Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 18, 2020 - 29498 Views

UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA VISEAZĂ LA PARLAMENTUL SERBIEI

Duminica, 16 de februarie 2020, a avut loc ședinta consultativă a Uniunii Românilor din Serbia URS), la Veliko Gradiște. Principalul subiect abordat a fost participarea la alegerile parlamentare din 26 de aprilie 2020. Se pare că URS visează la deputați, deși are potențial electoral minor.

Reprezentanții asociațiilor care compun Uniunea Românilor din Serbia a discutat despre o eventuală participare la alegerile parlamentare. Cum URS nu este partid politic, uniunea ar trebui să sprijine un partid politic și să introduce membri pe listele electorale ale acestuia.

În opinia liderilor URS, în schimbul unui sprijin electoral din partea românilor din Serbia de Răsărit, uniunea ar putea primi cel puțin un loc eligibil pe listele de candidați pentru Adunarea Națională (Parlamentul unicameral al Serbiei). Partidul ales ar putea fi Serbia 21, având în vedere că la întâlnirea de la Veliko Gradiște au fost prezenți trei membri ai acestei noi formațiuni politice înființate pe scena politică din Serbia. Doi dintre aceștia sunt foști parlamentari ai Partidului Democrat din Serbia.

Nu toți membrii URS s-au arătat de accord cu acest tip de alianță. Ivan Vržogić, vicepreședintele EUDAVA CLADOVA, una dintre asociațiile componente ale Uniunii Românilor din Serbia, a declarat pentru jurnalromanesc.ro: „Ideea noastră era întotdeauna să se înființeze un partid românesc și având în vedere că pentru partidele minoritare se aplică așa numitul prag natura,l se poate intra în parlament cu 0,4% din voturi. Având în vedere că prezența obișnuită în Serbia la orice alegeri este în jur de 4 milioane de votanți, în Parlament se poate intră cu vreo 16.000 de voturi. Împreună cu românii din Banat se poate atinge chiar și până la doi sau trei parmanentari. De ce nu s-a făcut nimic în acest sens eu habar n-am! Se negociază acum cu reprezentanții listei Serbia 21. Având în vedere că pragul electoral e doborât de la 5% la 3%, dacă o listă trece pragul intră în parlament cu 8 parlamentări și, știind că doar primi opt candidați din listă intră în Parlament, șansele românilor noștri sunt minime. Dacă reprezentantul minorității naționale române se află până la locul 8 (teoretic zicem) intră în parlament, dacă nu, nu intră! Până acum nu există nicio garanție că va fi așa! Trei reprezentanti a asociatiei "Eudava-Cladova" au fost prezenti in Veliko Gradiste. Conditie URS-ului au fost ca reprezentantul care ar reprezenta-o pe minoritatea națională romană să fie pus pe listă până la locul 8, pe loc eligibil. Din păcate, nicio decizie în acest sens nu a fost luată la întâlnire”.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…