Imprimă această pagină
Mihai Firică Scris de  Noi 22, 2016 - 1917 Views

JURNAL ROMÂNESC PREMIAZĂ TINERII JURNALIȘTI DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE

Consiliul Județean Dolj, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și Portalul on-line „Jurnal Românesc” (jurnalromanesc.ro), realizat pe baza unui proiect finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, organizează un eveniment dedicat presei românești din comunitățile istorice aflate în jurul granițelor României.

Evenimentul va avea loc miercuri, 23 noiembrie 2016, începând cu ora 11.00, la BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „ALEXANDRU ȘI ARISTIA AMAN” DIN CRAIOVA, Sala „Academician Dinu C. Giurescu”.

Cu acest prilej va fi organizată o festivitate de premiere a câștigătorilor ediției a doua a concursului „TINERE TALENTE” cu tema „ROMÂNII DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE”, o prezentare a lucrărilor premiate, precum o discuție pe tema rolului tinerilor jurnaliști în dezvoltarea presei de limba română în Republica Moldova și Serbia.

La dezbatere au fost invitați jurnaliști, formatori de opinie, cadre universitare, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului studențesc, autorități locale și factori decizionali din Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Portalul jurnalromanesc.ro, dedicat românilor de pretutindeni, a fost realizat în anul 2013, pe baza unui proiecte finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar premiile puse la dispoziția celor trei jurnaliști câștigători au fost asigurate printr-un proiect finanțat de aceeași autoritate.

Concursul, lansat anul trecut, se află ca cea de-a doua ediție, iar câștigătorii au fost desemnați de un juriu format din jurnaliști profesioniști și cadre universitare. Și în acest an, premiile concursului au plecat în Republica Moldova.

PREMIUL I, în valoare de 1.500 de lei, a fost câștigat de DIANA CATANA (BULAI), din Chișinău, pentru articolul „Limba română, ostatică în inima separatismului", o radiografie a suferinței îndurate de cei care învață limba română în Transnistria;

PREMIUL al II-lea, în valoare de 1.000 de lei, a fost câștigat de IURIE ROTARI, din Bălți, pentru reportajul cu interviuri video „Povestea Sibir", despre deportările făcte de regimul sovietic, în Siberia;

Premiul al III-lea,în valoare de 500 lei, a fost câștigat de ANA GURDIȘ (realizator) și ALEX SMIRICINSCHI (VIDEO), pentru videoreportajul „La bunica în sat".

Pentru evaluarea lucrărilor trimise de concurenți a fost desemnat un juriu format din 4 persoane:

1. ROMEO – DORIAN CRÎȘMARU – directorul JURNAL ROMÂNESC și președinte al ASOCIAȚIEI FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE;

2. MIHAI FIRICĂ – jurnalist, publicist și scriitor;

3. MIHAI GHIȚULESCU – lector universitar doctor la UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA, FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIALE;

4. XENIA NEGREA – lector universitar doctor la Facultatea de Litere, Departamentul Comunicare, Jurnalism și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității din Craiova.

Pentru a nu vicia în vreun fel rezultatele, fiecare dintre cei 4 membri ai juriului au corectat separat lucrările trimise de concurenți, având posibilitatea de a acorda note cuprinse între 1 și 10. Nici unul dintre ei nu a știut ce note au acordat ceilalți. La final, s-a făcut media notelor acordate fiecărui concurent și clasamentul final.

Etichetat cu
Mihai Firică

„Am considerat întotdeauna că patriotismul trebuie demonstrat prin fapte concrete”

Website firica.blogspot.ro/

Articole recente - Mihai Firică

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…