Este deja al doilea an când portalul jurnalromanesc.ro, realizat cu sprijinul MAE – DPRRP, organizează un concurs cu premii, destinat tinerilor pasionați de jurnalism din Serbia și Republica Moldova, iar lucrările trimise în acest an spre jurizare au fost dintre cele mai bune, tratând subiecte grave, dureroase și realități dure ale luptei fraților noștri pentru apărarea drepturilor fundamentale la identitate. Cei trei laureați ai ediției din acest an vin, ca și anul trecut, din Republica Moldova, lucrările lor fiind adevărate mărturii istorice. Astfel, premiul I a fost câștigat de Diana Catana, din Chișinău, cu un articol sugestiv intitulat „Limba română, ostatică în inima separatismului”, un articol în care este abordată problema gravă a învățământului în limba română din regiunea separatistă Transnistria și greutățile întâmpinate de marele luptător pentru românism, profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, singura instituție cu predare în limba română din această zonă a Republicii Moldova. Premiul al II-lea a fost câștigat de tânărul Iurie Rotari, din Bălți, cu un reportaj tulburător despre deportarea în Siberia a românilor din Bălți, de către regimul sovietic. Este povestea celebrului avocat bălțean Teodor Drâmbei, trimis într-un gulag în anul 1940, infern de unde nu se mai întoarce. Iurie Rotari surprinde, în reportajul său, o discuție cu nepoata marelui avocat. Premiul al III-lea a fost câștigat de doi tineri, Ana Gurdiș și Alexandru Smiricinschi, pasionați de video și fotografie, pentru un film documentar sugestiv intitulat „La bunica în sat”.
Diplomele pentru cei patru câștigători au fost decernate, simbolic, președintelui Asociației Studenților Basarabeni din Craiova, Liuba Eremia, deoarece tinerii laureați ai concursului nostru nu au putut fi prezenți la Craiova, din motive obiective.
O analiză a rolului media în comunitățile românești
Pe lângă decernarea propriu-zisă a premiilor, la evenimentul de la Craiova a mai avut loc și o discuție despre rolul presei în comunitățile românești din jurul granițelor României, susținută, pe rând de publicistul, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică; doamna lector universitar doctor Xenia Negrea, de la Departamentul Comunicare și Jurnalism al Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova; președintele Asociației Studenților Basarabeni din Craiova – Liuba Eremia; actrița basarabeancă Alla Cebotari; redactorul-șef al cotidianului regional „Cuvântul Libertății” – Marga Bulugean; Nicolae Gabriel – asistent al europarlamentarului român Marian Jean Marinescu; fostul președinte al Asociației Studenților Timoceni din Craiova – dr. Aleksander Najdanovici; actualul președinte al Asociației Studenților Timoceni – George Petrovici. În discursurile lor, aceștia au subliniat rolul imens și responsabilitatea, asumate de tinerii jurnaliști din comunitățile românești în scrierea efectivă a istoriei și în încercarea continuă de normalizare a unor situații grave cu care se confruntă românii din acele comunități istorice. De asemenea, au fost prezentate celor prezenți toate lucrările premiate.
Vă invităm să vedeți, mai jos, toate intervențiile din cadrul evenimentului desfășurat la Craiova:
Romeo Crîșmaru, director jurnalromanesc.ro
Xenia Negrea, lect. univ. dr. Secția Jurnalism a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova, membru al juriului care a desemnat câștigătorii concursului nostru:
Actrița basarabeancă Alla Cebotari a vorbit foarte frumos la eveniment:
Fostul președinte al Asociației Studenților Timoceni din Craiova, dr. Aleksander Najdanovici:
Președintele Asociației Studenților Basarabeni din Craiova, Liuba Eremia: