Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 08, 2016 - 1807 Views

LISTĂ ROMÂNEASCĂ DE CANDIDAȚI LA ALEGERILE LOCALE DIN SERBIA

La Kladovo – Serbia, un grup de români a depus o listă de candidați pentru alegerile locale din data de 24 aprilie 2016. Lista este condusă de Tihan Matasarevici, conține 10 candidați din Kladovo și satele arondate administrativ comunei și este prima de acest fel din istoria alegerilor locale a ultimilor 20 de ani. Românii vizează obținearea a cel puțin două locuri în viitorul for legislativ local din comuna Kladovo.

Potrivit unui comunicat de presă trimis redacției noastre, la Kladovo a fost constituit un grup de lucru al românilor, denumit MINORITATEA ROMÂNEASCĂ PENTRU KLADOVO, care va participa la alegerile locale cu o listă de 10 candidați, într-o tentativă de a trimite în forul legislativ local câțiva reprezentanți.

Campania electorală pentru alegerile locale, provinciale și parlamentare anticipate din Serbia, programate pentru data de 24 aprilie 2016, este în plină desfășurare. Ieri au fost depuse la Kladovo listele de candidați la Comisia Electorală Comunală (organismul omolog Biroului Electoral Județean de la noi). Comuna Kladovo, definită ca unitate teritorial – administrativă în Serbia, are în componență 22 de localități, inclusiv orașul Kladovo și un consiliu local (similar consiliilor județene de la noi) ce are în componență 28 de consilieri, numiți în Serbia și deputați locali. Până la precedentele alegeri din anul 2014, consiliul comunal din Kladovo avea 40 de consilieri, însă numărul lor a fost redus prin lege la 28.

Potrivit legii, pentru alegerile locale pot depune liste de candidați partidele politice, alianțele politice, precum și grupurile de lucru constituite ad-hoc și denumite în Serbia „grupa gradijana”, un fel de grupuri care poartă în denumirea lor și conducătorul listei. În general, minoritățile locale din Serbia sunt cele care formează astfel de grupuri, pentru ca în urma votului acordat de populația minoritară să aibă reprezentativitate în consiliile locale, acolo unde respectiva minoritate deține un număr important de membri.

Un astfel de grup de lucru a luat ființă și la Kladovo, acesta fiind o premieră în istoria ultimelor două decenii pentru nromânii din Serbia de Răsărit. Grupul se numește „Minoritatea Românească pentru Kladovo – Tihan Matasarevici” (Rumunska Nacionalna Manjina za Kladovo, în limba sârbă) și a depus o listă de 10 candidați, 3 din orașul Kladovo și câte unul din satele Grabovica, Velika Kamenica, Milutinovac, Korbovo, Podvrșka, Kostol și Vajuga. Potrivit legii, astfel de grupuri politice pot purta în denumirea lor și numele conducătorului listei. Lista românească de la Kladovo a fost înființată și este condusă de președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” – Tihan Matasarevici, iar pentru validarea ei de către Comisia Electorală Comunală (CEC) au fost nevoie de minim 300 de semnături ale susținătorilor. Lista a fost depusă pe 7 aprilie 2016 și a fost validată de CEC Kladovo.

Având în vedere că pentru a pătrunde în Consiliul Local este nevoie de un prag electoral minim de 5 la sută, potrivit estimărilor ce vizează populația cu drept de vot din Kladovo și numărul celor care de obicei vin la vot, pentru a deveni unul dintre cei 28 de consilieri locali, un candidat are nevoie de minim 600 de voturi. Potrivit comunicatului de presă trimis, conducătorul listei „Minoritatea Românilor pentru Kladovo”, Tihan Matasarevici, precizează că „este singura listă românească depusă la alegerile din acest an în Serbia de Răsărit și chiar o premieră absolută în istoria comunității românești din Valea Timocului din ultimii 20 de ani”. „Ne dorim să trimitem în Consiliul Local Kladovo cel puțin doi români de-ai noștri și cu ajutorul lor să putem avea și noi un cuvânt de spus în relația administrației publice locale cu minoritatea românească din cele 22 de localități ale comunei Kladovo”, mai spune Tihan Matasarevici.

În afară de lista depusă de minoritatea românească, la Comisia Electorală Comunală s-au mai depus încă 5 liste de candidați, acesta aparținând SNS (Partidul Sârb al Progresului); SPS (Partidul Socialist Sârb); SDS (Partidul Social Democrat din Serbia); DS (Partidul Democrat din Serbia) și SRS (Partidul Radical Sârb).

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…