cache/resized/29d02e855306e51a6d093b483f4aa39e.jpg
KLADOVO
Consulul general a României la Zajecar Mioara Ștefan a efectuat o vizită la Centrul Cultural din Kladovo, unde a
cache/resized/eb9f93e04dafd836d09179269a5eda97.jpg
CHISINAU
Referendumul istoric din Republica Moldova, desfășurat duminică, 20 octombrie 2024, în condiții extrem de complicate,
cache/resized/fcb04ea4ff22605338e18faad360c9a4.jpg
KLADOVO
Un nou complex sportiv urmează se construiască în orașul Kladovo, în zona Sălii Polivalente JEZERO. Complexul
cache/resized/c67d695c8f8aec7f698da0c2d3677e7e.jpg
EVENIMENTE
Începând de la 10 noiembrie 2024, pentru toți cetățeni din afara Uniunii Europene, aproape 60 de țări (Țările
cache/resized/6d01f559569f0b74b9f96228ed36f22d.jpg
EVENIMENTE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi că se desfășoară eforturi pentru a apropia
cache/resized/8fca2d426677035476f40b0c60769c6a.jpg
SERBIA
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, în fața presei, la Bruxelles, că Belgradul a îndeplinit toate
cache/resized/0e5acfd9d42b5034fcae666c39097a12.jpg
SERBIA
În septembrie 2015, Legea Cetățeniei Române (21/1991) s-a modificat, prin adăugarea unui nou articol, 8.1, care permite
cache/resized/1f85e70c9e71096d1b77146e6581a30a.jpg
VELIKO GRADISTE
Românii din Veliko Gradiște, Serbia, au sărbătorit Ziua Limbii Române, alături de oaspeți de seamă veniți de la Liceul
cache/resized/4e0b0bbe13df724f2f73d793af4a5dde.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo a fost, marți, 20 august 2024, gazda unui inedit eveniment cultural, organizat de
cache/resized/9998356da01980f2ca52e5c1466eb398.jpg
EVENIMENTE
Radu Cosma, director al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit, în cadrul emisiunii „România la zi”,
Romeo Crîșmaru Scris de  Aug 13, 2021 - 10771 Views

ANC simplifică procedura de solicitare a cetățeniei române. Nu mai sunt necesare declarațiile autentificate la notar! Recomandat

Veste excelentă din partea Autorității Naționale pentru Cetățenie! Din acest moment, românii din Serbia, și nu numai, vor avea mai puține acte de completat și, CEEA CE ESTE MAI IMPORTANT, scapă de corvoada autentificării la notar a celor trei declarații cerute la dosar. Este vorba despre: declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi; declarația pe proprie răspundere din care să rezulte dacă doreşte dobândirea cetăţeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România; declarația pe proprie răspundere din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române. Acestea au fost integrate în noul model de cerere.

Începând din data de 16 august 2021, procedura de întocmire a dosarului de cetățenie va fi mult mai simplă. Autoritatea Națională pentru Cetățenie anunță eliminarea cerinței formei autentice a unor declarații necesare la depunerea cererilor privind cetățenia română. Este vorba despre cereile depuse în baza articolelor 8 indice 1, 10 și 11, din Legea 21/1991 actualizată – Legea Cetățeniei Române.

„Pentru a veni în sprijinul petenților prin măsuri de eficientizare a activității de înregistrare a cererilor privind cetățenia română, prin debirocratizare, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a dispus, începând cu data de 16 august 2021, eliminarea cerinței ca o parte din declarațiile necesare pentru acordarea/redobândirea cetățeniei române să fie încheiate în formă autentică, urmând ca aceste declarații să fie incluse în cererile tip privind cetățenia română”, anunță Autoritatea Națională pentru Cetățenie, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

În concret, începând cu data de 16 august 2021, pentru cererile privind cetățenia română formulate în temeiul art. 8 indice 1, art. 10 sau art. 11, din Legea nr. 21/1991, nu va mai fi necesară încheierea în formă autentică, la notarii publici sau la misiunile diplomatice/oficiile consulare, a următoarelor declarații ale petenților:

1) declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;

2) declarația pe proprie răspundere din care să rezulte dacă doreşte dobândirea cetăţeniei române cu menținerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;

3) declarația pe proprie răspundere din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române.

Toate aceste declarații se dau pe propria răspundere în fața funcționarilor de la ANC sau a fincționarilor consulari.

De asemenea, începând cu data de 16 august 2021, pentru cererile privind cetățenia română formulate în temeiul art. 9 alin. 5 și 6, art. 10 alin. 5 sau art. 11 alin. 2 din Legea nr. 21/1991 (pentru minori), nu va mai fi necesară încheierea în formă autentică, la notarii publici sau la misiunile diplomatice/oficiile consulare, a declarației pe proprie răspundere a părintelui/părinților minorului, din care să rezulte că nu a/au solicitat transcrierea certificatului de naștere al minorului la autoritățile competente.

Declarațiile la notar schimbate cu declarații pe propria răspundere, integrate în cererea de acordare a cetățenie române

Toate declarațiile de mai sus, care până acum dădeau mari bătăi solicitanților de cetățenie română, deoarece aceștia trebuiau să umble pe la notari sau alte autorități, vor fi incluse în formularele cererilor privind cetățenia română, disponibile pe site-ul instituției, sub forma unor declarații pe propria răspundere care vor fi date și semnate de către petenți în fața funcționarilor din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie sau, după caz, a funcționarilor consulari din cadrul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare.

În cazul în care, începând cu data de 16 august 2021, petenții vor prezenta declarații în formă autentică privitoare la aspectele menționate mai sus, acestea vor fi luate în considerare, putând fi incluse în dosarul de cetățenie. Eliminarea cerinței formei autentice este aplicabilă exclusiv pentru declarațiile de mai sus, nu și pentru alte declarații necesare la depunerea dosarului de cetățenie care nu au fost menționate în prezentul anunț.

Iată modelul noii cereri care integrează și cele trei declarații:  (O PUTEȚI DESCĂRCA DE AICI, FĂCÂND CLIC PE ACTE PE „Cerere tip”)

Procedura acordării cetăţeniei române în baza art. 8 indice 1

Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea şi promovarea culturii, civilizaţiei şi spiritualităţii româneşti, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) din Legea cetățeniei române, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate.

Actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a cetăţeniei române în baza art. 8 alin. (1)

Cerere tip privind cetățenia română, completată olograf și care include și cele trei declarații necesare pentru soluționarea cererii, respectiv declarația privind dobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România, declarația din care să rezulte dacă a mai fost depusă sau nu o altă cerere de dobândire a cetăţeniei române și cea din care să rezulte că în prezent solicitantul nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;

Două fotografii color de dată recentă format 3.5 cm X 4.5 cm

Paşaport în copie legalizată şi traducere în limba română, legalizată, sau orice alt act de identitate;

Acte de stare civilăpentru titularul cererii (certificat de naştere, căsătorie, de schimbare nume/prenume sau divorţ etc.) supralegalizate/apostilate şi cu traducere în limba română, legalizată;

Cazier judiciardin străinătate în original, apostilat/supralegalizat şi cu traducere în limba română, legalizată;

Documente relevante din care să reiasă faptul că solicitantul a contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești (în vederea elaborării punctului de vedere emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cu privire la îndeplinirea condiţiei prevăzute de art. 81din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991).

În situația în care solicitanții în temeiul art. 81 au copii minori, potriv. prev. art. 9 alin. (6) din Legea cetățeniei române, aceștia pot fi incluși în cererea părintelui de acordare a cetățeniei române, cu respectarea corespunzătoare a prev. art. 9 alin. (1) – (3) din aceeași Lege. Astfel, cererea va fi completată cu:

– certificatul de naștere al copilului minor pentru care se solicită acordarea cetățeniei române, în copie legalizată, cu traducere și apostilă/supralegalizare, după caz;

– permisul de ședere pe teritoriul României al copilului minor, valabil la data cererii, în copie;

– declarația autentificată la notar/misiunea diplomatică a României cu acordul celuilalt soț privind acordarea cetățeniei române copilului minor;

– consimțământul minorului care are peste 14 ani la data depunerii cererii cu privire la acordarea cetățeniei române, dat prin declarație autentificată la notar/misiunea diplomatică a României.

– două fotografii color de dată recentă format 3.5 cm X 4.5 cm

 

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…