Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 09, 2018 - 206 Views

RADIO GALAXY – PĂSTRĂTORII TRADIȚIILOR DIN VALEA TIMOCULUI

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

RADIO GALAXY, unul dintre cele mai vechi și respectate posturi de radio din județul Mehedinți implementează un proiect destinat comunității oropsite a românilor din Valea Timocului. Proiectul este finanțat de Ministerul pentru românii de pretutindeni și își propune să promoveze identitatea, tradițiile și cultura românească într-un mod inedit, prin emisiuni de radio care pot fi ascultate peste tot în Valea Timocului. Proiectul este unul îndrăzneț și se bucură deja de aprecierea mai multor lideri ai comunității românești din zona în care neoficial trăiește o comunitate românească ce numără peste 300.000 de români.

Scopul acestui nou și minunat proiect este realizarea de programe și servicii media audiovizuale pentru promovarea Identității Românești a Tradițiilor și Culturii Române în Valea Timocului. Comunitatea etnică românească din Valea Timocului și din împrejurimi este una numeroasă și foarte numeroasă dacă socotim toți vorbitorii de Limba Română, inclusiv cei ce își zic vlahi. Mediul informațional în limba română este unul deficitar. RADIO GALAXY are amplasamentul în Vârful Balota - Turnu Severin și în Vârful Alion - Orșova are o acoperire foarte importantă din punct de vedere geografic în zona Văii Timocului din Republica Serbia unde trăiește comunitatea românească.

În aceste condiții, reprezentarea mediatică a comunităților de români prin realizarea de emisiuni informative format documentar-interviu în care se vor promova cultura, obiceiurile, stadiul economic și social, perspectivele demografice în vederea favorizării înfrățirilor cu localități din România asemănătoare constituie un ajutor însemnat pentru comunitățile de români și pentru asociațiile lor reprezentative, având în vedere dorința de păstrători ai tradițiilor și limbii materne.

„Considerăm că printr-un flux informațional cu privire la politici publice de susținere culturii și identității românești, mediatizarea programelor de sprijin și suport mediatic în vederea dezvoltării și diversificării activităților derulate atât în dreapta cât și în stânga Dunării, tinerii din această zonă vor fi avantajați. Prezentarea beneficilor în urma înfrățirilor administrative și proiecte de succes ce au fost realizate în acest sens conduc spre o orientare sigură către statul Român și prin urmare la un nivel ridicat de cunoaștere despre cum pot să își protejeze cultura, limba și datinile. Necesitatea unui astfel de proiect este dată de situația momentului în care ne aflăm, CENTENARUL, dar și aspectul real din teren și anume INEFICIENȚA unor ziare care de cele mai multe ori sunt tipărite într-un tiraj mic dar și greutatea de fi puse în comunitățile etnicilor români precum și interesele meschine ale unor organizații (guvernamentale sau ONG din Republica Serbia) sau redacții (din România sau R. Serbia ) în a informa „corect”, coerent și rapid cetățeni de etnie română din R. Serbia - Valea Timocului. Astfel un post de radio nu poate fi îngrădit să ajungă în casele ascultătorilor, nu poate fi supus unui șantaj sau presiuni din partea autorităților din Serbia”, ne-a declarat directorul postului de radio GALAXY, Alin Nicolicea.

Presa de limba română a fost şi va rămâne în permanență o prioritate şi o necesitate stringentă pentru românii din comunitățile mai vitregite de istorie, precum cea din Serbia, iar posturile de radio cu atât mai mult. Radio este organul mass-media care ajunge cel mai rapid la public și care are un impact puternic. În Serbia de Răsărit nu există posturi de radio care să transmită în limba română, iar în zonă nu există de fapt mass-media în limba română.

Motivația proiectului este una puternică şi justificată: avem nevoie de presă de calitate şi de cât mai multe canale media de limba română la care românii din Valea Timocului, dar și din alte zone, precum și din diaspora, să aibă acces şi care să îi ajute la trezirea conștiinței naționale.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…