Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Aug 30, 2018 - 4809 Views

O CARTE PENTRU UN FRATE

Donează o carte pentru un frate! Este mesajul prin care o asociație din Drobeta-Turnu-Severin desfășoară o campanie de donație de cărți pentru comunitățile de români din afara țării. Acțiunea s-a bucurat de o mare deschidere, iar anul acesta donațiile vor avea loc și în contextul Zilelor Limbii Române, când români din afara granițelor țării vor fi invitați în județul Mehedinți.

Alin Roateş, preşedintele Asociaţiei Eudava despre campania „O carte pentru un frate”: „Creăm astfel o punte de legătură, o punte culturală între România patria mamă şi comunităţile din afara graniţelor ţării!”.

Sunt deja patru ani de când Asociaţia „Eudava” din Drobeta-Turnu-Severin desfăşoară la nivelul întregii ţări o campanile de strangere de volume pentru a fi donate românilor din afara graniţelor ţării, aflaţi în comunităţile istorice. În cei patru ani, campania s-a bucurat de o deschidere aparte din partea conaţionalilor noştri, care au fost generoşi şi au donat mii de volume, mare parte dintre acestea fiind expediate pe adresa românilor din comunităţile istorice. Anul acesta Campania se desfăşoară şi în contextul Zilei Limbii Române. Parte dintre volumele donate au fost însoţite şi de mesaje aparte pentru românii din afara graniţelor, aşa cum au procedat voluntarii Bibliotecii Murighiol, din judeţul Tulcea.

„Este o campanile pe care am desfăşurat-o an de an. Anul acesta am demarat-o oficial la sfârşitul lunii mai şi poartă numele „O carte pentru un frate”. În anii precedenţi am trimis cărţi în special românilor din Republica Moldova, Basarabia, dar anul acesta cărţile vor ajunge la românii din Ucraina, în Nordul Bucovinei, Herţa, din Basarabia şi Serbia. Cei care au donat au fost neaşteptat de deschişi, chiar ne-am impresionat şi am primit nu doar din Drobeta-Turnu-Severin, nu doar din Mehedinţi, am primit cărţi din Reşiţa, am primit din Bucureşti, am primit din Murighiol, judeţul Tulcea. Spuneam că am primit din Bucureşti. Din Bucureşti trebuie menţionată Asociaţia Română pentru Patrimoniu, care prin bună-voinţa doamnei Teodora Mândru a făcut o donaţie foarte consistentă de carte pentru românii din comunităţile istorice. De asemenea, românii din afara graniţelor sunt impresionaţi plăcut de campania noastră, ne-au trimis mesaje şi ne-au spus că face foarte mult. Noi nu am perceput aşa, ci am încercat să facem tot ceea ce putem şi ne bucurăm că ei percep şi înţeleg că au un sprijin din partea noastră, un sprijin care ni se pare absolut firesc. Creăm astfel o punte de legătură, o punte culturală între România, patria mamă şi comunităţile din afara graniţelor ţării”, a explicat Alin Roateș - președintele Asociației Eudava.

De ziua limbii Române, în județul Mehedinți vor fi organizate mai multe manifestări, la care vor fi invitați și români din afara granițelor țării. „Acţiunea -Donează o carte pentru un frate- precede Ziua Limbii Române, un eveniment la care sunt invitaţi în judeţul nostru români din Basarabia, Bucovina de Nord şi Serbia. Evenimentul, ca şi desfăşurare, va debuta în ziua de 31 august cu o conferinţă, lansare de carte, oaspeţii noştri vor vizita oraşul, monumentele importante din Drobeta Turnu Severin, vizite în timpul cărora ei vor afla istoria acestor locuri şi implicit a neamului nostru, iar seara va avea loc un spectacol artistic dedicat invitaţilor. În a doua zi a vizitei, pe 1 septembrie, pe podul de la Mraconia se va desfăşura un drapel al României lung de 50 de metri şi tot acolo este locul în care se vor înfrăţi familii din România şi familii din Ucraina”, a încheiat Ștefan Dancău – vicepreședintele asociației.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…