cache/resized/b9499d1f0d11bb610b37529884438da3.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo a găzduit o întâlnire de suflet între consulul general al României la Zajecar
cache/resized/29d02e855306e51a6d093b483f4aa39e.jpg
KLADOVO
Consulul general a României la Zajecar Mioara Ștefan a efectuat o vizită la Centrul Cultural din Kladovo, unde a
cache/resized/eb9f93e04dafd836d09179269a5eda97.jpg
CHISINAU
Referendumul istoric din Republica Moldova, desfășurat duminică, 20 octombrie 2024, în condiții extrem de complicate,
cache/resized/fcb04ea4ff22605338e18faad360c9a4.jpg
KLADOVO
Un nou complex sportiv urmează se construiască în orașul Kladovo, în zona Sălii Polivalente JEZERO. Complexul
cache/resized/c67d695c8f8aec7f698da0c2d3677e7e.jpg
EVENIMENTE
Începând de la 10 noiembrie 2024, pentru toți cetățeni din afara Uniunii Europene, aproape 60 de țări (Țările
cache/resized/6d01f559569f0b74b9f96228ed36f22d.jpg
EVENIMENTE
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi că se desfășoară eforturi pentru a apropia
cache/resized/8fca2d426677035476f40b0c60769c6a.jpg
SERBIA
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, în fața presei, la Bruxelles, că Belgradul a îndeplinit toate
cache/resized/0e5acfd9d42b5034fcae666c39097a12.jpg
SERBIA
În septembrie 2015, Legea Cetățeniei Române (21/1991) s-a modificat, prin adăugarea unui nou articol, 8.1, care permite
cache/resized/1f85e70c9e71096d1b77146e6581a30a.jpg
VELIKO GRADISTE
Românii din Veliko Gradiște, Serbia, au sărbătorit Ziua Limbii Române, alături de oaspeți de seamă veniți de la Liceul
cache/resized/4e0b0bbe13df724f2f73d793af4a5dde.jpg
KLADOVO
Centrul Cultural Românesc din Kladovo a fost, marți, 20 august 2024, gazda unui inedit eveniment cultural, organizat de
Mihai Firică Scris de  Oct 04, 2018 - 5539 Views

GALA PREMIILE BRÂNCOVEANU 2018 – CINSTIREA VALORILOR ROMÂNEŞTI

Cei mai merituoşi reprezentanţi ai societăţii româneşti au fost recompensaţi cu Premiile Constantin Brâncoveanu, ediţia 2018, în cadrul unei gale desfăşurate marţi seara la Palatul Regal (Muzeul de Artă al României), în Sufrageria Regală. Fundaţia Alexandrion a organizat cea de-a şasea ediţie a Premiilor Brâncoveanu sub egida Centenarului, locul ales pentru decernarea premiilor fiind un simbol al valorilor româneşti şi un spaţiu în care s-au luat decizii premergătoare Marii Uniri de la 1918. Printre laureaţi, cei peste 300 de invitaţi i-au putut aplauda pe Ion Caramitru, Eugen Simion, Mircea Mureşan şi Cristian Mandeal.

Sunt foarte bucuros și mândru că în anul Centenarului, în România, Premiile Constantin Brâncoveanu celebrează cea de-a V-a ediție. Am reușit să ducem aceste distincții în etapa următoare, cea dedicată diasporei. Această deschidere către lume ne-a făcut să ajungem în Cipru, în Marea Britanie și în Germania. Finalul anului, țintește evoluția acestor Premii la nivel mondial. Vom trece Oceanul și în data de 27 noiembrie vom organiza, la New York Public Library, în SUA un eveniment de anvergură intitulat „Gala Constantin Brâncoveanu Internațional”. Distincțiile vor fi oferite personalităților culturale și științifice din întreaga lume. Vom continua tradiția galelor Constantin Brâncoveanu în România și în diaspora ca și până acum. În plus, vom face ca aceste premii internaționale, pe care le vom organiza an de an, să devină și ele o tradiție la nivel global așa cum sunt deja în România galele naționale“, a declarat Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

O listă impresionantă de laureați

În prezentarea plină de eleganță a jurnalistei Teodora Tompea, care a adus un plus de distincție şi inspirație întregului eveniment, Gala Premiilor Brâncoveanu 2018 a debutat cu acordarea a două distincții speciale – Distincția de Onoare a fost oferită Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la ceremonie fiind Ion Tucă, directorul Casei Regale a României, iar Premiul Special al Fundației a fost oferit prof. univ. dr. Dumitru Preda.

În ciuda vârstei înaintate şi a unor probleme de sănătate care l-au împiedicat să fie prezent la gală, președintele juriului a fost și anul acesta reputatul academician Dan Berindei. Acesta a fost secondat de vicepreședinte prof. univ. dr. Andrei Marga. Din componența juriului au remarcat nume sonore ale societății românești: de prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. arh. Marian Moiceanu, dr. Dana Safta, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, laureat al premiului Academiei și al premiilor Brâncoveanu, Magda Mihăilescu – critic de film, Ileana Lucaciu – critic de teatru, Sorina Goia – redactor-șef la Actualitatea Muzicală, Radio România Cultural și Dumitru Constantin – secretarul Juriului. Fundația Alexandrion a fost înființată în anul 2003 ca urmare a numeroaselor activități umanitare desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale grupului au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundației Alexandrion.

