Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 15, 2016 - 1489 Views

DAN STOENESCU, ÎNTR-O VIZITĂ COMPLEXĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a aflat în perioada 12 – 14 mai 2016 în vizită de lucru în Republica Moldova. Programul a inclus întrevederi cu autoritățile centrale și locale, precum și cu rectorii universităților din Cahul, Comrat și Bălți.


În cadrul discuțiilor cu reprezentanții autorităților centrale de la Chișinău, ministrul delegat a subliniat că România este interesată de consolidarea stabilităţii Republicii Moldova și de menținerea fermă și consecventă a parcursului european al acesteia. În acest context, aprofundarea reformelor reprezintă premisa cea mai solidă pentru atingerea acestor deziderate şi răspunsul cel mai adecvat la aşteptările exprimate de cetăţenii Republicii Moldova.

Referindu-se la cooperarea bilaterală în sfera culturii și educației, oficialul român a subliniat că una dintre cele mai valoroase resurse ale Republicii Moldova este reprezentată de tineri, care, prin experiența acumulată la studii în România sau în alte state europene, devin un vector de modernizare. Ministrul delegat a asigurat că România va continua programele de burse de studii în beneficiul tinerilor de peste Prut.

Interlocutorii și-au arătat deschiderea pentru continuarea și dezvoltarea colaborării în domenii de interes pentru ambele părți, prin crearea unui mecanism permanent de consultare. În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul comunităţilor din afara graniţelor, a fost evidenţiată importanţa concretizării unor linii de comune de acţiune, care să permită o abordare coerentă şi structurată a situaţiei acestora.

Cu ocazia vizitei la Parlamentul Republicii Moldova, ministrul delegat Dan Stoenescu, împreună cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, au premiat câștigătorii concursului de desen organizat cu prilejul Zilei Europei. Copii au primit din partea Guvernului României locuri în Taberele ARC, organizate în fiecare vară de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului și Sportului.

Dialogul purtat cu autoritățile locale s-a axat pe dezvoltarea de proiecte la nivel local, partea română arătând că este important ca primăriile să acceseze și fondurile europene disponibile prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

Agenda vizitei

Agenda vizitei ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Moldova a cuprins, la nivelul autorităților centrale, întâlniri cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, ministrul culturii, Monica Babuc, ministrul educației, Corina Fusu, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, Valeriu Turea. La nivel local, ministrul delegat s-a întâlnit cu primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, rectorul Universității „B.P. Hasdeu” din Cahul, Andrei Popa, și rectorul Universității de Stat din Comrat, Zinaida Arikova. Totodată, oficialul român a avut întrevederi și cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor și cu Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului.

Orășelul European de la Chișinău

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat, pe 14 mai 2016, o nouă ediție a Orășelului European. În acest an, evenimentul a avut loc în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și a găzduit un Festival Cultural European. De asemenea, publicul va avea ocazia sa participe la o serie de activități menite să ofere o imagine de ansamblu a diversității culturale europene.

„Am participat, în cadrul vizitei la Chișinău, în Republica Moldova, la deschiderea Orășelului European, devenit deja o tradiție, organizat cu ocazia Zilei Europei. Am vizitat standul României. Am fost foarte impresionat de vizita unui grup de eleve de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol pe care le puteți vedea și auzi cântând”, scrie pe contul său de socializare ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Întâlniri cu autoritățile centrale și vizită la Muzeul Armatei

„În cadrul discuțiilor cu reprezentanții autorităților centrale de la Chișinău, am subliniat că România este interesată de consolidarea stabilităţii Republicii Moldova și de menținerea fermă și consecventă a parcursului european al acesteia. În acest context, aprofundarea reformelor reprezintă premisa cea mai solidă pentru atingerea acestor deziderate şi răspunsul cel mai adecvat la aşteptările exprimate de cetăţenii Republicii Moldova”, apreciază ministrul Dan Stoenescu.

Despre vizita la Muzeul Armatei, pe care o consideră emoționantă, ministrul românilor de pretutindeni scrie pe contul său de Facebook: „Împreună cu Anatol Șalaru, ministrul apărării naționale din Republica Moldova am vizitat Muzeul Armatei Naționale care conține un memorial al durerii Basarabiei sub ocupația sovietică. A fost unul dintre cele mai impresionante momente din cadrul vizitei mele la Chișinău. Îi mulțumesc domnului ministru Șalaru pentru această experiență”.

Reuniunea Consiliului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova, a participat, pe 13 mai 2016, împreună cu vice-ministrul afacerilor externe și integrării europene, Lilian Darii, la cea de-a doua reuniune a Consiliului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Dezbaterile au relevat necesitatea unor măsuri legislative care să permită scăderea costurilor pentru programele românești și programele internaționale dublate în limba română, astfel încât acestea să devină accesibile pentru achiziţionare de către firmele de cablu din Republica Moldova. De asemenea, a fost dezbătut subiectul privind acordarea de către România de asistența pentru dezvoltare în domeniul mass-media. La deschiderea celei de-a doua reuniuni, ministrul delegat a precizat că forul consultativ reprezintă un prim pas într-o serie de inițiative menite să pună bazele unui spațiu comunicațional comun între România și Republica Moldova, ce poate fi valorificat la nivelul întregului spațiu european.

„Cred că societatea civilă, îndeosebi mass-media, trebuie să fie un partener activ în parcursul european al Republicii Moldova, întrucât reprezintă un important factor sub aspectul informării adecvate a populaţiei în legătură cu Uniunea Europeană, în scopul aprofundării și apropierii graduale a cetățenilor de valorile europene”, a declarat demnitarul român.

Tot în cadrul Consiliului Consultativ, ministrul delegat a mai participat la evenimentul de lansare a unui pachet gratuit de știri al Agenției Agerpres pentru presa din Republica Moldova și la deschiderea expoziției „Arhiva Fotografică Agerpres” la sediul MAEIE de la Chișinău.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…