Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 04, 2019 - 10503 Views

Comunitatea de români din Serbia, pe agenda MRP

Secretarul de stat MRP Victor Alexeev a participat la mai multe evenimente organizate de comunitatea românească din teritoriu și a avut întrevederi cu reprezentanți ai autorităților locale în vederea consolidării relațiilor româno-sârbe.

Pe data de 31 mai, demnitarul MRP a avut o întrevedere cu primarul Dragan Milic, de la Veliko Gradiste, și cu primarul Vladimir Stojanovic de la Kucevo. Tema principală de discuție a reprezentat-o organizarea unor mese rotunde cu primari din România și Republica Serbia.

În a doua parte a vizitei, secretarul de stat a luat parte la evenimentul de deschidere a proiectului „Cursuri de limba română cu elemente de cultură si civilizație. Ziua Limbii Române. Suflet de român” derulat de Asociația Românii din Homolie. Victor Alexeev a discutat cu membrii proiectului, cu elevii înscriși la aceste cursuri, precum și cu părinții lor. La deschidere a mai participat și domnul Viorel Dolha, președinte al Asociației Generale a Învățătorilor din România.

Pe parcursul întrevederilor delegația MRP a fost însoțită de către Marius Dilof, Consul general al României la Zajecar.

În încheierea primei zile de lucru, secretarul de stat Victor Alexeev a participat și la cea de a cincea ediție a festivalului „Slobodana Lekica”, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică românească din zona Omolie. Evenimentul este organizat de Asociația românilor de pe Valea Pecului „Pincum”, Asociația românilor din Neresnița „Româna bătrână”, Asociația românilor din Turia „Valea Daiși”, Asociația părinților care vor copiii lor să învețe limba română la școală „Sandu Timoc”, precum și Forumul european pentru istorie și cultură, filiala Serbia.

În continuarea vizitei secretarului de stat Victor Alexeev în Republica Serbia, în data de 1 iunie 2019, oficialul MRP a  avut o întrevedere cu primarul localității Petrovac, Dusko Nedinic, prilej cu care s-a avansat ideea realizării de înfrățiri între primării din România și primării din Serbia, în mod deosebit Petrovac, Veliko Gradiste și Kucevo, și nu numai, în contextul dezvoltării de proiecte în beneficiul cetățenilor din ambele state. Ulterior, secretarul de stat s-a deplasat la primăria din Svilajnac unde a participat la proiectul educațional internațional „De la Timoc la Tisa și la Nistru”, care își propune să creeze o platformă de dezbateri reală și de efect cu privire la problemele cu care se confruntă românii din afara granițelor.

Totodată, Victor Alexeev a participat, alături de Oana Cristina Popa, Ambasadorul României în Republica Serbia, la Festivalul Etnologic de la Belgrad. Evenimentul a avut loc în cadrul Casei Armatei și a constat într- o prezentare de modă orientată către tradițional și promovarea identității prin expunerea de costume populare a minorităților naționale române din Provincia Autonomă Voivodina, fiind una din principalele acțiuni de diplomație publică organizate de Ambasada României la Belgrad pe durata Președinției Consiliul UE. La activitate au mai participat Ivan Bošnjak, co-președinte al Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia privind minoritățile naționale, membri ai mediului asociativ românesc, membri ai Consiliului Național al Minorității Române din Serbia, precum și oficialități sârbe.

În încheierea vizitei, în data de 2 iunie a.c. oficialul român a participat, la Biblioteca Națională din Bor, la conferința „Sinonimia vlah/român. Limba română în Valea Timocului”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”. Prin acest eveniment, la care au participat clerici ai bisericii ortodoxe române din teritoriu, etnici români, precum și membri ai mediului asociativ românesc, a fost celebrată Ziua Românilor de Pretutindeni.

Deplasarea a avut loc în contextul dorinței de intensificare a relațiilor româno-sârbe, cu scopul sprijinirii comunității românești din teritoriu.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…