Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 09, 2018 - 4151 Views

CENTENARUL MARII UNIRI, LA ROMÂNII DIN COSENZA - ITALIA

Joi, 06 decembrie 2018, comunitatea de români din Cosenza a sărbătorit la sediul Asociației Dacia marcarea Centenarului Marii Uniri Naționale, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Pe tot parcursul anului 2018 au avut loc acțiuni la sediul asociației sub emblemă Centenarului, astfel că pe tot parcursul anului aniversăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918.

Cu această ocazie a sărbătoririi Zilei Unității Naționale am lansat seria de activități culturale și educative destinate copiilor și tinerilor români, prin organizarea de cursuri de limba română, cultură și civilizație, activități desfășurate în cadrul proiectului propriu al Asociației Dacia – Învață românește, descoperă România. Un frumos grup de copii români coordonați și îndrumați cu multă implicare și pasiune de voluntarii Asociației Dacia, cu vârstă cuprinsă între 5 și 15 ani născuți și crescuți în Italia au susținut un moment artistic plin de emoție: au cântat cântece românești și recitat poezii specifice Zilei României, după care au primit câteva daruri în dulciuri și fructe de la Moș Nicolae.

Ne-a bucurat enorm prezența la evenimentul nostru a fraților noștri români de la Lamezia Terme, de la Asociația Pro România și a părintelui Constantin Robert Ghimiși, care spre sfârșitul evenimentului ne-au încântat cu câteva colinde, dată apropierea de sărbătoarea Crăciunului.

Momentul cel mai așteptat după micul spectacol oferit de copiii românilor din Cosenza a fost întâlnirea românilor cu reprezentanții autorităților statului român, doamna Lucreția Tănase, Consul general la Consulatul României la Bari și Daniela Titaru, Director general la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău. Daniela Titaru a prezentat eforturile pe care Guvernul României le face pentru a aduce românii acasă și mai concret, noutățile legislative în domeniul asistenței sociale din România și faptul că s-a început o campanie de angajări că asistent personal profesionist și că sunt preferați românii din diaspora pentru că ei sunt deja pregătiți pentru a astfel de muncă prin tipurile de activități desfășurate în Italia. S-a discutat despre dramele prin care trec nu doar cei care sunt nevoiți să își lase familiile acasă în România, greutățile de acomodare cu un nou stil de viață, de muncă, o nouă mentalitate, ci și de faptul că părinții sau copiii rămași acasă trec prin durerea despărțirii de cei dragi plecați. Sacrificiile sunt de ambele părți, durerile la fel de mari umbresc de multe ori acele mici avantaje sau aparențe soluții la crizele economice care cauzează despărțirea familiilor. Prin aceste oportunități, românii care lucrează în domeniul asistenței la domiciliu a familiilor italiene au posibilitatea de a se întoarce acasă, și de a lucra în România că asistenți personali profesioniști având în îngrijire fie un bătrân fie o persoană cu invaliditate accentuată sau gravă, beneficiind de salarii comparative cu cele din Italia dar beneficiind de confortul mediului din România, alături de familia lor și prietenii lor de acasă.

La sfârșitul evenimentului am servit produse tradiționale românești, sarmale, pârjoale, prăjituri, cornulețe și cozonac.

Anterior evenimentului din 6 decembrie, am însoțit-o pe doamna Daniela Titaru la discuții principiale cu reprezentanții autorităților locale, Alexandra de Rosa – consilier pe probleme de imigrație și Welfare și Pierluigi Caputo Președintele Consiliului Local Cosenza pentru a prezența eforturile pe care DGASPC Bacău și celelalte instituții județene din România le depun pentru românii care doresc să se întoarcă acasă și noutățile legislative în domeniul Asistenței sociale și a protecției copilului și posibilitățile de colaborare pentru a veni în sprijinul românilor din teritoriu.

Cu stimă,
Mocanu Lenuța Gabriela,

Președinte Asociația Comunitatea Românilor în Calabria DACIA

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…