cache/resized/0e5acfd9d42b5034fcae666c39097a12.jpg
SERBIA
În septembrie 2015, Legea Cetățeniei Române (21/1991) s-a modificat, prin adăugarea unui nou articol, 8.1, care permite
cache/resized/1f85e70c9e71096d1b77146e6581a30a.jpg
VELIKO GRADISTE
Românii din Veliko Gradiște, Serbia, au sărbătorit Ziua Limbii Române, alături de oaspeți de seamă veniți de la Liceul
cache/resized/4e0b0bbe13df724f2f73d793af4a5dde.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo a fost, marți, 20 august 2024, gazda unui inedit eveniment cultural, organizat de
cache/resized/9998356da01980f2ca52e5c1466eb398.jpg
EVENIMENTE
Radu Cosma, director al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit, în cadrul emisiunii „România la zi”,
cache/resized/f237f4509735f76baf6b0f7dd74c7a71.jpg
NEGOTIN
Autoritățile din Serbia au început extragerea epavelor navelor scufundate în al Doilea Război Mondial în Dunăre, în
cache/resized/562c3cda0e22297600fe1413722ad83b.jpg
KLADOVO
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează în data de 20 august un
cache/resized/374fdef9fd5d4c80949ec8cb8787057f.jpg
KLADOVO
Cea de-a 20-a ediție a deja popularului festival ETNO din Kladovo a avut loc în perioada 18 - 21 iulie 2024. Trupele
cache/resized/73390bde9c20d80555a1ce44031664c5.jpg
INTERVIU
Interviu realizat de Cristian Florescu – pentru jurnalromanesc.ro – cu profesoara Marioara Sfera, membru al Consiliului
cache/resized/a6ab71d0035e72467cd475856fbd177a.jpg
DIASPORA
A treia reprezentație a spectacolului Aplauze pentru poet pe scenă...în Italia,cu Emilia Popescu și Mihai Mălaimare va
cache/resized/70adef3589c2e387d67c6447726b30ba.jpg
EVENIMENTE
Fiecare regiune a țării are propria tradiție culturală și meșteșugărească, care exprimă împreună istoria și
Ana Tomić Scris de  Oct 19, 2023 - 21283 Views

Debutul poluării extreme a aerului: Ce tipuri de încălzire sunt cele mai dăunătoare mediului?

Mijlocul lunii octombrie și începutul sezonului de încălzire din ultimii ani în cea mai mare parte a Serbiei marchează începutul poluării extreme a aerului. Așadar, în locul presupusei idile de iarnă când ne uităm pe fereastră, vedem de regulă ceață care rămâne chiar și atunci când soarele strălucește sau, mai des, mai multe nuanțe de gri, fiecare dintre ele otrăvitoare. Acest lucru este valabil pentru aproape întreaga țară și mai ales pentru orașele Valjevo, Sabac, Bor, Zajecar, Smederevo, Bor, Belgrad, Novi Pazar..

„De fapt, avem o poluare excesivă cu aceste particule în toate locurile din centrul Serbiei și în cea mai mare parte a Voivodinei”, a declarat Dejan Lekic de la Organizația Națională pentru Ecologie (NEA) pentru N1.

În cele mai multe cazuri, acestea sunt particule în suspensie PM 2,5 și PM 10. Toate acestea sunt consecințele funcționării centralelor termice, centralelor termice mai mici de până la 50 MW și șemineelor individuale, adică încălzirea cu combustibili fosili precum cărbunele și lemnul.

Centralele termice din Serbia încălzesc aproximativ două milioane de cetățeni, adică aproape o treime din populație.

Cărbune, plin de otravă

Încălzirea cu combustibili fosili este cea mai toxică. Cărbunele poate conține numeroase substanțe toxice precum plumb, sulf, crom, arsen, cadmiu, taliu, mercur, fluor, clor. Elementele toxice sunt eliberate în aer sub formă de dioxid de sulf sau particule de arsen, nichel, potasiu, plumb și chiar elemente radioactive. Poluarea cu cărbune depinde și de calitatea acestuia, dar și de dispozitivele în care este ars. Cu cât calitatea cărbunelui este mai scăzută, cu atât este mai mare impactul negativ asupra mediului și sănătății. În Serbia, cărbunele de cea mai mică calitate - lignitul - este utilizat masiv pentru exploatarea centralelor termice. Adesea are mai mult de 50% umiditate și cenușă și eliberează o mulțime de vapori de sulf. Rezultatul final este mai puțină încălzire și mai multă poluare.

