cache/resized/babeb4b5241f54ee24470e98861dcc61.jpg
UCRAINA
A fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele,
cache/resized/ce54a6ce815d40d410dba8066ca5563f.jpg
UCRAINA
La Suceava și Rădăuți, s-a desfășurat, în perioada 3-5 octombrie 2019, conferința științifică internațională ,,Bucovina
cache/resized/297f5f067a63b51aa6ff6034ce2dcd62.jpg
DIASPORA
Coagularea mediului asociativ și identificarea liniilor de acțiune necesare pentru păstrarea și dezvoltarea identității
cache/resized/28a37f11de2b4d843355f5df6374d69f.jpg
SERBIA
LIVIU MAZILU: „La discuțiile oficiale cu o delegație a Republicii Serbia am insistat asupra situației comunității
cache/resized/dd3c962cb3eb980b3ea9e16edfa911b5.jpg
KLADOVO
Mediul asociativ românesc din Valea Timocului este în continua expansiune. URMĂRIȚI UN AMPLU MATERIAL DOCUMENTAT ÎN
cache/resized/787a47f2060a53ec8a41690e171823fa.jpg
DIASPORA
Ministrul Natalia-Elena Intotero o va efectua o vizită în Republica Italiană, în perioada 10-18 septembrie 2019.
cache/resized/6c7fbc68f781b316b5c5035288a203fb.jpg
DIASPORA
Ediția 2019 a Forumului Românilor de Pretutindeni a fost un eveniment de succes. Au fost două zile de discuții și o zi
cache/resized/82c22bac5f56ecba5147a1b4952c125b.jpg
DIASPORA
A ÎNCEPUT FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI! Reprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și
cache/resized/d43a1240a5e774d3d79d309313d3e84e.jpg
EVENIMENTE
Ziua de 31 august este una specială atât pentru românii din țară, dar mai ales pentru cei aflați peste hotare, care
cache/resized/a1558f6d2c60a07275571e87214be11b.jpg
DIASPORA
Campania de succes a Ministerului pentru românii de pretutindeni, „Informare acasă! Siguranță în lume!” a
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mihai Badescu Scris de  Aug 19, 2017 - 3003 Views

AVRAM IANCU A AJUNS LA KILOMETRUL 1000 AL DUNĂRII, LA SVINIŢA

Avram Iancu, celebrul înotător român care a traversat apele reci ale Canalului Mânecii se află la cea de-a doua sa mare provocare. Plecat pe 20 iunie într-o aventură ce presupune străbaterea întregului curs al Dunării, de la izvoare până la vărsare, înot, fără niciun costum de protecție, bărbatul de 41 de ani a intrat în România la începutul acestei săptămâni, iar joi. 17 august 2017, la ora 20.00, a ajuns la km 1000 al fluviului, în dreptul localității Svinița din județul Mehedinți.


Bărbatul a parcurs circa 1858 din cei 2858 de km ai fluviului și spune că a trecut prin momente dificile, dar acum, că se află în România, crede că încurajările celor care îl primesc cu căldură îl vor ajuta să își ducă la bun sfârșit demersul. Dar mai multe detalii despre călătoria românului temerar vei putea afla în cele ce urmează chiar de la protagonistul acestei încercări extreme.

Un drapel tricolor, aplauze și multe încurajări! Astfel a fost primit Avram Iancu la Svinița, în Mehedinți. Oamenii au venit curioși să-l vadă pe românul care a înotat aproape 2000 de km până acum. „Vă mulţumesc tuturor pentur primirea călduroasă”, au fost primele cuvinte rostite de Avram Iancu imediat după ce a urcat pe mal, la kilometrul 1000 al Dunării. Sviniţenii l-au primit, în loc de pâine şi sare, cu smochine, fructele care sunt un simbol al locallităţii. „Este foarte greu, dar mă simt ca o echipă de fotbal care joacă acasă cu căldura suporterilor în tribune. Simt la tot pasul această căldură de când am intrat în ţară şi deşi totul este greu, totul pare mai uşor”, a spus petroşăneanul.

