cache/resized/b233527fdcf6ca3981c4dcf19420aecc.jpg
CHISINAU
Partidul președintelui Maia Sandu, PARTIDUL ACȚIUNE ȘI SOLIDARITATE (PAS) a obținut o victorie istorică și zdrobitoare
cache/resized/e637f82d57714edd33250f3067141287.jpg
DIASPORA
Doctor31! În 2014, în București, în România, a venit ideea unui medic, Constantin Lucian, Nuțu, să creeze o aplicație
cache/resized/78e28eb5cf3c7b7b00e8a2ab8481376c.jpg
NEGOTIN
Dușan Pîrvulovici, directorul Federației Românilor din Serbia și al Comitetului pentru Drepturile Omului Negotin, dar
cache/resized/d966cb12717e332b0f1a82938479d3e6.jpg
EVENIMENTE
Prezent în județul Mehedinți, în calitate de președinte al PMP, la o întâlnire cu filiala județeană PMP, diplomatul
cache/resized/29fd72a8dd0ddff8e6be172abace1982.jpg
DIASPORA
Se dă startul concursului de creație literară și desen dedicat Limbii Române: organizatori GRASP Milano și Centro
cache/resized/f0986eb02530176782cb7c7a83403877.jpg
DIASPORA
„Ne apropiem de finalul etapei de evaluare a cererilor de finanțare nerambursabilă depuse la Departamentul pentru
cache/resized/d01eb6857e949326ca745d601557092c.jpg
KLADOVO
Școala Gimnazială din satul Podvrșka, arondat comunei Kladovo, a fost recent scena unui eveniment emoționant. Asociația
cache/resized/0d990f5e38d3e113996fe775809210e7.jpg
KLADOVO
Potrivit portalului media nova.rs din Serbia, primarul din Kladovo, Saša Nikolić, este amestecat într-un scandal
cache/resized/b2b682b4133f95f4f7206462aeb7fd54.jpg
DIASPORA
Presa franceză a anunțat moartea tragică a unui şofer român de TIR care a fost înjunghiat într-o benzinărie din Franţa,
cache/resized/2875b8416bd82c8d20d811c0f051eda1.jpg
CHISINAU
Recent am primit o declarație de la domnul Ion Borș, prin Linkedin. Domnul Borș este Șeful Diviziei de Statistică
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Iul 17, 2018 - 7514 Views

TÂRGU JIU: EXCELENȚĂ ȘI IMPLICARE ÎN ANUL CENTENAR

Semnificația majoră a Anului Centenar nu a reușit să cuprindă prea mult autoritățile locale din România. Faptul că se împlinesc 100 de ani de la actul de naștere al României Mari nu înseamnă, din păcate, prea mare lucru pentru unii dintre diriguitorii județelor acestei patrii. În Mehedinți, spre exemplu, încă nu s-a găsit o cale de dialog comună pentru înființarea Comisiei Centenar, organismul care ar fi trebuit să coordoneze manifestările dedicate marii aniversări. Nu același lucru se întâmplă în județul vecin, Gorj, unde pregătirile pentru Anul Centenar au început încă de acum doi ani. Urmăriți un material video despre succesul de la Târgu Jiu!

Ne-am dorit cu toții să vedem mai multă implicare și mai multă emulație creatoare din partea autorităților locale din Mehedinți, în perspectiva sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. Vedem peste tot în jurul nostru, pe actele oficiale, pe drapelele întinse la instituțiile de cultură și în multe locuri, sigla Anului Centenar. Dar, din păcate, în Mehedinți, acțiunile dedicate marii aniversări se limitează, cu mici excepții, cam la atât.

Am dorit să aflu dacă peste tot în Oltenia acest gen de toropeală a cuprins autoritățile locale și am pornit-o către Târgu Jiu, orașul lui Brâncuși, urbea în care există o cale a eroilor și pe care într-o zi de octombrie a anului 1916, locuitorii ei au apărat-o, cu mic cu mare, de invazia trupelor germane, în marea bătălie de la Podul Jiului. Frumusețea rară a parcului în care dăinuie operele lui Constantin Brâncuși, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, dar și colina pe care Coloana fără Sfârșit se înalță mândră către cerul albastru aproape că îți taie respirația. Atâta istorie vie cât mustește pe aceste meleaguri nu putea rămâne fără recunoaștere în anul în care celebrăm un secol de existență ca națiune. În mod firesc, pregătirile pentru anul centenarului au început aici în anul 2016, iar autoritățile locale tratează cu maximă atenție fiecare eveniment.