Particule PM

Potrivit datelor Agenției Sârbe pentru Protecția Mediului (SEPA), principala cauză a poluării aerului în Serbia este arderea combustibililor fosili pentru încălzire în cuptoare individuale și centrale termice cu o putere mai mică de 50 MW, care în ponderea totală din emisiile celor mai periculoși poluanți, particulele PM10 și PM2.5 care sunt un amestec de fum, funingine, praf, acid și metal, participă cu 57% pentru PM10 și 75% pentru particulele PM2.5. Experții avertizează că acest tip de cărbune nu este pentru uz casnic, adică șeminee individuale, dar se cumpără totuși pentru că este mai ieftin.

După cărbune, păcura derivată din petrol este cel mai mare poluator. Conține elemente toxice, motiv pentru care un număr tot mai mare de centrale termice trec la gaz. În Belgrad, toate centralele mai mari de încălzire, cu excepția Zemun, funcționează pe gaz.

„Impactul acestor centrale termice asupra poluării aerului este mai mic, cu excepția orașului Zemun, dar există un număr mare de clădiri publice care încă mai folosesc păcură”, spune Lekic. El citează drept exemplu clădirea Teatrului Naţional din Belgrad, care este încălzit cu gaz, dar că administraţia oraşului, inclusiv secretariatul pentru protecţia mediului, „foloseşte în continuare păcură”.

Lekic spune că au existat schimbări pozitive în unele orașe din Serbia, precum Kragujevac, care a trecut la gaz, sau Novi Pazar și Gornji Milanovac, care sunt încălzite cu biomasă. „Deși biomasa produce și particule PM, atunci când este realizată în mod tehnologic adecvat, este un alt tip de substanță chimică care poartă poluare. Este cu siguranță o îmbunătățire”. El subliniază că ar trebui să continuăm în această direcție. Pe de altă parte, el citează exemplul Smederevo unde, după cunoștințele sale, din 14 centrale termice, doar două funcționează pe gaz. „Știu că nu este ușor să accesezi toate camerele de cazane, dar într-o țară în care se construiesc drumuri, stadioane și alte proiecte mari de construcție, aceasta nu ar trebui să fie o mare problemă”, crede Lekic. 

În această primăvară, Ministerul Protecției Mediului a anunțat o investiție de 220 de milioane de dinari pentru tranziția centralelor de cazane din 27 de instituții publice către surse de energie mai ecologice, ca parte a măsurilor de reducere a poluării aerului în Serbia, precum și alte aproape 100 de milioane de dinari pentru gospodăriile din 19 municipii să facă același lucru. Rezultatele acestui anunț nu sunt cunoscute deoarece ministerul nu a răspuns la întrebarea adresata. Lekic afirmă că problema jurisdicției clădirilor menționate este ceva care poate încetini acest proiect.

Lemn și extreme

Lemnul este o altă sursă de energie care este utilizată pe scară largă pentru încălzire. De asemenea, lemnul eliberează cantități mai mari de particule PM 2,5 și PM 10. Cantitatea de substante nocive depinde de tipul și umiditatea lemnului, dar și de cazan. Lemnul uscat arde mai bine și poluează mai puțin și, cu siguranță, cea mai bună opțiune pentru încălzire este peleții. Ca și în cazul cărbunelui, energia eliberată de omnia și sfaturile se află în conștiința camerei în care energia bule.

Potrivit lui Lekic, este necesar să existe dispozitive eficiente din punct de vedere energetic care să aibă certificat. El spune că la noi, pe lângă economie, există o lipsă de motivație pentru utilizarea surselor de energie mai poluante, precum și o lipsă de educație.

Gaz și o privire spre viitor

Gazul natural este cel mai curat combustibil fosil, care a fost declarat resursă regenerabilă în Uniunea Europeană. Lekic subliniază că gazul are și produse secundare, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul. „Cu toate acestea, emisiile noastre totale au un impact neglijabil în ceea ce privește decarbonizarea.” Calitatea aerului ar fi îmbunătățită cu gaz. Acest lucru este bun pentru noi, deoarece particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10 sunt reduse”, spune Lekic. Soluția reală ar fi electricitatea provenită din surse regenerabile.

„În țara noastră, electricitatea este încă obținută predominant din combustibili fosili, așa că pentru noi încă pare un viitor îndepărtat”. Clădirile ar trebui să aibă panouri solare sau cazane de apă pentru încălzire. Energia biotermală este neglijată. Suntem cu zece ani în urmă față de lumea dezvoltată”.

Sursa: https://n1info.rs/zeleni-kutak/grejanje-zivotna-sredina/

Etichetat cu
Ana Tomić

Corespondent din Serbia, pentru zonele Zajecar și Bor
 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…