cache/resized/863e589a84fa972ba5b8b3d038a3f89d.jpg
CHISINAU
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Guvernul României reafirmă sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul
cache/resized/fc60c47bb8bf63641c0143e256837b3d.jpg
EVENIMENTE
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a avut prima întâlnire de lucru privind organizarea
cache/resized/4d54ad6952b949c8ffd4a545d20334aa.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează astăzi, 28 februarie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă
cache/resized/6935866696949f0a43ba3ccbfe003a63.jpg
KLADOVO
Satele Novi Sip, Davidovaț (Gegeraț) Kladușnița, din în comuna Kladovo pe malul sârbesc a Dunării prin care trece
cache/resized/83f604454422ed5000d4649ce706dda4.jpg
DIASPORA
Comunitatea românească din Franța a fost punctul principal de pe agenda vizitei de lucru pe care o delegație a
cache/resized/eb911105c4a8700ad176e16a9ecbd7a6.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a derulat pe parcursul anului 2022 o serie de programe și acțiuni
cache/resized/b84486206cc695356f23d632930882dd.jpg
DIASPORA
Sărbători de poveste, alături de cei dragi și cu sufletele pline de dragoste și speranță!
cache/resized/1f1080ea311d9838e03e061229bef294.jpg
VELIKO GRADISTE
Duminică, 11 de decembrie 2022, la Veliko Gradiște , orașul de la malul Dunării, reprezentanți ai Departamentului
cache/resized/3335863f9b6bcc110ee3b15854a58d06.jpg
DIASPORA
Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Londra. Secretarul de stat al Departamentului pentru românii de
cache/resized/4b7be42aba70b56099adc576f6b5254e.jpg
UCRAINA
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, i-a reamintit omologului său ucrainean, Dmîtro Kuleba, aflat
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Noi 30, 2021 - 13934 Views

CUVÂNTUL CARE UNEȘTE ,1 Decembrie - Ziua Națională a României

În acest an, cu ocazia Zilei Naționale a României, Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont invită toți cetățenii la un eveniment deosebit, intitulat „Cuvântul care unește”. În același spirit de unire care a dus România la unitatea națională în 1918, dorim, folosindu-ne de cuvinte, să unim comunitățile românești și italiene în simbolul capitalei piemonteze. Miercuri, 1 decembrie 2021, începând cu ora 19.00, Mole Antonelliana va fi animată de o vibrantă alternanță de literatură și muzică.

Împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri - sărbătorită cu mândrie în acest an de întreaga Italie - ne permite să-i aducem un omagiu Poetului Suprem printr-o interesantă călătorie literară. Sub patronajul și cu colaborarea Departamentului de Limbi Literaturi Străine și Culturi Moderne și a Universității din Torino, un grup de studenți din cadrul cursului de limba română vor recita pasaje cunoscute din cele mai mari opere literare românești, care vor fi alternate de cele italiene, într-un interesant dialog. De asemenea, aspectul literar și lingvistic va fi aprofundat de profesorii de la Catedra de Limba și Literatura Română a Universității din Torino, Roberto Merlo și Harieta Topoliceanu, și de profesoara Ioana Bican, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Mai multe fragmente muzicale, cu participarea unor tineri artiști talentați, vor colora seara de dialog între Dante Alighieri și Mihai Eminescu, cei doi părinți ai limbii și culturii italiene și, respectiv, românești.

Cuvântul care unește se dorește a fi un prilej de întâlnire între limba și cultura română și cea italiană, un moment de cunoaștere reciprocă și de recunoștință din partea comunității românești față de orașul Torino - care împreună cu Consulatul General al României și Universitatea din Torino patronează evenimentul - și față de Muzeul Național al Cinematografiei din Torino, care din 2019 găzduiește și susține sărbătorirea Zilei Naționale a României la Mole Antonelliana.

„Așa cum cuvintele unesc, și faptele îndeplinesc același rol. Unul dintre cele mai importante momente istorice pentru poporul nostru, care a consacrat deschiderea și adeziunea României la aceste principii, a fost Marea Unire din 1918, care a avut și meritul de a demonstra, la acel moment, viziunea modernă asupra unui stat românesc unitar. Îmi însușesc, cu acest prilej special, cuvintele lui Nicolae Iorga, istoric, om politic, academician, muzeolog și om de litere român: «Unirea este materializarea unui drept deja câștigat, care trebuie să ne inspire în orice moment, ajutându-ne să identificăm căile pe care trebuie să le urmăm»”. - subliniază Excelența Sa Doamna Ioana Gheorghiaș, Consul General al României la Torino.

„Colaborarea dintre Muzeul Național al Cinematografiei și Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont s-a născut în 2019 odată cu evenimentul Simfonia Unirii, prima celebrare a Zilei Naționale a României în "Sala Templului" din inima monumentului simbol al orașului Torino în lume - explică Massimiliano Ziella, președinte FARMP - și a continuat anul trecut cu proiecția în streaming a filmului Regina Maria - Regina României, în regia lui Alexis Sweet Cahill. Această colaborare virtuoasă a dus în 2021 la lansarea proiectului Culture alla Mole - Torino Plurale, Culture in Città, datorită căruia diverse asociații din teritoriu vor putea să se deschidă și să își spună poveștile în fața orașului, stimulând multiculturalismul din Torino".

Având în vedere persistența situației sanitare deosebite, evenimentul se va desfășura cu respectarea normelor de prevenire și răspândire a virusului SARS-COV-19 în vigoare și va fi transmis în direct prin streaming pe pagina de Facebook a Federației Asociațiilor Române și Moldovenești din Piemont.

Cu toate acestea, pentru a permite comunității românești să viziteze Mole Antonelliana, prin intermediul unui bilet promoțional, în perioada 2-9 decembrie, românii și moldovenii din Torino vor putea vizita Muzeul Național al Cinematografiei din Torino, achiziționând două bilete la preț de unul (2x1)

Realizarea evenimentului a fost posibilă datorită sprijinului economic al Primăriei Orașului Torino și al Consulatului General al României, a sprijinului Muzeului Național de Cinematografie, precum și a contribuției și patronajului Consulatului General al României la Torino, al Universității din Torino și al Departamentului de Limbi și Literaturi Străine și Culturi Moderne.

Farmp - Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont a fost înființată pe data de 8 martie 2018 și reunește în prezent opt asociații active în Piemont: ACERIC Asociația Culturală Etnică a Românilor din Ivrea și Canavese; Asociația Culturală și Socială italo-română OVIDIO Onlus - Chieri; Asociația FLACARA - Torino; Asociația socio-culturală RĂDĂCINI LATINE - Orbassano; Asociația DACIA din Borgaro Torinese; Asociația DACIA din Rivoli; Asociația FRĂȚIA - Torino; Asociația Rușilor-lipoveni din Torino RADUGA.

Acțiunile Federației au ca scop consolidarea și creșterea capacității asociațiilor de a se dezvolta și de a se structura pentru a răspunde nevoilor comunității, de a ajuta asociațiile să dezvolte proiecte la diferite niveluri, de a fi un interlocutor direct al instituțiilor la diferite niveluri și de a promova un dialog intercultural fructuos cu toți cetățenii și comunitățile din teritoriu.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…