Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 26, 2022 - 10128 Views

Cea de-a XIII-a ediție a Programului de tabere „ARC”

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului organizează cea de-a XIII-a ediție a Programului de tabere „ARC”. Programul, inițiat de DRP și destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement Oglinzi, jud. Neamț, în perioada 18 iulie-22 august a.c. și Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 18 iulie – 15 august a.c., în serii consecutive de câte șapte zile.

La Oglinzi, vor fi organizate 5 serii a câte 7 zile în perioadele: 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august, 8-15 august,15-22 august 2022.

La Sângeorz-Băi, vor fi organizate 4 serii a câte 7 zile în perioadele : 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august 2022, 8-15 august 2022.

La ediția din acest an sunt invitați să participe 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora. Activitățile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română, informarea participanților asupra istoriei românilor și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească. De asemenea, în două din cele șapte zile, vor fi organizate excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice și a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

Criteriile de selecție obligatorii pentru participanții la Programul „ARC” sunt următoarele:

- sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani);

- au cunoștințe de bază ale limbii române; și/sau au câștigat un loc în tabără la ediția online ARC 2021.

Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:

au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;

sunt câștigători ai olimpiadelor/concursurilor naționale și internaționale sau au rezultate bune la învățătură;

au rezultate și aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;

au rezultate remarcabile în promovarea identității românești;

sunt membrii activi sau simpatizanți ai mediului asociativ românesc din țările de reședință și se implică în activitatea acestora;

să se constituie în grupuri de cel puțin 9 elevi, cu un însoțitor persoană adultă;

îndeplinesc toate cerințele pentru deplasarea în România (au pașaport, viză, aviz epidemiologic etc.).

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este recomandat ca grupul să se constituie din minim 9 copii și este obligatoriu să fie însoțit de un adult, care își va asuma responsabilitatea pentru siguranța acestora.

Seriile rezervate pentru înscrierile din diaspora sunt următoarele:

18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august,15-22 august 2022 la Oglinzi.

18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august 2022 la Sângeorz-Băi.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare și masă pentru toți participanții din cele două tabere. De asemenea, DRP va organiza și va suporta transportul pentru participanții din comunitățile istorice, precum și cheltuielile de transport din București până la tabere și retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanții din diaspora își vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din țara de reședință până la București și retur.

În 2022, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 230 de locuri, iar înscrierile s-au putut face până la data de 17 iunie 2022, direct la DRP sau la misiunile diplomatice, la următoarea adresă de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menționată mai sus, acestea vor fi realocate participanților din comunitățile istorice.

Pentru locurile alocate participanților din comunitățile istorice selecția va fi realizată cu ajutorul misiunilor diplomatice și a mediului asociativ.

Pentru înscrieri, este necesar să transmiteți toate informațiile solicitate în tabelul anexat aici: Model date necesare ARC

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…