La întâlnirea cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, dar și cu alți oficiali europeni, prim-ministrul român a cerut ca situația din Republica Moldova să fie privită „cu maximă circumspecție și cu maximă exigență”.
„Dacă nu se respectă angajamentele care au fost luate în ceea ce privește parcursul european, Uniunea Europeană, Comisia Europeană să reacționeze în consecință”, a spus Orban.
Într-un comunicat de presă transmis de Guvern, în cursul zilei de 7 ianuarie 2020, se precizează: „În contextul discuțiilor cu oficialul Comisiei responsabil de vecinătate, Prim-ministrul României a făcut referire și la evoluțiile recente din Republica Moldova, exprimând susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”.
Guvernul pro-european condus de Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie 2019, de Parlamentul de la Chișinău, ca urmare a moțiunii de cenzură inițiată de fracțiunea socialiștilor (PSRM). „Înaintea votului asupra moțiunii, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști de lașitate și că s-au speriat de faptul că guvernul a început să desființeze schemele de corupție și că a insistat aspra numirii unui procuror general independent. Motivul pentru demiterea guvernului a fost proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general”, scrie Radio Europa Liberă România, pe site-ul oficial.
Guvernul de la Chișinău, condus de Ion Chicu, a depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon, pe 14 noiembrie 2019, iar Blocul ACUM, pro-european, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, a intrat în opoziție.
Ludovic Orban efectuează prima vizită oficială în calitate de prim-ministru la Bruxelles, în cele trei zile ale vizitei având întâlniri cu președintele Consiliului European, cu președintele Parlamentului European, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, precum și cu alți comisari, cu Michel Barnier, negociatorul șef din partea Uniunii Europene pentru Brexit și cu alți oficiali. În prima zi a vizitei la Bruxelles, la data de 7 ianuarie 2020, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu Michel Barnier, șeful Task Force-ului Comisiei Europene pentru relațiile cu Regatul Unit al Marii Britanii, cu Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, precum și cu Johannes Hahn, comisar european pentru buget și resurse umane.