cache/resized/c8daabcd1afaed9492298de95a64b059.jpg
DIASPORA
Domeniul Educație a fost desemnat drept prioritar pentru activitatea din acest an a Departamentului pentru Românii de
cache/resized/14538bbc3e9e3f6cd868915ef4e9f1f2.jpg
DIASPORA
Asociațiile, organizațiile, fundațiile românilor de pretutindeni au un rol extrem de important în gestionarea
cache/resized/28dff1ef04531d0c7d983fbfe7cc10e1.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog specialiști în domeniul educației, cadre didactice
cache/resized/92f5050e6f2cf03ec085908d2ff9f23f.jpg
EVENIMENTE
Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte, a unei
cache/resized/3608ea5d3195a0188533481019c0b425.jpg
INTERVIU
Interview with Professor Renato Cristin Motto: “Today, communism, is treated with superficiality of analysis
cache/resized/21d0ce1f8fa5a735ea0b1d1c0dcb1090.jpg
UCRAINA
Anul 2020 este cel mai prost an pentru viticultură și vinificație! Așa consideră viticultorii din Transcarpatia,
cache/resized/87a20794aaa053461329bfb468cda1a4.jpg
DIASPORA
SUA și România anunță acordul inițial de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei
cache/resized/c29e8b478b7d9b6aab77f5a261f65384.jpg
CHISINAU
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu șeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova,
cache/resized/bbf7f3fbdca578ab58b8b19737fe1638.jpg
DIASPORA
Domeniul prioritar al acestui an, la Departamentul pentru românii de pretutindeni (DRP) este Educația, ca principal
cache/resized/466f4dd6adc287715e5238bfed20e11e.jpg
DIASPORA
Scoala Arthis din Belgia, a lansat noul an școlar 2020-2021, în limba româna, pentru copiii cu vârste cuprinse între 4
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 24, 2017 - 2341 Views

AU ÎNCEPUT ÎNSCRIERILE PENTRU ARC 2017

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează ediția 2017 a Programului de Tabere „ARC”. Acest program, iniţiat de MRP şi destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, județul Tulcea (27 Iunie – 8 August 2017) și Oglinzi, județul Neamț (26 Iunie – Iulie 2017), în serii consecutive de câte șapte zile. Programul din acest an a fost lansat pe 20 martie 2017, în prezenta premierului Sorin Grindeanu și numărul locurilor alocate este cu o treime mai mare.


Programul va reuni 2000 de elevi și tineri români din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora. Activitățile organizate în cadrul programului se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română, stimularea spiritului de competiție în rândul tinerilor români de pretutindeni, informarea participanților asupra istoriei românilor și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească.

De asemenea, copiii vor avea ocazia să se întâlnească cu personalități din lumea sportului de performanţă care vor acorda patronajul seriilor, precum şi cu tineri care activează în cadrul cluburilor sportive din ţară.

Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice şi a mediului asociativ respectând următoarele criterii:

Sunt români de pretutindeni cu vârsta cuprinsă între 10 ani şi 18 ani;

Participă pentru prima dată la programul „ARC”;

Au cunoştinţe minime de limba română;

Sunt câştigători ai olimpiadelor / concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;

Au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;

Au rezultate remarcabile în promovarea identității românești;

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este obligatoriu:

grupul să se constituie din minimum 9 copii;

grupul să fie însoţit de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa membrilor;

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare și masă pentru toți participanții din cele două tabere. De asemenea, MRP va organiza și suporta transportul pentru participanții din comunitățile istorice, precum și cheltuielile de transport din București până la tabere şi retur pentru grupurile din diaspora. Precizăm că, participanții din diaspora își vor asigura din surse proprii, cheltuielile de transport din țara de reședință până la București și retur.

În 2017, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 600 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 1 mai 2017, la misiunile diplomatice sau directe la MRP, prin intermediul adresei de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. . În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi relocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice se va păstra procedura de organizare a grupurilor din anii anteriori.

Un program important și succes

Lansarea programului ARC – ediția 2017 și semnarea Protocolului de colaborare între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului și Sportului, au avut loc pe data de 20 martie 2017, cu participarea Prim-ministrului Sorin Mihai Grindeanu. Premierul Sorin Mihai Grindeanu, alături de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac și ministrul tineretului și sportului, Marius Alexandru Dunca, au participat la conferința de lansare a programului ARC – ediția 2017 și semnarea Protocolului între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului și Sportului.

La eveniment au participat și mari personalități ale sportului românesc: Andreea Răducan, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Anișoara Cușmir, Florin Popescu, Valeria Răcila Van Groningen, Monica Roșu, Laura Badea-Cârlescu, Carol-Eduard Novak, precum și tineri sportivi olimpici români de la cluburile BC Laguna și BC Lumina Wolves, invitați să fie parte din activitățile programului.

Programul ARC se adresează tinerilor din comunităţilor istorice aflate în jurul graniţelor şi comunităţilor emergente.

Anul acesta, programul ARC se va derula sub egida Identitate – Competiţie – Performanţă și se va desfăşura în perioada iunie-august, timp de 7 zile, în 11 serii, la centrele de agrement Oglinzi, judeţul Neamţ, şi Sulina, judeţul Tulcea. Mai mult decât atât, programul de guvernare pevede extinderea taberelor ARC, printr-o ediţie de iarnă, ce urmează a se desfășura în luna noiembrie.

De asemenea, anul acesta, numărul locurilor alocate participanților din diaspora de mobilitate va fi cu o treime mai mare și, alături de copii, în tabere vor fi şi sportivi români proveniţi din comunităţile istorice şi diaspora.
În ceea ce priveşte activităţile specifice care se vor desfăşura în cadrul programului de tabere, acestea vor include ateliere de cultură şi civilizaţie românească, sesiuni de limba română, proiecţii de filme artistice şi documentare româneşti, ateliere de creaţie, vizite la obiective turistice, competiţii sportive, concepute într-o manieră atractivă şi interesantă pentru tinerii şi copiii participanţi. De asemenea, vor avea loc întâlniri interactive cu sportivi români de valoare, dar şi cu elevi olimpici din România, cu accent pe evoluţia către performanţă.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…