De la această ediție, în urma unui concurs național, s-a decernat un nou trofeu realizat din bronz de artistul plastic Marian Zidaru. Cei care l-au primit nu mai au nevoie decât de o scurtă prezentare şi de aplauzele şi recunoștința tuturor românilor care cinstesc adevăratele valori. La ceremonie a fost prezent şi ministrul Culturii, George Ivașcu.

Arte Plastice: Mircea Roman – premiat pentru expozițiile de la Mănăstirea Bathala (Portugalia) şi, respectiv, București – din anul 2018.

„Personajele lui Mircea Roman descind din marile arhetipuri ale antichității egiptene, etrusce, asiriene. Sintetismul şi spiritualitatea lemnului refolosit transmit sculpturilor sale un aspect iconic, arhaic şi, totodată, modern, le conferă o deschidere spre universalitate.” (Ștefan Râmniceanu)

Istorie: dr. Narcis Dorin Ion – premiat pentru volumul „Ferdinand I, Regele întregitor de țară”, editura Muzeului Naţional Peleș, apariție editorială de excepție în contextul serbării Centenarului Marii Uniri.

„Este unul dintre cei mai valoroși tineri cercetători şi muzeografi din România. S-a impus prin cercetările sale privind castelele şi palatele din România”. (Ioan Scurtu)

Medicină: prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu – premiat pentru tratatul „Tratamentul laparoscopic al bolii de reflux gastroesofagian” .

„Ce am auzit aici, în laudatio, este procesul unui medic neliniștit care și-a dorit mai mult și mai mult. Și asta așa este. (…) Dedic acest premiu, cu emoția semnificației lui, tuturor medicilor din țară și din străinătate, pacienților care ne determină în fiecare zi să fim mai buni, echipei care a făcut posibilă împlinirea unui vis și familiei mele”, a declarat prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu.

Teatru: Ion Caramitru – premiat pentru recitalul „Vorbe, vorbe, vorbe” , în care a inclus nestemate ale lui Eminescu şi, totodată, a pus în valoare poezii inedite de Nichita Stănescu.

„Sunt ușor stingher în această ipostază. În ultimii ani, mai mult am dat premii decât am luat. (…) Eminescu este un mare producător de idei, păcat că mulți au uitat să îl mai citească”, a spus Ion Caramitru.

Literatură: Acad. Eugen Simion – onorat pentru întreaga carieră.

„Mă onorează, evident, acest premiu, dar cred că e ceva mai profund aici. E legat de atitudinea față de cultură. Cultura are nevoie de mai multe asemenea semne. Faceți un lucru absolut remarcabil îndreptându-vă spre cultură”, a declarat Academicianul Eugen Simion.

Film: Mircea Mureșan – onorat pentru întreaga carieră.

«Coincidența face ca în aceste zile când eu primesc acest premiu pentru întreaga carieră să fi fost redifuzate filmele mele amintite de juriu: „Răscoala” și „Toate pânzele sus”. Este o mare bucurie pentru mine acest premiu».

Muzică: Cristian Mandeal – premiat pentru seria de concerte ale Orchestrei Naționale de Tineret, pe care le-a dirijat în 2018.

„Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre cei mai importanți dirijori români. De numele său se leagă evoluția Filarmonicii „George Enescu” din București, dar și actuala Orchestră Română de Tineret, la pupitrul căreia se află de la înființare.” (Sorina Goia)

Arhitectură: arh. Radu Teacă – premiat pentru proiectarea pentru complexul rezidențial Stejarii II din Capitală

„Vasta experiență acumulată în prodigioasa lui activitate este dăruită, cu generozitate, de profesor generațiilor de studenți ai Universității de Arhitectură şi Urbanism, Ion Mincu, din București.” (Prof. dr. arh. Marian Moiceanu)

Susținerea culturii şi performanțelor profesionale, misiunea Fundației Alexandrion

Intențiile declarate ale Najaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion, sunt de a extinde anvergura Premiilor Brâncoveanu în plan Internaţional, așa cum a precizat în cuvântul de deschidere. Conform siteului Fundației Alexandrion, după succesul primei ediții a Premiilor Constantin Brâncoveanu oferite de Fundația Alexandrion au fost voci care au întrebat: „Și pentru tinerii valoroși din artă și cultură când veți face ceva similar?” Astfel că urmarea firească pentru Fundația Alexandrion și pentru președintele acesteia, Nawaf Salameh, a fost dezvoltarea unui proiect și pentru cei care sunt la început de carieră, dar care dau dovadă de multă pasiune și implicare în ceea ce fac, contribuind astfel la dezvoltarea și îmbunătățirea domeniilor în care și-au asumat să profeseze. Astfel, au luat naștere Premiile Matei Brâncoveanu, botezate după mezinul voievodului martir, tânăr care s-a sacrificat alături de tatăl său pentru țară și credință. Premiul Matei Brâncoveanu este acordat pe domenii de activitate de un juriu format din experți.

Etichetat cu
Mihai Firică

„Am considerat întotdeauna că patriotismul trebuie demonstrat prin fapte concrete”

Website firica.blogspot.ro/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…