Astfel, ziua de 23 mai va debuta cu o Adunare Festivă (la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, începând cu ora 14:30), în cadrul căreia participanţii – membri ai organizaţiei, reprezentanţi ai armânilor din Balcani şi din alte state europene, precum şi invitaţi de seamă din diverse instituţii de la nivel naţional şi internaţional – vor reliefa semnificaţia zilei de 23 mai pentru prezentul şi viitorul comunităţii de armâni. Totodată, evenimentul va aborda tema afirmării și respectării drepturilor legitime ale urmașilor coloniștilor armâni sosiți în România începând cu anul 1925.
Programul zilei va continua în Parcul Unirii, unde începând cu ora 17:30. va avea loc un impresionant spectacol susţinut de îndrặgiţi interpreţi şi dansatori de origine armână. Publicul bucureștean este așteptat cu căldură să ne cunoască muzica, dansul și, nu în cele din urmă, aparițiile de carte în limba maternă.
Ziua de 23 mai reprezintă pentru noi armânii un moment de recunoaştere identitară, de conservare a trecutului armânesc şi de recuperare a memoriei colective pentru continuitatea noastră istorică.
Evenimentul din acest an prefigurează sărbătorirea unui centenar (1925-2025) de la venirea primilor coloniști de origine armână („coloniști macedoneni”) în România, în urma Păcii de la București (1913), de la care se împlinesc anul acesta 110 ani. Cu această ocazie, Asociația invită autoritățile locale interesate și de stat din România să ia parte la organizarea unor manifestări culturale și educative de amploare în anul 2025, astfel încât generațiile noi de armâni, dar și publicul larg să cunoască valorile, cultura și istoria aceastei etnii.
(NOTĂ) Controverse
Există controverse legate de data de referință în istoria aromânilor. Astfel, exită ideea sărbătoririi zilei aromânilor pe 10 mai, dar și ideea sărbătoririi pe 23 mai, așa cum relevă și comunicatul de mai sus. pentru a interveni totuși în această dispută sensibilă, redă un punct de vedere publicat de portalul activenews.ro, sub semnătura lui Andrei Nicolae:
„Terenul de bătăie îl constituie în această perioadă data de 10, respectiv 23 mai ca punct de referință în istoria aromânilor. În fiecare an, în apropierea acestor zile, se redeschide tensionat dosarul chestiunii aromâne. Din punct de vedere istoric, recunoașterea națiunii valahe/române din cadrul Imperiului Otoman publicată în Monitorul Oficial de la Istanbul în 10 mai 1905, a fost consecința unei campanii diplomatice de amploare susținută de către Regatul Român pentru recunoașterea macedo-românilor adică a românilor balcanici, vorbitori ai dialectului aromân sau megleno-român. Accepțiunea certă a acestui act istoric, recunoscut ca atare atât de istoriografia românească, dar și de cea străină este de câțiva ani supus unei mistificări regretabile prin sărbătorirea acestui act (datorat în totalitate politicii de sprijin identitar-cultural a României pentru ramura sud-dunăreană a poporului român) într-o cheie diversionistă, aceea a Zilei Naționale a Aromânilor pe 23 mai”.