cache/resized/9a37b4e48c27c2ad06f938313c0628e8.jpg
KLADOVO
Unul dintre cei mai mari vânzători de iluzii din Serbia de Răsărit, în ceea ce privește fabricarea dosarelor de
cache/resized/953c77f7e5195715fce03280522b1805.jpg
NEGOTIN
Alegerile locale pentru Consiliul Local Negotin sunt programate să aibă loc duminică 17 octombrie 2021. Forul
cache/resized/b2ea21e28076704f30dfb0066f530f42.jpg
SERBIA
Recent, la sediul ambasadei României la Belgrad, a avut loc o întâlnire de lucru între liderii alianței Uniunea
cache/resized/194772c4b29fc760db421400cab2f6b3.jpg
KLADOVO
Din cauză situației epidemiologice nefavorabile în legătură cu pandemia de COVID-19, recensământul în Serbia se amână
cache/resized/81d69c82955d959f28f11ff471d25501.jpg
KLADOVO
Ultimul nostru articol făcea o analiză a dezvoltării imobiliare în orașul Kladovo. Am subliniat atunci faptul că la
cache/resized/82602f5ccc61f997cef3ccb1bfc9c7e3.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS) a transmis o scrisoare deschisă autorităților de la cel mai înalt nivel din România,
cache/resized/3825b4fd738ea58ffcc1bf82670b2893.jpg
KLADOVO
Micul oraș sârbesc aflat exact în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, pe malul drept a Dunării, este o atracție
cache/resized/cce178378ef56c0c4cabd4c700245cbd.jpg
INTERVIU
Profesorul Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, face dezvăluiri dureroase și
cache/resized/14a9cf735a7d38a9d05235e3a6737d73.jpg
SERBIA
ZIUA LIMBII ROMÂNE a fost sărbătorită, la Kucevo – Serbia, cum nu se putea mai frumos și mai emoționant! Două
cache/resized/26ea4f8fe2374faffdf742dd5c53d985.jpg
MAJDANPEK
Uniunea Românilor din Serbia (URS), federația ce cuprinde un număr de 20 de asociații românești de pe Valea Timocului,
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 06, 2016 - 1047 Views

POVEŞTI ÎN AER LIBER LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL SHAKESPEARE

Festivalul Internaţional Shakespeare, ediţia a X-a, pune oraşul Craiova pe harta centrelor culturale importante ale lumii şi aduce în faţa publicului o serie de evenimente de mare amploare. Mari companii, mari regizori, mari artişti de pe tot mapamondul îşi dau întâlnire la Craiova, începând cu 14 aprilie 2016, dar sunt aşteptaţi şi la Slatina, Dr. Tr. Severin, Tg. Jiu, Rm. Vâlcea sau Bucureşti.

Spectacole de teatru, recitaluri de muzică, lansări de carte sau fotografie, expoziţii de artă, spectacole de teatru comunitar itinerant şi multe altele sunt programate de organizatori – Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova – în toate colţurile oraşului, de dimineaţa până târziu în noapte. Iar atunci când sălile de spectacole vor deveni neîncăpătoare, Festivalul se mută în stradă, în piaţa publică, mai aproape de spectatori. Ediţia din acest an vine cu o mulţime de evenimente desfăşurate în aer liber, în Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Fraţii Buzeşti şi Piaţa William Shakespeare, dar şi pe străzile din centrul Craiovei.

Astfel, chiar sub ochii atenţi ai lui Mihai Viteazul, putem urmări “În inima nopţii – Episodul Lear”, în regia lui Gavriil Pinte, spectacol prezentat de Teatrul de Stat din Oradea. Episodul Lear face parte dintr-un ciclu mai amplu intitulat “În inima nopţii”, proiect care pleacă de la piesele shakespeariene şi care mai include Episodul Hamlet, spectacol realizat de asemenea la Teatrul din Oradea. “În inima nopţii - Episodul Lear” este un spectacol despre noaptea minții, noaptea rătăcirilor. O lume care se îndepărtează de rațiune și dragoste și se instalează în teritorii traversate de ură, violență, complot, exil, alienare, crimă… pentru ca, în cele din urmă, să caute cu fervoare, la capătul nopții, drumul spre lumină. Spectacolele din acest ciclu folosesc puține replici, în schimb se sprijină pe faptele/acțiunile sugerate de piesele lui Shakespeare. Acest proiect este conceput şi realizat special pentru a se juca în inima nopții și totodată în inima orașului, mai exact de la ora 21:30, vineri 22 aprilie, în Piaţa Mihai Viteazul.

Spectacolul lui Gavriil Pinte va fi prezentat şi într-un cadru cu totul special, în inima universului lui Brâncuşi, la Tg. Jiu, pe 20 aprilie, ora 20:30.

Tot în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova, vineri 22 aprilie, ora 16:00 şi sâmbătă 23 aprilie, de la ora 14:00, putem urmări ”Romeo şi Julieta”, un spectacol de teatru comunitar itinerant, o coproducție între Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova, Compania Parrabbola din Marea Britanie, Teatrul Național ”Marin Sorescu” și Compania Teatrulescu. Repetiţiile sunt în plină desfşurare şi este o ocazie unică pentru oamenii din orice domeniu de activitate, studenţi, pensionari să devină actori, să se implice în construirea decorului și recuzitei, în realizarea costumelor.

