Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Ian 20, 2019 - 2754 Views

AMPLU TURNEU DE INFORMARE AL MRP ÎN COMUNITĂȚILE ISTORICE

O delegație condusă de secretarul de stat Victor Alexeev din cadrul Ministerului pentru Românii de , împreună cu Radu Cosma, director al compartimentului comunități istorice au început, pe 15 ianuarie 2019, un amplu turneu de informare în toate comunitățile românești din jurul granițelor țării. Motivul este informarea privind finanțările nerambursabile puse la dispoziție prin noul ghid al beneficiarului,lansat în dezbatere publică.

Vizitele oficiale au început în Urcraina și au continuat în Ungaria și Serbia. Vor urma, în zilele viitoare, Bulgaria, Albania, zona Odessa – Ismail din Ucraina, Albania și Macedonia.

Ucraina (Cernăuți, Herța, Transcarpatia)

Timp de trei zile, delegația guvernamentală s-a aflat în Ucraina. În primele două zile oficialii români au vizitat regiunea Cernăuți, participând la Zilele Culturii Românești și la evenimentele culturale organizate cu prilejul omagierii Luceafărului poeziei românești. Au depus coroane și jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Casei lui Aron Pumnul și la statuia poetului din centrul orașului Cernăuți împreună cu reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți, autorităților ucrainene, ai asociațiilor culturale și ai instituțiilor de învățământ din regiune. De asemenea, oaspeții români au vizitat mai multe școli cu predarea în limba română din regiunea Cernăuți având și o întâlnire cu mediul asociativ românesc din nordul Bucovinei.

În cea de-a doua zi a vizitei de lucru derulată în comunitățile din jurul granițelor, respectiv, 16 ianuarie 2019, delegația MRP condusă de secretarul de stat Victor Alexeev, s-a deplasat în satele din nordul Bucovinei, prilej cu care s-a întâlnit cu cadrele didactice, elevii și directorii de instituții de învățământ din Carapciu, Suceveni, Prisacareni, raionul Adâncata / Hliboca, dar și din Ostrița, raionul Herța.

În acest context, oficialul MRP a vizitat Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, regiunea Cernăuți, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului academic și local. Directorii prezenți la activitate au adus în discuție beneficiul burselor de studiu oferite de către MRP în anul 2017-2018 pentru copiii, etnici români, de clasa I, care învață în limba română sau limba română. S-a subliniat necesitatea ca această inițiativă să aibă continuitate și în anul 2019, solicitându-se în același timp intensificarea demersurilor dedicate sprijinirii profesorilor, învățătorilor și educatorilor care se ocupă cu păstrarea și promovarea identității românești prin intermediul limbii române. Profesorii au adus în atenție faptul că ar avea nevoie de mai multe materiale în limba română pentru predarea diverselor materii: limba română, istorie, georgrafie, fizică, matematică etc.

Demnitarul român a transmis un mesaj de apreciere din partea Ministrului pentru românii de față de comunitatea din teritoriu, evidențiind că MRP își propune pentru anul 2019 continuarea și extinderea inițiativelor concentrate pe susținerea românilor din jurul granițelor. În cadrul dezbaterilor, au fost aduse în atenție programele de finanțare nerambursabilă puse la dispoziție de MRP, care pot fi accesate prin Ghidul Beneficiarului 2019. S-a insistat asupra mecanismului de aplicare pentru proiecte, delegația încurajând audiența să se implice și să dezvolte programe în beneficiul educațional al românilor din teritoriu. La întrevederi au participat consulul general al României la Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu și domnul Ionel Ivan, ministru consilier.

În cea de-a treia zi a vizitei oficiale întreprinse în Ucraina reprezentanții Ministerului pentru Românii de s-au aflat în regiunea Transcarpatia. La Consulatul României din Solotvino au fost prezentate oportunitățile de finanțare ale unor proiecte de către Minister, oferindu-le liderilor asociațiilor culturale din maramureșul istoric mai multe informații despre modul cum pot fi scrise aceste proiecte, prezentând o sesiune de comunicare despre finanțări. Au răspuns invitației de a participa la întâlnire primarii din comunele Slatina, Apșa, Topcino și Strâmtura, numeroși directori de școli, preoți și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Transcarpatia. Cei prezenți la întâlnire s-au dovedit a fi foarte interesați de modul de a scrie și a implementa proiecte întru beneficiul comunității românești din zonă.

La Centrul de Informare al României din Solotvino secretarul de stat Victor Alexeev și directorul compartimentului comunități istorice Radu Cosma au discutat cu cei prezenți despre programul de activități din anul 2019. Încheindu-și vizita oficială în Ucraina, secretarul de stat Victor Alexeev împreună cu Radu Cosma și-au continuat drumul spre românii din Ungaria, unde au avut mai multe întâlniri cu reprezentanții comunității românești din Gyula.

