezidat de celebrul avocat și om politic Take Ionescu. Bilcescu nu a practicat însă avocatura. S-a căsătorit la 6 ani după admiterea în barou și a fost una din fondatoarele Societății Domnișoarelor Române, organizație care a militat pentru școlarizarea femeilor în România.

2 martie – Irina Burnaia, prima femeie pilot de avion, care a traversat Carpații

În cadrul campaniei noastre de Mărțișor,‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea‬, aducem azi un omagiu Irinei Burnaia, prima femeie pilot de avion care a traversat Carpații și care a încercat să parcurgă traseul celebrului raid românesc în Africa, din 1933.

Pe numele său adevărat Cioc, Irina s-a născut în 1909 în satul Ciurari, străbătut de râul Burnaia. A urmat Facultatea de Drept a Universității din București și a profesat în cadrul baroului Ilfov. A devenit pasionată de aviație în urma unei călătorii în interes de serviciu la Constanța și a urmat lecții de zbor la Școala de aviație Mircea Cantacuzino. În 1933, a traversat Carpații pentru a achiziționa de la Brașov un avion nou, la bordul căruia avea de gând să întreprindă propriul raid în Africa. Călătoria româncei a început în ianuarie 1935, dar Irina Burnaia a parcurs doar traseul până la Nairobi, de unde a fost nevoită să se întoarcă ¬din cauza unor defecțiuni ale aparatului de zbor. Irina Burnaia s-a stins din viață în 1997, după un destin tumultuos care a purtat-o până în Orientul Mijlociu.

3 martie - Elena Densușianu-Pușcariu, prima femeie doctor în medicină din România

Mărțișorul de azi din cadrul campaniei ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea‬îi aduce un omagiu Elenei Densușianu-Pușcariu, prima femeie doctor în medicină din România și prima femeie din lume care a devenit profesor la o clinică de oftalmologie.

Născută la Iași la 1875, fiica celebrului lingvist Aron Densuşianu şi a scriitoarei Elena Circa şi-a susţinut teza de doctorat în 1899 la Universitatea din orașul natal. A plecat la specializare la Paris, unde a lucrat alături de importante personalităţi medicale, profesorul André Victor Cornil, Émille Roux şi Ilia Ilici Mecinikov. Întoarsă în ţară, a fost preparator la Laboratorul de Anatomie Patologică al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, medic secundar al Eforiei, medic secundar al Spitalului „Sf. Spiridon" din Iaşi, medic secundar al Serviciului de „Boale de Ochi", docent în oftalmologie al Facultăţilor de Medicină din Iaşi şi Bucureşti, asistent al „Clinicei Oftalmologice" din Bucureşti, apoi şef de clinică, pentru ca, în 1920, să devină şef al Clinicii de Oftalmologie din Iaşi. A publicat peste 100 de lucrări de specialitate ca unic autor sau în colaborare cu personalităţi din lumea medicinii, cum ar fi Victor Babeş, Gheorghe Marinescu sau G. Socor, în ţară sau în străinătate. Dincolo de medicină, Elena Densuşianu-Puşcariu a fost şi scriitoare, artist plastic şi traducătoare.

4 martie - Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general

Mărțișorul de azi din cadrul campaniei ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea‬e legat de numele unei mari doamne: prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.

Maria Virginia Andreescu Haret (1894 -1962) a proiectat o serie de blocuri de pe Calea Victoriei, printre primele clădiri în care a fost folosit betonul armat, pavilionul administrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul "Gheorghe Șincai" și Colegiul Național „Cantemir Vodă" din București. A rămas orfană de mamă la 9 ani și s-a ocupat de cei trei frati și de gospodărie. A făcut liceul în particular, luându-și bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazul. La 18 ani a intrat prima la Școala Superioară de Arhitectură și a studiat Belle Arte în paralel. A moștenit și talentul de la unchiul său, pictorul Ion Andreescu. A realizat un număr mare de acuarele care, astăzi, fac parte din Colecția de Stampe a Bibliotecii Academiei Române.

