Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 19, 2018 - 6422 Views

SEMNAL DE UNITATE A ROMÂNILOR DIN SERBIA DE RĂSĂRIT

Renașterea Românilor din Serbia a ignorat vremea potrivnică de la finele săptămânii trecute și a organizat, pe 16 decembrie 2018, o întâlnire cu mai multe organizații românești din Serbia de Răsărit. A fost un semnal de unitate pentru păstrarea identității culturale,lingvistice și religioase.

„A fost o zi de iarnă cu multa zăpadă, când am demonstrat unitatea noastră pentru menținerea culturii, practicarea învățământului în limba română, practicarea slujbei religioase în limba română, dar și buna colaborare cu viitoarea conducere a CNMNR și alte teme”, a declarat președintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia (RRS), Vlada Savici.

La masa rotundă au confirmat prezența următoarele asociații: Renașterea Românilor din Serbia; Asociația Românilor din Homolije; Asociația Românilor de pe Valea Pecului; Asociația „Dacia Aureliana”; Asociatia pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea”, din Kladovo; Asociația Unirea Românilor; Asociația Eudava (din România); Camera de comerț româno – sârbă (în proces de înființare); Asociatia cadrelor didactice de etnie română din Serbia; Asociația Studentilor Timoceni; Românii Independenți din Serbia (din Voivodina); Asociatia „Podul lui Traian”; Asociația „Români Împreună”; Asociația Drustvo Srpsko -Rumunskog prijateljstva „Kraljica Marija”.

Din cauza vremii nefavorabile, cinci organizații nu au putut să participe la această adunare. Presedintele Uniunii Românilor din Serbia, Ljubomir Brîndușan, a transmis un mesaj de unitate și solidaritate: „Unitatea are mare putere și sperăm că și pentru minoritatea românească din afara Voivodinei vor veni vremuri mai bune și statul sârb, până la urmă, ne va trata cu egalitate”.

„Toate asociațiile sunt iubitoare de adevăr și normalitate. Un cuvânt și o promisiune este o lege și nu va fi niciodată încălcată. Un cuvânt dat și o promisiune înseamnă un jurământ care se respectă, se dezvoltă în spiritul libertății și binele comunității românești. Nu se pun toate cuvintele pe hârtie deoarece avem încredere în noi și avem încredere în rândurile românilor din Serbia. Noi suntem puternici doar împreună, noi trebuie să hotărâm destinul nostru și nu Belgradul. Viitoarea întâlnire va avea loc peste un an sau mai bine spus peste mai puțin de o lună de zile, la Veliko Gradište, unde va fi posibilă și semnarea unui protocol. Sperăm cu toții să ne permită și condițiile meteorologice”, a declarat președintele RRS, Vlada Savici.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…