Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 24, 2019 - 14000 Views

ITALIA: Ministrul Natalia Intotero, turneu în cea mai mare comunitate românească din afara granițelor

Coagularea mediului asociativ și identificarea liniilor de acțiune necesare pentru păstrarea și dezvoltarea identității lingvistice, spirituale și culturale a românilor de pretutindeni precum și monitorizarea proiectelor finanțate de MRP au fost pe agenda vizitei de lucru pe care ministrul Natalia-Elena Intotero a efectuat-o în Republica Italiană, în perioada 10-18 septembrie 2019.

Ministrul românilor de pretutindeni a participat alături de secretarul general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Laura Elena Chiorean, deputatul Andi Gabriel Grosaru și reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente (AEP), la întrevederi cu membri ai comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Torino, Milano, Veneția, Bologna, Florența, Cagliari, Catania, Cosenza, Bari, Napoli și Roma în vederea informării cetățenilor români din străinătate cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului la vot la alegerile din noiembrie 2019.

Pe parcursul vizitei, delegația română a pus la dispoziția alegătorilor români din Italia informații complete despre procesul electoral din această toamnă, despre modificările aduse Codului Electoral, precum și despre pașii de parcurs în vederea înregistrării pe platforma www.votstrainatate.ro și a exercitării votului prin corespondență, respectiv la secția de votare.

Întâlnirile cu românii din Italia au acoperit și teme precum traficul de persoane și problemele cu care conaționalii se confruntă în diverse sectoare de muncă din această țară.

În Republica Italiană trăiește cea mai mare comunitate românească din străinătate, în jur de 1.200.000 de români, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Italia în ianuarie 2019.

În dialog cu reprezentanții comunității românești din Torino

Proiectele destinate românilor din provincia italiană Torino și principalele teme de interes ale conaționalilor din această zonă a Italiei au fost tema discuțiilor pe care ministrul Natalia-Elena Intotero le-a purtat cu reprezentanții mediului asociativ și al comunității în cadrul vizitei la Torino.

În regiunea Piemonte trăiesc aproape 150.000 de români, dintre care aproximativ 100.000 în provincia Torino.

În cadrul vizitei, ministrul a monitorizat două dintre proiectele finanțate de MRP în zonă și derulate de Centrul de Cultură și Tradiție Italo-Românească și de Asociaţia culturală şi socială „Ovidio Onlus”. Este vorba despre proiecte finanțate pe pilonul “Educație” în cadrul sesiunii din primăvara acestui an și prin intermediul cărora tineri și copii români de toate vârstele participă la activități care îi aduc mai aproape de limba română, de istoria sa, de cultura și tradițiile românești.

Ministrul a avut apoi o întrevedere cu cu reprezentanții comunității românești din teritoriu, la sediul Primăriei din Torino, în cadrul unei delegații ample din care au mai făcut parte deputatul Andi-Gabriel Grosaru, Laura-Elena Chiorean, secretar general în cadrul MAE, precum și Oana Tuluc și Nicoleta Grigore, din cadrul Autorității Electorale Permanente. Cei prezenți au adus în discuție problemele cu care se confruntă românii din regiune în diverse sectoare de muncă și aspecte legate de finanțările oferite de MRP. Totodată, membrii comunității au primit astfel informații legate de alegerile prezidențiale din noiembrie și modalitățile de votare, precum și informații legate de prevenirea traficului de persoane.

La Milano

Românii prezenți la secția consulară a Consulatului General al României la Milano au avut ocazia să intre în dialog cu ministrul pentru românii de pretutindeni și să discute despre serviciile care li se adresează, precum și despre problemele cu care se confruntă.

Milano este al doilea oraș din itinerariul vizitei ministrului Natalia-Elena Intotero în Italia. Peste 55.000 de români locuiesc în provincia Milano, iar numărul conaționalilor stabiliți în regiunea Lombardia este de aproximativ 177.000.

În cadrul întâlnirii cu românii prezenți la consulat, ministrul a subliniat importanța contactului direct între oameni și autoritățile care îi reprezintă, dialogul fiind esențial pentru găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă românii de peste hotare.

Natalia-Elena Intotero a avut apoi o întâlnire cu reprezentanții comunității și ai mediului asociativ românesc din Milano. În cadrul discuțiilor, ministrul s-a referit la finanțările oferite de MRP, la demersurile necesare pentru a pregăti, a depune și a obține aprobări ale dosarelor pentru finanțarea programelor și proiectelor, precum și la necesitatea ca românii să își cunoască drepturile și obligațiile ce le revin în țările unde au ales să se stabilească, să studieze, să muncească.

