Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 17, 2016 - 1315 Views

România cere din nou progrese Moldovei, contra ajutorului financiar

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o întâlnire oficială cu omologul său din Republica Moldova, la Palatul Cotroceni. După cum au recunoscut cei doi șefi de stat, în eclarația comună de presă ulterioară, întâlnirea a fost una cordială în care s-au discutat prbleme de actualitate, printre care și condiționarea acordării sprijinului financiar pentru Moldova de înregistrarea unor progrese vizibile. În schimb, Moldova a răspuns cu declarații emoționante: „Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit!"

„Sunt onorat să-l am astăzi oaspete pe Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Domnule Preşedinte, bine aţi venit la noi!" – aceasta este formula cu care Președintele României, Klaus Iohannis, și-a început discursul de la conferința de presă comună susținută împreună președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. 

„Mă bucur că Preşedintele Timofti a decis să viziteze România cu puţin timp înainte de încheierea mandatului domniei sale, un mandat care, cu certitudine, a dovedit că dumnealui este foarte aproape nu numai de Republica Moldova, ci şi de România, şi promovează ideea unei colaborări intense între ţările noastre", a precizat Iohannis, care a mai apreciat foarte mult vizita omologului său moldovean din perspectiva faptului că ea vine într-o perioadă complicată pentru țara vecină: „Apreciez cu atât mai mult această vizită a domnului Preşedinte Nicolae Timofti, fiindcă ea vine într-o perioadă care de fapt este destul de complicată pentru Republica Moldova, un guvern nou, care se găseşte în faţa multor provocări, final de mandat al Preşedintelui. Deci, pe scurt, o situaţie complicată. Însă eu sunt optimist. Ştiţi că acum puţin timp am avut vizita noului Prim-ministru însoţit de mulţi membri din noul guvern, la puţin timp, cred că două sau trei zile după învestire, şi acest lucru ne arată, în aceeaşi idee, apropierea şi intenţia de colaborare dintre Republica Moldova şi România".

În cadrul discuțiilor bilaterale la nivel înalt dintre cei doi președinți a fost evaluată situaţia din Republica Moldova şi situaţia din Europa, președintele Timofti a prezentat opinia sa despre evoluția în ceea ce priveşte Acordul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, situaţia economică din Moldova, situaţia finanţelor publice şi a solicitărilor adresate României, de a veni noi în sprijinul Republicii Moldova.

România acordă ajutorul, dar vrea rezultate, nu vorbe!

„Noi, România, declarăm de mult că suntem alături de Republica Moldova, şi acest lucru noi doi îl credem. Pe de altă parte, este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ce priveşte abordarea publică din Republica Moldova. Aceste lucruri le-am discutat şi cred că pot să spun, domnule Preşedinte, că suntem pe aceeaşi lungime de undă şi credem că aceste lucruri nu numai că sunt necesare, dar că sunt de aşteptat, sunt fezabile şi am aflat cu bucurie că unele din condiţii deja sunt puse în practică, iar domnul Preşedinte m-a asigurat că Parlamentul Republicii Moldova, care începe să lucreze în sesiune de mâine, este pregătit să sprijine noul guvern, pentru a îndeplini condiţiile la care s-a angajat noul guvern. Pe scurt, puteţi, domnule Preşedinte, să contaţi pe noi! Suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de câţiva ani buni, drumul pro-european", i-a transmis Președintele Iohannis omologului său moldovean.

Este nevoie de proiecte economice comune cât mai multe

Șeful statului român a mai vorbit și despre proiecte economice comune și de oferirea de surse alternative de energie Republicii Moldova: „Suntem conştienţi, şi unii şi alţii, că este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune, şi aici aş da poate un singur exemplu: gazoductul care în bună măsură deja este realizat şi ambele părţi îşi doresc o continuare pentru a oferi Republicii Moldova surse alternative de energie. În această idee, cred că guvernele noastre vor găsi oportunităţi de colaborare şi de promovare comună a unor proiecte economice viabile, fezabile şi în beneficiul statelor noastre".

Nicolae Timofti: „Greutățile prin care trecem, ne-au apropiat și mai mult!"

„Relaţia specială şi privilegiată dintre statele noastre se exprimă prin numeroase proiecte bilaterale, multe dintre care sunt în plină desfăşurare, iar altele urmează. Criza politică de la Chişinău şi problemele noastre instituţionale nu au afectat în niciun fel dialogul politic şi economic între cele două maluri ale Prutului. Dimpotrivă, am sentimentul că greutățile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat şi mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aş putea spune. Aceasta este evoluţia firească a lucrurilor, după părerea mea. Sprijinul constant şi valoros, pe care România ni-l acordă în multe domenii, este de necontestat", a declarat, la rândul său, președintele Nicolae Timofti.

Președintele Republicii Moldova l-a mai asigurat pe președintele Iohannis că își dorește ca România să participe în continuare la dezvoltarea energetică a Moldovei, care ar permite statului vecin să iese din zona vulnerabilităţilor. „Sunt riscuri politice, geopolitice şi economice, pe care le-am abordat astăzi, în discuţia noastră, iar evitarea lor ar plasa Republica Moldova într-un spaţiu european de stabilitate. Când vorbim despre investiţii, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere şi cu bune intenţii, aşa cum este România pentru noi".

„Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit!"

Președintrele Timofti a mai fpscut câteva declarații menite să stârnească emoție și să atingă coarda sensibilă:„Apropierea noastră politică, economică şi informaţională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendinţă va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperităţii şi securităţii noastre, a tuturor. Eu sunt mândru că pe parcursul mandatului am avut ocazia la început să vin în prima vizită la dumneavoastră şi probabil că va fi şi ultima vizită în cariera mea de preşedinte al Republicii Moldova şi tot am făcut-o la Bucureşti. Mă atrage foarte mult România. Deşi mă simt ca acasă, şi aici şi în Moldova, eu o să vă deschid aşa, un secret. Fiind la o şedinţă a şefilor statelor CSI, am vorbit despre poezie. Am vorbit şi despre limba în care se citesc unele poezii şi eu am spus că aceeaşi poezie, pe care eu am citit-o în limba rusă, sună foarte frumos și în limba română”.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…