cache/resized/a918cfb73a48fd5b83be88bda5d67a8d.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la deschiderea oficială a Zilelor Diasporei în Republica Moldova. În
cache/resized/d00d86eb064b248d5a57947d4b05d5ec.jpg
KLADOVO
O situație pe cât de tristă, pe atât de dramatică! jurnalromanescTV vă oferă o imagine a modului în care se țin
cache/resized/d1682e610536c51f6a02d57ee20aa48f.jpg
KLADOVO
Asociațiile românești din Serbia de Răsărit anunță, cu o inexplicabilă mândrie, că s-au încris copiii etnicilor români
cache/resized/0459ba5b4def6de324ace93885de43ce.jpg
VOIVODINA
Schimbare de conducere la Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia! Din 14 august 2019,
cache/resized/5cffd3aa380cea1194f3a982176397ce.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru românii de pretutindeni reia comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea
cache/resized/05913313eb686743ca37660a525f3c89.jpg
R.MOLDOVA
Municipiul Drobeta Turnu Severin s-a înfrățit cu orașul Soroca din Republica Moldova. Momentul ar putea fi considerat
cache/resized/fd0506faffcebfeff86222d112f67ce0.jpg
DIASPORA
Peste 140 de copii și tineri români și de etnie română din cadrul taberei ARC de la Oglinzi, județul Neamț, au primit
cache/resized/4bdabd54deb86d93a130b69264ff8b21.jpg
DIASPORA
Informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și accent deosebit pe programele și
cache/resized/2e35291a9dcaa0f4fe238a5e5f7b6ded.jpg
DIASPORA
Una dintre cele mai active și implicate organizații studențești a devenit partener al Ministerului pentru Românii de
cache/resized/4df3556a802712fdab77634b5baaf0f9.jpg
DIASPORA
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Noi 20, 2017 - 5043 Views

CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI DE JURNALISM „TINERE TALENTE", CU TEMA „ROMÂNII DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE" EDIȚIA A III-A, 2017

Suntem în măsură să anunțăm cei trei câștigători ai premiilor puse în joc de JURNAL ROMÂNESC (jurnalromanesc.ro).

ÎN PREMIERĂ, PREMIUL CEL MARE A FOST CÂȘTIGAT DE O TÂNĂRĂ DIN VALEA TIMOCULUI – SERBIA. SIMONA JOVANOVIĆ este româncă din Valea Timocului, a absolvit Filosofia la Universitatea de Vest din Timișoara și este originară din satul Reka, comuna Kladovo.


După o jurizare dificilă, datorită lucrărilor foarte bune trimise la această a treia ediție a concursului nostru, după o jurizare la capătul căreia scorul a fost unul deosebit de strâns, putem anunța care sunt câștigătorii concursului lansat la începutul acestui an, concurs al cărui fond de premiere este asigurat grație finanțării primite de la MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI pentru Proiectul „Jurnal Românesc – ziar on line pentru românii de pretutindeni".

 

Atenție! Pentru a intra în posesia premiilor, ne puteți contacta la telefon +40728317685 și la adresele de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; De asemenea, puteți apela și la pagina de Facebook a ziarului!


Câștigătorii sunt:


PREMIUL I – 1.500 LEI – SIMONA JOVANOVIĆ (Serbia)ARTICOLULUn’e eșci, na’ Ioane?! IMAGINEA GENERALĂ A ROMÂNULUI DIN VALEA TIMOCULUI” – media 9,30;

PREMIUL al II-lea – 1.000 lei – MIHAELA BUCĂTARI (Republica Moldova) – ARTICOLUL „Cum ne păcălește sistemul din educație: manuale „slabe” gratuit și caiete suplimentare contra-cost” – media 9,20;

Premiul al III-lea – 500 lei – ANA-MARIA EREMIA (Republica Moldova) - ARTICOLUL „Țara fără de oameni" – media 7,80.

Pentru evaluarea lucrărilor trimise de concurenți a fost desemnat un juriu format din 5 persoane:

1. ROMEO – DORIAN CRÎȘMARU – directorul JURNAL ROMÂNESC și președinte al ASOCIAȚIEI FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE;

2. MIHAI FIRICĂ – jurnalist, publicist și scriitor;

3. XENIA NEGREA – lector universitar doctor la Facultatea de Litere, Departamentul Comunicare, Jurnalism și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității din Craiova;

4. MARGA BULUGEAN – redactor-șef adjunct al cotidianului regional „Cuvântul Libertății”, din Craiova;

5. DOINA IOVĂNEL SPINEANU – scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara.

Pentru a nu vicia în vreun fel rezultatele, fiecare dintre cei 5 membri ai juriului au corectat separat lucrările trimise de concurenți, având posibilitatea de a acorda note cuprinse între 1 și 10. Nici unul dintre ei nu a știut ce note au acordat ceilalți. La final, s-a făcut media notelor acordate fiecărui concurent și clasamentul final.

Câteva cuvinte despre laureații concursului nostru

Simona Jovanović

Este etnică româncă originară din satul Reka, comuna Kladovo, o unitate administrativ-teritorială din Serbia de Răsărit în care trăiește o comunitate românească cu o pondere de peste 80 la sută. Este licențiată în filosofie, absolventă a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. A studiat Istoria filosofiei, logica, etica/etica aplicată/deontologie, estetica, alte domenii ale filosofiei. Are doar 23 de ani, iar în CV-ul său scrie clar „nationalitate română”! Asta în condițiile în care mulți români ca și ea se declară vlahi!