La Gyula, în Ungaria

În zilele de 18-19 ianuarie 2019, delegaţia condusă de secretarul de stat Victor Alexeev a efectuat o vizită de lucru la Gyula, pentru a se întâlni cu reprezentanţii comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Delegaţia MRP a fost însoţită de către consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni şi de Mihai Şotropa, delegat al Ambasadei României la Budapesta. Fiecare întrevedere din cadrul agendei a constituit un bun prilej de prezentare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi a mecanismelor de finanţare oferite de acesta.

Vizita a început cu o întâlnire a delegației cu reprezentanții mai multor instituții ale comunităţii românești din Ungaria, la sediul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), care în acest an împlineşte 70 de ani de la înfiinţare. La întrevedere au participat Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești în Parlamentul Ungariei, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Alexandru Fina, vicepreședintele AȚRU, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Maria Gurzău Czeglédi, directorul LNB, Delia Covaci, redactorul-șef al săptămânalului „Cronica” al AȚRU, conducători sau reprezentanți ai unor Autoguvernări Românești şi şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria (Gyula, Bătania, Chitighaz, Apateu, Săcal, Aletea, Leucușhaz, Macău, etc.), clerici din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), care fac parte și din Autoguvernări Românești locale, reprezentanţi ai unor ansambluri folclorice care păstrează tradiţiile româneşti în Ungaria, ş.a.

Secretarul de stat MRP a subliniat importanța păstrării identității culturale, lingvistice, etnice şi religioase a comunităţii româneşti din Ungaria și i-a asigurat pe cei prezenți de susținerea ministerului și a statului român. Totodată, au fost prezentate în detaliu obiectivele ministerului pentru anul 2019, accentuându-se intenția instituției de a încuraja necesitatea coagulării mediului asociativ din afara granițelor în vederea depunerii de proiecte care să aibă impact benefic în comunitățile în care sunt implementate.

Agenda de lucru a continuat cu o dezbatere derulată la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. (UCRU). La această întâlnire au participat membri ai prezidiului UCRU (Tiberiu Boca, pr. Aurel Becan, Ioan Ruja), Maria Kalcsó, primarul comunei Chitighaz, Eva Iova Şimon, redactor-şef al săptămânalului „Foaia Românească”, Mihaela Bucin, şeful catedrei de limba şi literatura română de la Universitatea din Szeged, Petrică Creţu, pastor al comunităţii baptiste româneşti din Micherechi, alţi delegaţi. La această întâlnire s-a discutat despre finanțările nerambursabile oferite de MRP, dar şi despre situaţia comunităţii româneşti din Ungaria în ansamblu. Delegaţia română a apreciat în mod deosebit contribuţia publicaţiei „Foaia românească” în cadrul procesului de păstrare a identităţii româneşti din Ungaria. Această publicaţie împlineşte zielele acestea 68 de ani de la prima apariţie.

La finalul zilei, delegația MRP s-a întâlnit cu Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), care a fost însoţit de către membri Permanenței Consiliului Eparhial: pr. Calinic Covaci, consilierul administrativ bisericesc, pr. Visarion Tuderici, secretarul eparhial, pr. Origen Sabău, consilierul cultural, pr. Teodor Marc, consilierul economic, părintele Aurel Becan, protopop de Szeged, dar și de alți preoți ai Episcopiei. Victor Alexeev a transmis aprecierea ministrului pentru românii de pretutindeni față de activitatea clerului EORU în sprijinul comunității românești din Ungaria și a ascultat cu interes sugestiile primite privind modalitățile de îmbunătățire a procesului de acordare de finanțări de către MRP. Totodată, secretarul de stat a semnat în Cartea de Onoare a Episcopiei.

Urmează Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania

Pe 19 și 20 ianuarie, delegația se află în Serbia, unde poposește în Voivodina (Vârșeț) și Valea Timocului (Negotin și Zajecear) De aici se continuă drumul către Sofia și apoi Chișinău și Bălți. Delegația mai trece încă o dată prin Ucraina, la Odessa și Ismail, urmând să ajungă, în cele din urmă la Tirana și Skopje. Turneul se încheie pe 1 februarie 2019.

Iată calendarul complet al vizitelor delegației guvernamentale:

Cernăuți/Ucraina în data de 15 ianuarie a.c.

Raioanele Adâncata/Hliboca și Herța/Ucraina în data de 16 ianuarie a.c.

Solotvino/Ucraina în data de 17 ianuarie a.c.

Gyula/Ungaria în data de 18 ianuarie a.c.

Vârșeț/Serbia în data de 19 ianuarie a.c.

Zajecar și Negotin/Serbia în data de 20/21 ianuarie a.c. Vidin/ Bulgaria în data de 22 ianuarie a.c.

Sofia/Bulgaria în data de 23 ianuarie a.c.

Chișinău și Bălți/Republica Moldova în data de 25/26 ianuarie a.c

Odessa și Ismail/ Ucraina în data de 26/27 ianuarie a.c. Tirana/Albania în data de 29/30 ianuarie a.c.

Skopje/Macedonia în data de 30 ianuarie/1 februarie a.c.

Vom reveni cu amănunte despre toate etapele vizitelor în comunitățile istorice din jurul granițelor României.

Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…