Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 22, 2016 - 179 Views

DIALOG ÎN BENEFICIUL ROMÂNILOR DIN SERBIA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut astăzi, 22 februarie 2016, o întrevedere cu delegaţia condusă de negociatorul șef al Republicii Serbia pentru aderarea la Uniunea Europeană, Tanja Miscević, aflată în vizită oficială în România în perioada 21-23 februarie. Oficialul sârb este însoţit în această vizită de Čedomir Backović, ministru asistent pentru integrare europeană la Ministerul Justiţiei, şeful grupului de negociere cu UE la capitolul 23 - Sistem judiciar şi drepturi fundamentale. În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme referitoare la drepturile minorităţii românești din Serbia, printre care accesul la educaţie în limba maternă, accesul la informaţie prin mass-media în limbă română, dar și drepturile religioase.

În acest sens, ministrul delegat a exprimat importanța cooperării dintre România și Serbia în privința deschiderii unui institut cultural românesc la Belgrad destinat schimburilor culturale între cele două țări, dar a punctat și necesitatea unor instituții culturale comunitare pentru românii din Valea Timocului unde să se poată preda limba română.

„Comunitatea românească din Serbia, localizată în Voivodina și în Valea Timocului, ca și comunitatea sârbă din România reprezintă oportunități de cooperare între cele două state, un liant cultural important care nu poate decât să contribuie la propagarea valorilor europene", a declarat demnitarul român.

Ministrul delegat a reiterat sprijinul României pentru succesul negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană și a precizat că statul român va acorda o mare atenție progresului înregistrat de țara vecină în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităților naționale.

Oficialul român a precizat că România va continua să promoveze, într-un spirit constructiv, dialogul pentru implementarea protocolului Comisiei Mixte Interguvernamentale privind protecţia minorităţilor naţionale, astfel încât, împreună cu partea sârbă, să asigure respectarea drepturilor etnicilor români pe întreg teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…