La Veneția

Comunitatea românească din Veneția a luat parte în număr mare la întâlnirea de lucru cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Parlamentului României, ai Autorității Electorale Permanente și ai Consulatului General al României la Trieste.

Ministrul i-a informat pe cei prezenți cu privire la măsurile luate de Guvernul României pentru a încuraja întoarcerea în țară a unui număr cât mai mare de conaționali stabiliți în străinătate. De asemenea, s-a referit la importanța ca informațiile de actualitate despre evoluțiile din România să fie diseminate și să ajungă la cât mai mulți români din Republica Italiană. Doar în provincial Veneto sunt stabiliți aproximativ 160.000 de cetățeni români, potrivit estimărilor.

Dialogul cu comunitatea din regiune a inclus și teme precum necesitatea cunoașterii drepturilor și obligațiilor care le revin românilor, în calitate de cetățeni europeni, în statul-gazdă. De asemenea, cei prezenți au adresat întrebări despre votul în străinătate, despre teme consulare și probleme ce țin de piața muncii.

Discuțiile au avut loc miercuri, 11 septembrie a.c., la sediul Institutului Cultural Român din Veneția.

Întrevederea ministrului Natalia-Elena Intotero cu prefectul provinciei Veneția, Vittorio Zappolorto

Înființarea unui număr mai mare de secții de vot pentru românii din provincia Veneția, precum și integrarea conaționalilor din această zonă au fost principalele teme de dialog în cadrul întâlnirii pe care ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai AEP au avut-o astăzi cu prefectul provinciei Veneția, Vittorio Zappolorto.
Delegația română i-a solicitat oficialului Italian sprijin pentru organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie, pentru a identifica spații adecvate pentru secțiile de vot. În zona de competență a Consulatului General al României la Trieste, care include și provincia Veneția, au funcționat la alegerile precedente 9 secții. Partea română a subliniat că numărul de secții trebuie să crească semnificativ pentru a se răspunde astfel solicitărilor venite din rândul comunității românești și pentru ca cetățenii să își poată exercita dreptul constituțional la vot.

La Bologna

Comunitatea românilor din provincia Bologna este închegată și bine integrată în societatea italiană, iar Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va continua să îi acorde sprijin pentru păstrarea și promovarea indentității culturale și lingvistice, le-a transmis ministrul Natalia-Elena Intotero reprezentanților autorităților locale cu care a avut întrevederi la Bologna.

Alături de reprezentanți ai Parlamentului României și ai MAE, ministrul a avut discuții cu prefectul Patrizia Impresa, cu chestorul Gianfranco Bernabei și cu viceprimarul Marilena Pillati, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul instituțional oferit românilor. În Eliglia-Romana, Toscana, Marche și San Marino sunt stabiliți aproximativ 200.000 de conaționali, dintre care 25.000 în provincia Bologna.

Natalia-Elena Intotero le-a transmis oficialilor italieni să continue să rămână aproape de români. În acest sens, ministrul le-a solicitat autorităților provinciei să asiste Consulatul General al României la Bologna pentru identificarea mai multor spații unde să poată fi organizate secții de votare pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, întrucât un număr mare de români solicită secții suplimentare pentru a-și exercita dreptul la vot. Natalia-Elena Intotero s-a referit și la o altă dorință a românilor din zonă, aceea ca cei mici să aibă mai multe posibilități de învățare a limbii române. Dialogul cu autoritățile a inclus, așadar, și posibilitatea extinderii cursurilor în limba română la instituțiile de învățământ din Bologna.

La românii din Cagliari

Ziua a început cu o întâlnire cu Paolo Truzzu – primarul orașului Cagliari, cu care delegația condusă de ministrul pentru românii de pretutindeni și completată de reprezentanții MAE și AEP, au purtat o discuție aplicată pe problemele cu care se confruntă comunitatea de români din această zonă. Totodată, ministrul i-a adresat mulțumiri domnului primar pentru sprijinul pe care îl oferă comunității, o bună colaborare între instituțiile locale și cele ale statului român fiind un element cheie pentru procesul de integrare al conaționalilor noștri.

Ulterior acestei vizite de lucru, ministrul și-a dorit să ia parte la slujba bisericii ortodoxe românești din San Sepolcro, alături de românii din parohie, în această zi de mare de sărbătoare – Înălțarea Sfintei Cruci.