Printre cei care l-au aşteptat pe Avram iancu la Sviniţa au fost şi primarul comunei, Nicolae Curici, dar şi o româncă venită din Germania în vacanţă, care s-a declarat mândră că un român a decis să facă o astfel de călătorie extrem de dificilă şi să intre, în acest fel, în Cartea Recordurilor. „Este un lucru foarte frumos, un eveniment extraordinar, eu sunt ocazional acasă şi aflând acest eveniment bineînţeles că am vrut să fiu prima să văd şi sunt foarte mândră că un român face acest efort pentru a intra în Cartea Recordurilor şi este ceva foarte frumos”, a spus românca stabilită în Germania.

Localnicii, în frunte cu primarul localităţii, Nicolae Curici, i-au oferit în dar dulceaţă şi ţuică de smochine, pe care a promis că le va degusta. „A fost, desigur, o întâlnire emoţionantă, noi îl aşteptăm încă de azi dimineaţă să vină, este eroul României, este şi eroul nostru, îi urăm un bun venit în comuna Sviniţa, în frumoasa zonă a Clisurii Dunării şi bineînţeles în judeţul Mehedinţi. Îi urăm multă sănătate, putere şi să răzbească până la sfârşit, să ajungă la Marea Neagră, unde îşi doreşte”, a spus edilul-șef al Sviniţei.

Avram Iancu spune că s-a bucurat de căldura oamenilor, prin localitățile prin care a trecut. Vrea să străbată întreaga distanță și să să intre în cartea recordurilor, ca să demonstreze că un român poate face un lucru cu adevărat deosebit. „Nu mi-am propus, în mod neapărat, să uimesc lumea. Eu sunt un bibliotecar la Petroşani, am 41 de ani, am recitit o carte minunată, „Pilotul de pe Dunăre”, a lui Jules Verne, o carte în care mare parte din acţiune se petrece pe teritoriul României, a fost o călătorie care m-a fascinat şi în calitatea mea de bibliotecar am zis să dau viaţă acestui roman într-un mod mult mai inedit şi în același timp mai greu şi anume, acela de a înota pe întregul curs al Dunării, de la izvoare şi până la Sulina, fără costum de neopren. Da, în sensul acesta este o premieră mondială, dar nu vreau să uimesc lumea, eu îmi doresc ca tinerii să găsească plăcerea lecturii, fără să renunţe la Internet, pentru că Internetul cu lectura sunt două lucruri complementare care nu se exclud reciproc, ci dimpotrivă, se completează una cu cealaltă. În acelaşi timp am dorit ca odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, care s-a întâmplat acum zece ani am dorit să înot zece ţări şi patru capitale cu gândul şi la acest eveniment şi da, îmi doresc oarecum ca lumea, parafrazându-vă, să-şi aducă aminte de faptul că România există, este o ţară care nu este doar de acum zece ani în Europa, ci dintotdeauna, poporul român este un popt puternic, cred lucrul acesta şi trebuie doar să redescoperim acest ADN românesc. Până acum călătoria a fost plină de peripeţii, la fel ca şi în roman, a fost foarte grea, deoarece în Germania şi în Austria a fost o temperatură foarte foarte scăzută a apei şi, cum am spus, înot fără costum de neopren, am avut de îndurat hipotermie, caniculă, furtuni, am avut parte şi de vreme bună, îi mulţumesc lui Dumnezeu, am făcut faţă peste toate obstacolele din parte asuperioară a Dunării şi nu sunt puţine”, a spus Avram Iancu.

Temerarul român mai are de parcurs fix 1000 de km, iar sâmbătă (19 august), vrea să se oprească la celebrul chip al lui Decebal din localiatea Dubova.

Etichetat cu
   MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…