cache/resized/38486c50163be152a062a2f65f442788.jpg
NEGOTIN
UNIUNEA ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS) a transmis recent un comunicat de presă în care își exprimă dezaprobarea față de
cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Mircea Popescu Scris de  Mar 28, 2017 - 2306 Views

FRANCESCO PETRARCA OMAGIAT DE CENACLUL ROMÂNESC DE LA ROMA

Duminică, 26 martie 2017, în sala de conferinţe a Casei de Cultură Villa De Sanctis, Roma, la cea de-a XXII a ediţie a Cenaclului de la Roma, a avut loc celebrarea Zilei Mondiale a Poeziei, dedicată anul acesta marelui poet italian Francesco Petrarca, influenţelor sale în cultura italiană, română şi universală.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cenaclul Literar de la Roma, împreună cu Asociaţia Ecomuseum Casilino, reprezentată de dr. Stefania Ficacci, sub patronajul Primăriei 5 Roma şi Ambasadei României în Italia. Au participat reprezentanţi ai diverselor asociaţii, printre care: Ugo Spinella, Toni R , Maria Bogdan, Simona Vasile (de la grupul prestigiosul „Arpeggio & Roua“, o trupă care face o mare onoare pentru muzica de cor românească), Emanuele Latgliata de la televiziunea Romit TV, Dr. Tatiana Ciobanu, profesorul Maria Teresa Laudenzi - Institutul Via dei Papareschi şi alţii.

Evenimentul a debutat cu mulţumiri pentru instituţiile care s-au împlicat în organizarea sa, iar apoi au urmat conferinţele prezentate de reprezentanţii asociaţiilor amintite, evenimentul fiind moderat de poetul Alexandru Popescu, un tânăr student, un membru al Cenaclului de la Roma.

„La acest important eveniment au fost prezentate fragmente din lucrarea lui Francesco Petrarca, despre viaţa sa şi importanţa sa pentru cultura literară şi gândirii umaniste. Dr. Stefania Ficacci a vorbit despre istoria locului, a nouăzecea aniversare a districtului roman Tor Pignattara, locul în care se află mormântul Sf. Elena, una dintre cele mai importante figuri ale creştinismului, sărbătorită pe 21 Mai împreună cu fiul său Sfântul Constantin, fondatorul Constantinopolului.

Ugo Spinella a prezentat câteva dintre lucrările sale şi a vorbit despre un proiect al asociaţiei sale, foarte util pentru femeile care suferă din cauza violenţei în familie. Profesorul Maria Teresa Laudenzi a recitat din opera lui Petrarca, iar Emanuele Latagliata a vorbit despre importanţa culturii ambelor ţări şi programele comune italiano-române, reafirmând, totodată, îngrijorarea faţă de participarea scăzută a comunităţii româneşti din Roma la evenimentele cu adevărat culturale, cu toate că este cea mai importantă comunitate cel puţin ca număr.

Cele mai plăcute momente au fost create de tineri: Denis Paraschiv, un elev de cincisprezece ani, care a vorbit despre Petrarca, şi Alexandru Popescu. O tânără studentă româncă, Dumitriţa Lunca, sosită aici, în Italia, pentru un proiect de doctorat, a creat un moment de interes şi a obţinut participarea la proiectul său din partea membrilor cenaclului literar românesc, deoarece preocupările sale de proiect ţin de comunitatea românească şi mai ales este interesant argumentul, iubirea.

Mult apreciată a fost prezenţa jurnalistului din Castelli Romani, Federico Carabetta, un adevărat gentleman, prezent întotdeauna la evenimentele comunităţii româneşti din Lazio. Din partea Radio Vocativ România a fost prezentă realizatoarea Corina F. Vatavu, şi, de asemenea, Rodica Ciobotaru, care a adus ultima ediţie a ziarului ,,Emigrantul”.

A urmat apoi expoziţia cărţilor care au fost donate chiar de către autori: Giancarlo Germani, Tania Della Bella, Ugo Spinella, Vasile Tudorache, Maria Ileana Tanase, Mariana Cornea, Stanica Vinatoru, Adrian Melicovici, Viorel Boldis, Liliana Nechita sau de către elevii care au întâlnit organizatorii campaniei ”Prietenii lui Daniel”, Eviana Euta şi Doina Mustăţea, pentru a ajuta un tânăr foarte special şi puternic, dar care în prezent luptă cu o boală grea. Toate cărţile au fost donate campaniei ”Prietenii lui Daniel” pe bază de ofertă liberă. Au mai intervenit la microfonul evenimentului scriitori, membri ai cenaclului literar românesc, printer care: Stanica Vinatoru, Alexandru Paraschiv, Mariana Bogdan, Mirela Leahu, Eviana Euta, Mariana Cornea, Maria Ileana Tanase, Doina Mustăţea, Vasile Tudorache, Valeriu Barbu. Consider că evenimentul a fost un succes datorită unui public minunat, iubitori de literatură, atât românii cât şi italieni, care au dat valoare prin prezenţă, motivând pe toţi cei care au evoluat în faţa lor”, a declarat scriitorul Valeriu Dg. Barbu, fondatorul şi preşedintele Cenaclului de la Roma.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…