„Pentru a fi cu adevărat aproape de românii plecați în străinătate, este necesar să ajugem în contact direct cu cetățenii, astfel că am avut, desigur, și întâlniri cu reprezentanții comunității din teritoriu, dar și cu membri ai sindicatelor. Am discutat atât subiectele pe care le avem pe ordinea de lucru – alegerile și votul în străinătate, drepturile și riscurile de care românii trebuie să fie conștienți atunci când muncesc în afara țării, plus ce forme de sprijin au la dispoziție din partea statului român, dar am și ascultat și ne-am notat problemele pe care conaționalii noștri ni le-au adus în vedere”, a precizat ministrul Intotero.

Delegația este completată de Laura-Elena CHIOREAN, secretar general – MAE, Oana TULUC, director – AEP, Nicoleta GRIGORE, director – AEP, Raluca STRATULAT, consilier – MAE și Andi-Gabriel GROSARU, deputat – CDEP.

Vizita ministrului în Catania

Comunitatea românilor din Catania a primit duminică vizita ministrului Natalia-Elena Intotero, având ocazia să poarte un dialog deschis atât cu demnitarul MRP, cât și cu oficialii din Parlamentul României, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, care au completat delegația.

În Sicilia sunt înregistrați aproape 60.000 de cetățeni români, dintre care 12.000 locuiesc în provincia Catania.

Pentru a cunoaște cât mai bine comunitatea, dar și pentru a face monitorizare de proiecte pe teren, ministrul Natalia-Elena Intotero a dorit să viziteze Parohia Ortodoxă Română ”Sfânta Muceniță Agata” din Catania. Cu această ocazie, ministrul s-a aflat în mjlocul credincioșilor și al reprezentanților clerului care slujesc la această parohie și a evaluat modul în care a fost folosită finanțarea primită anul acesta din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Parohia a beneficiat de finanțare prin pilonul „Spiritualitate”, pentru lucrările de restaurare a altarului bisericii.

Pentru că identitatea culturală, lingvistică și spirituală reprezintă cel mai important liant al românilor aflați departe de țară, enoriașii și părintele paroh Mihai Gabriel Ichim i-au prezentat ministrului dublul eveniment desfășurat la începutul acestei luni la Catania cu ocazia Zilelor Limbii Române. Este vorba despre Festivalul Portului Popular Românesc și Festivalul „Limba noastră-i o comoară”, la care au luat parte numeroși români din comunitate. Curtea bisericii a fost decorată cu numeroase obiecte de artizanat și panori cu fotografii, iar românii, cu mic, cu mare, au prezentat diverse momente artistice -poezii, scenete și dansuri.

Întâlnirea ministrului Natalia-Elena Intotero cu autoritățile locale din Bari

Peste 80.000 de români sunt înregistrați în circumscripția consulară a Consulatului General al României la Bari. Despre integrarea lor în societatea italiană, precum și despre dorința de a le menține identitatea românească, ministrul Natalia-Elena Intotero a discutat astăzi cu oficiali de rang înalt din cadrul administrației locale din Bari.

Împreună cu consulul general Lucreția Tănase și cu deputatul Andi-Gabriel Grosaru, ministrul a avut întrevederi cu viceprimarul orașului Bari, Eugenio Di Sciascio, prefectul orașului Bari, Marilisa Magno, și cu președintele regiunii, Michele Emiliano. Natalia-Elena Intotero a descris activitatea și proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, campaniile de informare pe care ministerul le derulează și a solicitat sprijin pentru identificarea unor spații pentru organizarea de secții de votare la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Ministrul și membrii delegației le-au adresat oficialilor italieni mulțumiri pentru sprijinul pe care-l oferă românilor pentru a se integra cât mai bine în societatea italiană. Despre integrare și drepturile minorităților a vorbit și deputatul Andi-Gabriel Grosaru, care îi reprezintă în Parlamentul României pe italienii și persoanele de origine italiană din țara noastră. El a subliniat că drepturile și libertările italienilor din România sunt respectate și a lansat un apel la o comunicare cât mai susținută și, implicit, la extinderea relațiilor, la nivel instituțional, între țara noastră și Italia.

MRP, în dialog cu membrii comunității românești din Bari și cu reprezentanți sindicali

Protecția drepturilor muncitorilor români în Italia și prevenirea abuzurilor și a traficului de persoane au fost în centrul discuțiilor pe care ministrul Natalia-Elena Intotero le-a purtat cu reprezentanți ai celui mai important sindicat din Italia, în cea de-a doua parte a vizitei de lucru la Bari.

Drepturile sociale și de muncă ale românilor din Italia sunt prioritare atât pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cât și pentru uniunea sindicală INCA CGIL, prin intermediul căreia 84.000 de români din Peninsulă au avut succes în revendicările formulate către angajatorii din Italia. Tocmai pentru a fi mai aproape de conaționalii noștri și a le putea veni în sprijin, atât MRP, cât și Consulatul României la Bari, unde a avut loc reuniunea, au în derulare parteneriate și desfășoară acțiuni comune cu INCA CGIL.

