Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 16, 2020 - 24703 Views

Viorel Badea ia atitudine împotriva incidentelor xenofobe de la Londra

Președintele comisiei senatoriale pentru Diaspora, Viorel Badea, a transmis o scrisoare ambasadorului Marii Britanii la București și șefului delegației britanice în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în legătură cu incidentul xenofob în care au fost vizate două firme românești din Londra.

„Ca membru al delegației române în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și ca președinte al Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor vă scriu pentru a-mi exprima profundul dezacord față de incidentele xenofobe care au avut loc la Londra împotriva a doi români (…) Ultimele date statistice oficiale arată că 163.000 de români trăiesc și lucrează la Londra fiind cea mai mare comunitate de străini din Capitala Marii Britanii. Cetățenii români s-au integrat în societate și sunt apreciați pentru contribuția lor activă la dezvoltarea economiei și societății britanice”, scrie senatorul PNL în scrisoare.

Incidentul xenofob a avut loc în nordul Angliei, când două firme românești au primit scrisori anonime care conțineau mesaje în care li se cerea să plece acasă.

„Nu v-ați îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară. Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri. De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial. O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vă vedem duși. Plecați odată”, era scris în limba engleză în scrisoarea primită de Andrei Liviu Chiroșcă, patronul unei covrigării de pe Watling Avenue din Londra.

Autoritățile române cer acum clarificarea incidentelor. Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la rândul său, un comunicat în acest sens: „Ministerul român de Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și în egală măsură încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații sau care au cunoștință de astfel de situații să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente pentru a putea fi luate măsurile care se impun. Totodată, Ministerul român de Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de românii care locuiesc și lucrează în Regatul Unit, comunitatea românească din Marea Britanie fiind bine integrată în societatea britanică și apreciată pentru contribuția activă la dezvoltarea economiei și societății britanice”.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…