cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 01, 2021 - 13746 Views

ROMÂNII DE LÂNGĂ NOI s-au reunit la Kucevo, de ZIUA LIMBII ROMÂNE (VIDEO) Recomandat

ZIUA LIMBII ROMÂNE a fost sărbătorită, la Kucevo – Serbia, cum nu se putea mai frumos și mai emoționant! Două evenimente de marcă s-au derulat în clădirea Centrului Cultural din localitate: Proiectul educațional internațional „Românii de lângă noi” și Simpozionul internațional „Portrete de dascăli – de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert”. Cele două evenimente au succedat un moment important din viața Uniunii Românilor din Serbia, alegerea conducerii pentru un mandat de doi ani. Cele mai importante momente, în VIDEO aflat deasupra!

Au fost momente emoționante și înălțătoare, duminică 29 august 2021, în sala Centrului Cultural din Kucevo, orașul inimă al Regiunii Homoljie din Serbia de Răsărit, o regiune cu o populație majoritară de etnici români. După ce Uniunea Românilor din Serbia (URS) și-a finalizat Adunarea Generală și și-a ales conducerea, au urmat două evenimente de înaltă ținută, organizate și cu sprijinul nemijlocit al URS, dar mai ales cu sprijinul unor oameni cu suflet mare de români: inspectorul școlar DALIA CÎRSTEA de la Compartimentul de Geografie, Istorie și Științe socio-umane din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt și VIOREL DOLHA – președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România. Este vorba despre proiectul educațional, cu participare internațională, „Românii de lângă noi” și de simpozionul internațional „Portrete de dascăl - de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert”.

Despre proiectul ,,Românii de lângă noi”

Proiectul își propune să-i învețe pe elevi să conștientizeze și să respecte valorile democratice, cultural – istorice, simbolurile unității, toleranței, bunei conviețuiri. Obiectivele proiectului coordonat de doamna inspector școlar Dalia Cîrstea, sunt: Promovarea valorilor morale, a ideilor de normalitate și toleranță în societatea românească; Organizarea si promovarea de activități culturale, acțiuni civice în sprijinul conservării patrimoniului cultural material și imaterial- istoric, artistic și spiritual; Implicarea tinerilor din România în proiecte şi programe educaţionale, naţionale şi internaţionale; Susţinerea unor manifestări care au legătură cu obiceiurile şi tradiţiile românești şi, în general ale tuturor zonelor în care aceștia trăiesc; Organizarea de spectacole în limba română, dar nu numai, având drept tematică obiceiuri şi tradiţii ale poporului român dar şi ale altor popoare; Promovarea limbii române şi a folosirii corecte a acesteia; Beneficiarii proiectului sunt tineri din România, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Albania, Ungaria, implicaţi, părinţii şi familiile acestora, cadrele didactice, membrii comunităţii locale.

Totodată, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită, pe Valea Timocului, în cel mai frumos spirit românesc de români și cadre didactice din Bucovina de Nord, Basarabia, Bulgaria, Ungaria, dar și din România, din județele Olt, Dolj, Argeș, Galați, Brăila, Neamț, Tulcea, Vrancea, Arad, Timiș și Bihor.

Simpozionul „Portrete de dascăli”

Simpozionul a reunit discuții emoționante care și-au dorit să evoce un arc peste timp despre dascălii de limba română ce și-au pus amprenta pe învățământul de limba română din Serbia de Răsărit, cu toate piedicile și greutățile traversate. Cei doi dascăli care au constituit un fel de alfa și omega al arcului peste timp sunt Sandu Cristea Timoc și Vesna Schubert. Dacă despre Sandu Cristea Timoc și dragostea lui nemărginită pentru comunitatea românească din care a fost alungat de către autoritățile statului sârb, știm cu toții, despre Vesna Schubert, se cuvine să amintim faptul că această învățătoare cu un suflet de aur a fost primul președinte al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Serbia de Răsărit și a fost primul dascăl care a predat copiilor de etnie română, limba strămoșilor noștri. Pentru curajul său, doamna Vesna Schubert a fost prigonită de autoritățile sârbe și a suferit diverse atacuri, cărora le-a rezistat cu stoicism. Din păcate doamna profesor Vesna Schubert, a încetat din viață cu doi ani în urmă, în floarea vârstei, lăsând o moștenire de suflet ce trebuie dusă mai departe.

„Proiectul are ca obiectiv să facă cunoscute comunitățile românești de pe lângă toate granițele României. Acest proiect unește și ne-am bucurat tare mult să ne vedem aici cu toții, să cântăm românește, să vorbim românește și să discutăm sincer despre viața și problemele fiecărei comunități”, a declarat coordonatorul proiectului, inspectorul școlar Dalia Cîrstea.

„Este un proiect minunat și un simpozion care poartă numele a doi dascăli de marcă ai acestor meleaguri. Activitatea este importantă, pentru că românii de aici au nevoie să simtă că suntem alături de ei cu sufletul. Ne bucurăm că toți acești oameni se mai adună și că mai au curajul să lupte. Suntem întristați totuși că la 1 septembrie 2021 aici în Serbia începe școala, iar autoritățile sârbe or să vină cu aceeași scuză că nu sunt profesori de limba română”, a declarat președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, profesorul Viorel Dolha.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…