Ministrul Natalia-Elena Intotero le-a mulțumit reprezentanților sindicali pentru modul în care le vin în ajutor românilor și își dorește o continuitate a colaborării și a dezvoltarii de proiecte comune. Ministrul a făcut referire la campaniile de informare derulate de MRP pentru românii care intenționează să lucreze în străinătate și la parteneriatul cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP ) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și a punctat rolul important pe care îl au, în informarea românilor, infokioșk-urile amplasate la sediul consulatului din Bari și în două sedii CGIL din regiunea Puglia.
A urmat o întâlnire cu reprezentanții comunității din Bari, unde trăiesc aproximativ 6.000 de români. MinistruL Natalia-Elena Intotero i-a felicitat pentru modul în care s-au integrat în societatea italiană, fără să-și abandoneze însă identitatea românească. Ministrul a arătat că autoritățile locale au avut numai cuvinte de laudă la adresa comunității românești, care este activă, dinamică și aduce o contribuție importantă atât la nivel economic, cât și social. În același timp, România are nevoie de cetățenii săi din diaspora, le-a spus Natalia-Elena Intotero celor prezenți, subliniind măsurile luate la nivelul Guvernului pentru a încuraja cât mai mulți români să se întoarcă acasă.

Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit, la Roma, cu membrii comunității și cu românca decorată de președintele Italiei

Cea mai mare comunitate românească din Italia se află în regiunea Lazio, numărând aproximativ 234.000 de persoane înregistrate. Vizita în Republica Italiană a ministrului pentru Românii de Pretutindeni nu putea ocoli Roma, capitala regiunii, unde sunt stabiliți aproximativ 190.000 de conaționali.

Agenda ministrului Natalia-Elena Intotero a cuprins monitorizarea unor proiecte finanțate de MRP, discuții cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc, ai mass-media în limba română, ai clerului, dar și întâlnirea cu o adevărată eroină româncă stabilită la Roma.

Demnitarul a vizitat sediul Asociației Socio-Culturale Romit TV și s-a interesat de derularea proiectului „Aducem România mai aproape”, care a primit fonduri din partea MRP în cadrul sesiunii de finanțare din primăvara acestui an. Natalia-Elena Intotero a vizitat studiourile postului TV și a discutat cu inițiatorii proiectului despre modul în care au fost utilizate fondurile, despre procedura de finanțare și despre colaborarea dintre minister și asociație.

A urmat o vizită la Federația Organizațiilor Românești din Italia (F.O.R.I.). Ministrul a discutat cu reprezentanții organizației despre proiecte care să vină în sprijinul românilor din Italia, dar și despre propunerile și ideile pe care liderii F.O.R.I care au luat parte la Forumul Românilor de Pretutindeni, desfășurat la începutul acestei luni la București, doresc să le transpună în programe și acțiuni.

În cursul serii, la sediul Ambasadei României în Republica Italiană a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai comunității, la care au luat parte români care activează în diferite domenii profesionale. Cu această ocazie, Natalia-Elena Intotero a dorit să îi ofere un buchet de flori să o felicite personal pe Roxana Roman, o tânără cu o poveste extraordinară, care a impresionat români și italieni deopotrivă.

Roxana a fost decorată în decembrie 2018 de președintele Italiei Sergio Mattarella, cu titlul “Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene”, pentru “contribuţia în afirmarea valorii legalităţii”. Femeia i-a înfruntat și denunțat pe membrii unui clan mafiot care încercaseră să îi intimideze pe ea și pe soțul ei și să le amenințe afacerea pe care o au la Roma.

În dialogul cu reprezentanții comunității românești, ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a referit la finanțările nerambursabile oferite de MRP, încurajându-i pe cei prezenți să depună proiecte la următoarele sesiuni de finanțare, întrucât românii din Roma și din întreaga Italie au nevoie de educație în limba română pentru copiii lor, de proiecte culturale și de afirmare a tradițiilor, de mass-media în limba română și de o societate civilă puternică și unită.

Alte teme abordate au fost drepturile și obligațiile românilor ca cetățeni europeni, combaterea traficului de persoane, campaniile de informare derulate de MRP, dar și votul în străinătate.

Roma a fost ultimul punct de pe harta amplei deplasări a ministrului Natalia-Elena Intotero în Italia. În perioada 10-18 septembrie a.c., demnitarul a fost alături de românii din 11 orașe din Peninsulă.

Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…