Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 24, 2017 - 7026 Views

A TREIA EDIȚIE A CONCURSULUI JURNALISTIC CU TEMA „ROMÂNII DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE”

 PERIOADA DE ÎNSCRIERE LA CONCURSUL NOSTRU S-A ÎNCHEIAT! URMEAZĂ JURIZAREA TUTUROR MATERIALELOR ÎNSCRISE ÎN CONCURS ȘI EVALUAREA FINALĂ!

ÎN CEL MAI SCURT TIMP VOR FI ANUNȚATE REZULTATELE!

Jurnal Românesc (jurnalromanesc.ro), proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, te invită să participi la CEA DE-A TREIA EDIȚIE a unui concurs de jurnalism inedit, cu tema „Românii din comunitățile istorice". Prima ediție, organizată în anul 2015, a fost câștigată de jurnalista Anastasia Cucuruz, de la Chișinău, iar cea de-a doua ediție, organizată în anul 2016, a fost câștigată de o altă jurnalistă din Chișinău, Diana Catana.

PREMIUL I - 1.500 lei;

 

PREMIUL II - 1.000 lei;

 

PREMIUL III - 500 lei

Inspirându-se din situația reală din unele comunități, în special cea din Serbia – Valea Timocului, unde presa de limba română este aproape inexistentă, în condițiile în care rolul presei în afirmarea drepturilor legitime la afirmarea identității culturale, lingvistice și religioase a românilor din comunitățile istorice, Jurnal Românesc își propune să descopere tinere talente în materie de presă, persoane ambițioase și creative care pot demonstra că prin forța ideilor exprimate sunt pregătite să învețe o meserie atât de frumoasă și de importantă cum este cea de jurnalist. Obiectivul principal este acela de a creşte interesul opiniei publice cu privire la problemele românilor din comunitățile istorice şi de a descoperii tineri care vor să învețe meseria de jurnalist, pentru a ajuta comunitatea românească să se dezvolte armonios în zone în care încă aceasta mai luptă pentru a i se respecta drepturile.

Obiectiv

Acest concurs de jurnalism urmărește descoperirea de tineri talentați care pot deveni jurnaliști activi în comunitățile românești și care ar putea sensibiliza opinia publică și conduce la responsabilizarea tuturor organismelor relevante cu privire la lupta împotriva încălcării drepturilor minorităților românești de peste hotare. Se urmărește promovarea articolelor de calitate redactate de jurnaliști amatori dar și descoperirea tinerelor talente ale căror lucrări nu sunt cunoscute de publicul general.

Cine poate participa?

Concursul se adresează tuturor jurnaliștilor amatori și tinerilor pasionați de jurnalism din Serbia și Republica Moldova care pot schița un produs jurnalistic în care să trateze una sau mai multe dintre problemele majore cu care se confruntă comunitatea românească din zonele vizate.

Se poate candida cu articole scrise, reportaje, anchete, interviuri, materiale video care, au fost deja publicate sau urmează să fie publicate, în format tipărit sau on-line, inclusiv în publicaţii editate de companii individuale, de asociaţii sau universităţi ori fundaţii, etc.

Limita de vârstă maximă este de 27 de ani, iar condiția principală este aceea ca tinerii să provină din una dintre cele două comunități vizate (Serbia și Republica Moldova), să cunoască bine limba română și să dea dovadă de fantezie, curaj, spirit de inițiativă.

Candidații pot trimite articole scrise pe tema concursului, însoțite sau nu de fotografii sau materiale video. Persoanele care aplică pot fi jurnaliști amatori, studenți la Facultatea de Jurnalism, persoane care activează la diferite asociații/cluburi de jurnalism sau persoane care sunt pasionate de jurnalism și pot demonstra că au talent să conceapă un produs jurnalistic interesant.

Câştigătorii concursului vor primi premii în bani!

PREMIUL I - 1.500 lei

 

PREMIUL II - 1.000 lei

 

PREMIUL III - 500 lei

Ce articole sunt eligibile?

• Fiecare participant poate trimite cel mult 1 articol, indiferent dacă acesta a fost publicat individual sau într-o serie de articole sau nu a fost niciodată publicat;

• Articolul trebuie să fie accesibil ca limbaj publicului general;

• Articolul trebuie scris în stil jurnalistic;

• Articolul trebuie scris în limba română.

Criterii de evaluare

Juriul va fi format din jurnalisti de prestigiu, profesori și oameni de presă.

Membrii juriului vor evalua articolele în baza următoarelor criterii:

• utilitatea şi relevanţa informaţiilor pentru publicul țintă (românii din comunitățile românești vizate – Republica Moldova și Serbia);

• capacitatea de a capta şi de a menţine interesul cititorului;

• obiectivitate, independenţă şi respectarea principiilor deontologice;

• originalitate (ex. alegerea subiectului, tratarea subiectului, poziţia adoptată etc.);

• capacitatea de investigaţie: cercetarea efectuată pentru a culege informaţiile necesare, resursele utilizate şi eforturile depuse pentru pregătirea articolului;

• calitatea redacţională - limbaj, lizibilitate şi structură;

• conţinut: articolul trebuie să abordeze subiecte relevante pentru domeniul vieții și activității românilor din comunitățile vizate.

Data limită pentru expedierea și primirea articolelor este 

10 noiembrie 2017

Cum vă puteți înscrie în concurs

Trebuie să transmiteți prin e-mail următoarele:

• Articolul;

• copie după actul de identitate;

• Curriculum Vitae sau o scurtă biografie, în care trebuie să precizați țara din care participați. Vă reamintim că țara de origine constituie o condiție eliminatorie; participanții trebuie să provină din comunitatea românească din SERBIA și REPUBLICA MOLDOVA!!!

ADRESA LA CARE PUTETI TRIMITE ESTE: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Note:

1. Nu se percepe taxă de participare;

2. La concurs vor fi admise numai lucrări originale;

3. Aplicantul va da o declarație pe proprie răspundere privind dreptul de autor asupra lucrării;

4. Nu vor fi acceptate articolele care:

• nu ilustrează tema concursului;

• au caracter discriminatoriu, ofensator, abuziv, indecent, calomniator sau obscen;

• prezintă încălcarea legii sau orice modalitate prin care aceasta ar putea fi încălcată;

• pot aduce prejudicii unei persoane, afaceri sau unei întreprinderi;

• sunt protejate de drepturi de autor care nu aparțin concurentului;

• conțin publicitate sau materiale promoționale ale unor competitori direcți sau indirecți.

Vă urăm tuturor MULT SUCCES!

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…