5 martie – Raluca Ripan, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române

Mărțișorul de azi din cadrul campaniei ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea‬e legat de numele unei mari doamne: prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române.

Raluca Ripan (1894 -1972) a fost prima femeie din România care a obținut titlul de doctor în științe chimice, în 1922, la doi ani după ce se angajase cadru didactic la Universitatea din Cluj. A devenit membră a Academiei Române în 1948 și, trei ani mai târziu, fonda Institutul de Chimie din Cluj, care îi poartă astăzi numele. Din 1951, timp de patru ani, a fost rectorul universității "Victor Babeș".

Ca urmare a recunoașterii meritelor sale, a fost aleasă „Membru de onoare al Societății de chimie industrială" din Franța, „membru al societății Germane de Chimie" și a primit titlului de „doctor honoris causa" din partea Universității „Nikolaus Kopernicus" din Torun, Polonia.

6 martie – Marta Buteanu, prima femeie cadru didactic universitar din România

Mărțișorul de azi din cadrul campaniei ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea ‬îi aduce un omagiu Martei Buteanu, prima femeie cadru didactic universitar din România.

Marta a fost cea mai mică dintre cele trei fete ale familiei Buteanu din oraşul bihorean Beiuş. La vârsta de 9 ani şi-a pierdut mama, iar prin intermediul studiului a încercat să-şi distragă atenţia de la această mare durere. S-a dăruit trup și suflet profesiei de medic și a devenit prima femeie cadru didactic universitar din România, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta. A murit în anul 1918, la doar 30 de ani, răpusă de gripa spaniolă. În fiecare an, la Oradea, are loc gala premiilor „Dr. Marta Buteanu", distincţii ce se acordă personalităţilor lumii medicale.

7 martie – Luiza Zavloschi, prima femeie primar din Romania

Mărțișorul de azi din cadrul campaniei ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea‬este dedicat unei mari doamne: prima femeie primar din România.

Luiza Zavloschi (1887 - 1967), de profesie învățătoare, a fost prima femeie primar din Romania. Fiica unui gospodar din Buda, județul Vaslui, aceasta a absolvit Şcoala Normală din Iaşi. La întoarcerea în satul natal, s-a căsătorit cu un învăţător, devenind un adevărat model în activitatea didactică. În anul 1930 a candidat pentru postul de primar, funcție pe care a ocupat-o timp de două mandate. Admirată și iubită de comunitate, aceasta a dovedit o bună administrare a localității, refăcând drumurile şi clădirile publice. Ziariștii publicației „Universul" notau la acea vreme că „din toată România tocmai în fundul judeţului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţii".

8 martie – Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie din Europa profesor la o universitate din domeniul artelor

Mărțișorul de azi din cadrul campaniei ‪#‎RomânceCareAuSchimbatLumea‬îi aduce un omagiu Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie din Europa profesor la o universitate din domeniul artelor.

Născută la Vâlcea, Cecilia Cuțescu-Storck urmează Școala Centrală de Fete din București, unde își descoperă pasiunea pentru artă. La terminarea școlii, familia Cuțescu cere sfatul renumitului pictor polonez Ajdukiewicz, care îi confirmă talentul. Studiază la München, apoi la Paris, perioadă în care are numeroase expoziții atât în țară, cât și în Franța. Reîntoarsă în România, se dedică artelor decorative și picturii murale monumentale. În 1916 devine profesoară la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din București, fiind prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa. Realizează picturi murale în clădiri publice din București, cum este frescă „Istoria Negoțului Românesc", realizată în 1933 în aula Academiei de Studii Economice și lucrarea "Agricultura, industria și comerțul", aflată în holul de onoare al Băncii Marmorosch-Blank.

În capitală, Casa Storck în care a locuit artista și familia sa, este astăzi muzeu și poate fi vizitată.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…