Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Dec 01, 2018 - 7844 Views

SENATORUL LIVIU MAZILU, DISCURS DESPRE ROMÂNII DIN VALEA TIMOCULUI, DE 1 DECEMBRIE

Singurul parlamentar mehedințean care a vorbit, în discursul său dedicat Centenarului Marii Uniri, despre românii oprimați din Valea Timocului, este Liviu Mazilu. La manifestările omagiale de la Drobeta Turnu Severin, închinate Zilei Naționale, senatorul social-democrat a amintit de minunații români din dreapta Dunării. Vezi în materialul VIDEO ce a spus Liviu Mazilu!


Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mare fast și la Drobeta Turnu Severin, iar împlinirea Centenarului a fost un prilej de sărbătoare și mai mare pentru sutele de severineni prezenți la parada militare și la depunerea de coroane de la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. Evident că nu au lipsit discursurile oficialităților locale și ale parlamentarilor mehedințeni. Din cei cinci parlamentari prezenți, care au luat cuvântul, doar unul singur a vorbit cu multă demnitate și admirație despre românii din Valea Timocului, frații noștri din dreapta Dunării care se luptă de mai bine de două secole pentru drepturile fundamentale la afirmarea identității culturale lingvistice și religioase.

„Pe Valea Timocului trăiește o importantă comunitate românească!”

Senatorul PSD Liviu Mazilu este singurul parlamentar din Mehedinți, județ aflat la granița cu Serbia și Valea Timocului, care și-a amintit de frații noștri de acolo. Și, în discursul său, a vorbit despre datoria pe care o avem de a avea grijă de acești români din Serbia, dar și de toți ceilalți români, mai mult sau mai puțin uitați, din comunitățile istorice aflate în jurul granițelor României.

„O bună parte dintre români trăiesc astăzi în afara granițelor. Către ei, românii din vechile vetre istorice românești, trebuie să ne îndreptăm gândurile azi, în această zi de sărbătoare. Și vreau să vă aduc în atenție că în apropierea noastră, în Serbia, pe Valea Timocului, trăiește o importantă comunitate românească. Ei nu au plecat din țară, în căutarea unui trai mai bun, ei s-au născut acolo, din părinți și bunici români. Ei vorbesc prima limbă, ca limbă maternă, în casă, limba română! Am înțeles dificultățile pe care le au în demersurile lor de a menține aprinsă flacăra românismului în Serbia și nevoia lor de a fi susținuți de țara mamă România”, a declarat senatorul Liviu Mazilu.

Parlamentarul mehedințean al PSD este autorul unui proiect legislativ prin care se permite autorităților locale să poată ajuta românii din comunitățile istorice. Proiectul a fost votat chiar în Anul Centenar, a trecut de Parlament și se află la promulgare.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…