Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Feb 16, 2016 - 739 Views

Sarbatoarea vinului, la Kostol

Sfântul Trifun este, pentru locuitorii micului sat Kostol, de lângă Kladovo, ocrotitorul viilor și ziua în care se sărbătorește vinul și vița-de-vie. Cu acest prilej se sfințesc viile și producția de vin și se încinge o adevărată petrecere. La sărbătoarea din acest an au participat și foarte mulți români veniți de la Turnu Severin.

Sărbătoarea Vinului sau Sfântul Trifun a fost prilej pentru un spectacol de pomină, pe malul drept al Dunării, în satul Kostol, localitate cunoscută pentru ruinele celui de-al doilea picior al Podului construit de Apollodor din Damasc. Ziua de 14 februarie 2016 s-a desfășurat după același ritual anual, în contextulcăruia se sfințesc viile și producția de vin a localnicilor și se încinge petrecerea, la finalul căreia sunt premiate cele mai bune sortimente de vin și coniac.

Sărbătoarea a început la ora 19.00 (ora Serbiei), iar invitații au umplut până la refuz sala Căminului Cultural din localitate. Printre participanții la marea petrecere s-au aflat și câteva zeci de români veniți de la Drobeta Turnu Severin. Sufletul petrecerii și omul care a permanentizat acest obicei al locului este președintele comunității locale din Kostol, Ljubiša Ciklušević. Atmosfera de neuitat a serii a fost colorată și de desenele copiilor, operele micuților nerămânând fără recompensa binemeritată, aceștia primind premii. Muzica populară tradițională românească și sârbească a scos mesenii la o horă de neuitat,iar spiritul sărbătorii acestei zone s-a simțit peste tot în jur.

A fost organizat și un concurs al celor mai bune vinuri ale locului, în urma căruia laureații au fost următorii:

Premiul pentru cel mai bun vin alb - Vučević Ljubiša;

Premiul pentru cel mai bun vin negru - Ciklušević Ljubiša (președintele);

Premiul pentru cel mai buna coniac - Nikolić Janko din satul Sip.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…