Articolul care i-a adus premiul cel mare este o cutremurătoare mărturie despre românism, despre nevoia de apărare a identității românești și despre educație. Iar finalul materialului, intitulat atît de sugestiv „Un’e eșci, na’ Ioane?! IMAGINEA GENERALĂ A ROMÂNULUI DIN VALEA TIMOCULUI”, este exceptional de grăitor: „O posibilă concluzie la situația actuală din Valea Timocului – poate că guvernul a trecut cu vederea faptul că needucând o întreagă etnie de pe propriul teritoriu nu dăunează neapărat acestei etnii. Această ignoranță poate chiar fi fericire pentru „vlași”. Izolându-ne, ne-am păstrat identitatea, având acces la educație la momentul potrivit – în perioada în care putem filtra informațiile fără influența altora. Atunci toată opresiunea și încercările de asimilare sunt în zadar, noi suntem români”.

Mihaela Bucătari

Este originară din Republica Moldova și are 25 de ani. Este jurnalist la prestigiosul portal online deschide.md. Scrie tulburător de frumos, iar subiectele abordate sunt teme de mare actualitate. Articolul cu care a câșticat premiul al doilea la acest concurs vorbște despre manualele stupide din școlile din Republica Moldova. Oare unde să mai fi auzit noi de manuale proaste și inutile? În România, desigur! Este o paralelă și o similitudine dureroase.

Nu trebuie să mai facem alte comentarii, ci doar să reluăm începutul articolului Mihaelei, care spune deja totul: „Deşi se livrează cu titlu gratuit, manualele Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării sunt ca un Ferrari fără motor sau, cum ar fi zis Titu Maiorescu, nişte forme fără fond. Drept care, spre a nu-şi lăsa odraselele de izbelişte şi a întreţine, totodată, iluzia învăţământului gratuit în R. Moldova, părinţii se văd nevoiţi să cumpere caiete (sau lecturi) suplimentare. Elaborate şi tipărite din fonduri europene, manualele gratuite ale ministerului de resort se dovedesc astfel nişte găuri date cu pricepere întru marketing în portofelele oamenilor. Şi relevă implicit adevărata faţă a deontologiei împătăşite în cadrul onoratei instituţii”.

Ana-Maria Eremia

În locul unei prezentări pe care poate aș face-o incorect, voi prezenta o autobiografie minunată. Ana-Maria, câștigătoarea premiului al III-lea din acest an se prezintă:

„Numele meu este Eremia Ana- Maria și simt românește! M-am născut într-un sat frumos, cu oameni blânzi, calzi la suflet și luptători pentru idealurile lor! Am 20 de ani împliniți, poate sunt puțini pentru a avea o vastă experiență, însă sunt destui pentru a observa nedreptățile care se pretrec în jurul meu. În Republica Moldova există așa o tradiție ca la fiece sărbătoare, când se adună toată rudele, să vorbim despre politică, de aici vine și înclinarea mea pentru a observa și a puncta anumite aspecte. Îmi fac studiile la Colegiul de Medicină din orășelul Cahul, iar asta nu mă oprește deloc să scriu și să exprim tot ce simte spiritul meu liber. Am participat la numeroase concursuri de scrieri și deseori lucrările mele au fost observate, în principal am participat la Concursul ‚’Veni, Vedi, Vici’’ , oraganizat de Revista NOI. De asemena am beneficiat de un premiu oferit de către Ministerul pentru românii de pretutindeni din România și am avut posibilitatea să merg la Sulina, pentru performanțe în învățătură. Acum, în paralel cu învățătura, mai fac și practică la Ambulanță, deoarece mă fascinează să pot salva oameni la propriu, dar îmi doresc să îi pot salva și spiritual, de aceea v-am scris. Recunosc că am ezitat să trimit lucrarea mea către dumneavoastră, deoarece este o durere personală a neamului nostru și m-am temut să nu fiu înțeleasă corect. Nu v-am scris neapărat cu gândul de a câștiga un premiu bănesc, ci mai degrabă cu gândul ca mesajul meu să fie auzit și citit de către voi, cei care sunteți de cealaltă parte a Prutului. V-am scris cu gândul că poate aveți voi o soluție, sau chiar vă hotărâți totuși odată să ne salvați prin unire, căci altfel putem pieri ca neam”.

A participat la concurs cu o poveste tulburătoare, similară și la noi în România, aceea a tinerilor care pleacă la muncă în străinătate și îți lasă acasă copiii, părinții și rudele, îndurerați și singuri. Pleacă departe, în diaspora, pentru a-și câștiga traiul într-un mod în care nu pot la ei în țară. Iar țara lor rămâne în urmă goală, tristă sau așa cum spune Ana-Maria în titlu, „Țara fără de oameni”.

„În fiece an, populația Republicii Moldova continuă să scadă drastic. Basarabenii îşi părăsesc așa zisa țară din cauza lipsei locurilor de muncă şi a unei perspective de viitor, iar în ultimii ani şi din cauza unui mediu social nefavorabil. Cei care pleacă lasă în urmă sate și străzi pustii, bătrâni bolnavi şi neajutorați, copii lipsiţi de dragoste părintească şi de educaţie, o ţară îngreunată de mizerie şi sărăcie, sperând să găsească în străinătate o viaţă mai bună” spune autoarea la începutul unui material emoționant.

Articolele premiate vor fi publicat în cel mai scurt timp în jurnalromanesc.ro și vor fi evidențiate cu link-uri în această pagină! Mai exact, acolo unde sunt anunțați câștigătorii, faceți click pe cuvântul „ARTICOLUL”!

 

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…