Nu mai puțin de patru proiecte au fost depuse de către municipalitate la Ministerul Culturii, Departamentul Centenar, și toate au primit finanțare. Mai mult, cu mult curaj și determinare, municipalitatea a cerut la Ministerul Dezvoltării, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 20 de milioane de euro pentru reabilitarea unui drum pe care cei de aici în consideră un fel de Via Sacra, Calea Eroilor. Primele 2 milioane de euro au fost deja aprobate, iar de amenajarea sitului istoric și turistic se va ocupa unul dintre cel mai mari arhitecți români, Dorin Ștefan.

O Comisie Centenar, coordonată de viceprimarul Adrian Tudor

În anul 2017, municipalitatea din Târgu Jiu se ocupă de un alt centenar, mai exact comemorarea a 100 de ani de la moartea eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoriu. De altfel, la nivelul Primăriei Târgu Jiu s-a constituit o Comisie Centenar, coordonată direct de un viceprimar. Adrian Tudor se numește edilul care se ocupă de Centenar, iar modul în care o face este cu adevărat superb. Prima parte a filmului realizat la Târgu Jiu ilustrează detaliat implicarea excelentă a autorităților locale în pregătirea unor manifestări de excepție, dedicate sărbătoririi Anului Centenar

O categorie de preocupări dedicate monumentelor

După cum mai spune coordonatorul Comisiei Centenar, instituite la nivelul municipalității din Târgu Jiu, viceprimarul Adrian Tudor, o altă paletă de preocupări premergătoare Centenarului este cea dedicată monumentelor. Monumentele pe care cei de la Târgu Jiu doresc să le ridice în acest an de mare sărbătoare sunt, fără îndoială, legate de eroii gorjeni care au apărat acest teritoriu cu propria lor viață. Unul din monumente va fi dedicat vânătorilor de munte și generalului Gheorghe Rasoviceanu. Pe de altă parte, în Cimitirul de Onoare va fi reconstruită o cruce ridicată chiar de armata germană de ocupație, în anul 1917, care avea inscripționat un mesaj tulburător, gravat în română și germană: „Călătorule, care ți-e dor încă să vezi soarele, salută-ne patria pe care noi credincioșii am iubit-o mai mult decât viața”. Revenind la aviatorul Vasile Craiu, cel mai bun pilot militar din Primul Război Mondial, o legendă a aviației românești, omul care a executat primele misiuni de zbor pe timp de noapte, pe data de 24 august 2018 are loc o lansare de carte și prezentarea unei medalii, în cinstea eroului gorjean.

Care e secretul implicării, la Târgu Jiu?

„Nu trăim, peste tot în România, nici la nivel local, nici la nivel central, același sentiment și aceeași emulație pe care ar fi trebuit să le creeze Centenarul”, spune viceprimarul Adrian Tudor. Dar mai spune că a avut mare noroc cu o echipă genială de oameni dedicați istoriei cu care lucrează și care l-au susținut atunci când a dorit să organizeze evenimente dedicate Anului Centenar, despre care să se audă în țară, dar și în lume. „Eu cred că, după Iași, Târgu Jiu va fi al doilea oraș cu evenimente de bun gust și de bun simț dedicate Anului Centenar”, este de părere viceprimarul. Despre cei care nu au făcut nimic până acum pentru a marca Anul Centenar, Adrian Tudor spune că încă nu e prea târziu să se apuce serios de treabă, să gândească un proiect pentru localitate, iar aici exemplul negativ al județului Mehedinți este elocvent ca motivație pentru a învăța din ghidul de bune practici al autorităților din județul vecin, Gorj.

Calea Eroilor, o „via sacra” ce merită să ajungă în patrimoniul UNESCO

Calea Eroilor, artera gândită de însuși marele Brâncuși ca o cale sacră ce leagă Masa Tăcerii de Coloana fără Sfârșit, adică malul Jiului e colina pe care se înalță minunata coloană. Viceprimarul spune că e vorba de un sit istoric, unic în lume, în jurul căruia se învârte chiar soarta municipiului reședință a județului Gorj. Primăria și Consiliul Local din Târgu Jiu nu au stat prea mult pe gânduri și au depus un proiect la PNDL de unde au cerut două milioane de euro. Banii au fost aprobați, dar ei sunt doar zece la sută din cei 20 de milioane de euro necesari grandiosului proiect, de care se va ocupa unul dintre cei mai mari arhitecți români din lume, Dorin Ștefan.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…