Un alt spaţiu public din Craiova care se va lăsa învăluit de spiritul marelui Will, în diverse viziuni artistice, este chiar piaţeta care îi poartă numele: Piaţa William Shakespeare, unde, în data de 16 şi 17 aprilie, ora 16:00, putem urmări Comedia Erorilor, în regia lui Ben Humphrey, care ne spune povestea a 2 perechi de gemeni indetici, despărţiţi la naştere. Când toţi patru ajung în oraşul Efes, au loc o serie de întâmplări atrase de încurcarea identităţilor care duc la o seducere incestuoasă, acuzaţii de infidelitate, furt şi nebunie. Interpretarea aparţine actorilor de la Worcester Repertory Theatre, Marea Britanie, înfiinţat în anii 1960.

La rândul său, Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu ne prezintă, în Piaţa Fraţii Buzeşti, miercuri, 20 aprilie, ora 21:00, spectacolul “Furtuna” în regia Alinei Hiristea. Pornind de la celebra expresie a lui Shakespeare din Furtuna “un teatru de păpuşi însufleţite”, spectacolul, ce poate fi jucat atât în aer liber, cât și în interior, recreează parabola, cu mijloacele teatrului de animaţie, urmărind gradul înalt de metaforizare posibil a fi realizat prin marionetă, ca și posibilitățile subtile de a recrea atmosfera și energia duhurilor din textul cel mai luminos al lui Shakespeare. Câteva momente din spectacol puteţi vedea aici https://vimeo.com/161456842

În piesa Folia, Shakespeare & CO, Gigi Căciuleanu nu s-a concentrat cu predilecție pe vreuna sau alta dintre textele lui Shakespeare, ci s-a inspirat din lumea acestora. Conceput ca un spectacol de teatru în limbajul mişcării şi al dansului, Folia, Shakespeare & CO este realizat de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români la nivel mondial, coregraful Gigi Căciuleanu. “Am făcut o legătură între Caragiale și Shakespeare: el spune To be or Not to be , iar Caragiale To be şi To be, curat-murdar, Zoe, fii bărbată! La acest Shakespeare, al Foliei, mă gândesc de foarte multă vreme, de când dansam bufonul în Lacul Lebedelor la Opera din București. L-am recitit pe Shakespeare și mi-am dat seama că exista o constantă: spune în niște fraze scurte adevăruri mari. În oricare frază, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în şubrezenia noastră corporală, în nebunia minții, în fața unui public care nu ne judecă, dar care ne observă. Suntem observati și, atunci, reacționăm într-alt fel decât în sala de repetiții. Este extraordinar ce se întâmplă în spectacol, sub priviri care te transformă. Aici se petrece alchimia spectacolului”, declara Gigi Căciuleanu la premiera acestui inediat spectacol. Aşadar, invităm craiovenii pe 22 aprilie, ora 22:00, în Piaţa Fraţii Buzeşti să urmărească Folia, Shakespeare & CO în viziunea Companiei de dans a lui Gigi Căciuleanu.

În a doua zi a Festivalului, vineri, 15 aprilie, de la ora 18:00, în Piaţa Fraţii Buzeşti, o puteţi asculta pe Maria João, o solistă din Portugalia, într-un concert de muzică inspirată din piesele şi sonetele lui Shakespeare.

Un concert de muzică renascentistă va anima malul Dunării, sâmbătă, 16 aprilie, ora 18:00, când K’antu Ensemble din Londra, Marea Britanie, va concerta în Portul Cultural Cetate. Acelaşi concert îl puteţi urmări şi în Craiova, duminică de la aceeaşi oră, în Piaţa Fraţii Buzeşti.

Festivalul Internaţional Shakespeare se va incheia pe 23 aprilie, ora 23:00, cu o reprezenţie care va tăia răsuflarea, un spectacol inedit de dans acrobatic ce va avea loc pe acoperişul Teatrului Naţional Marin Sorescu. Mira-Art Dance Theatre, Gdansk-Polonia ne prezintă o sinteză între dans și acrobație în aer, realizată pe baza piesei ”Visul unei nopti de vară”.

Programul complet al Festivalului, dar și poze sau imagini, alte informații despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.

Detalii despre bilete și rezervări:
Agenția Teatrului Național “Marin Sorescu”, str. A.I. Cuza nr. 11, Telefon - 0251 413 677. 
www.eventim.ro

ORGANIZATORI:

FUNDAŢIA SHAKESPEARE
TEATRUL NAŢIONAL "MARIN SORESCU" CRAIOVA

FINANŢATORI:

PRIMĂRIA CRAIOVA ŞI CONSILIUL LOCAL CRAIOVA
MINISTERUL CULTURII
CONSILIUL JUDEŢEAN DOLJ
UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
BRITISH COUNCIL ROMÂNIA
EUROPE FOR FESTIVALS

SPONSORI:

CEZ DISTRIBUŢIE
BCR
ELPRECO
EMBASSY OF ISRAEL
GARANTI BANK
ROTARY CLUB CRAIOVA
AGRIFARM
BIROUL DE ARHITECTURA METROPOLITANĂ

PARTENERI:

TEATRUL COLIBRI
CASA STUDENŢILOR
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
FILARMONICA OLTENIA
ELECTROPUTERE PARC MALL
COMPANIA TEATRULESCU
TEATRUL ANTON PANN (RM. VÂLCEA)
TEATRUL ARIEL (RM. VÂLCEA)
PALATUL COSTESCU (DR. TR. SEVERIN)
TEATRUL EUGEN IONESCO (SLATINA)

 

 

EVENIMENT SUSŢINUT DE:

EUROPA FM
TVR
ADEVĂRUL

PARTENERI NAȚIONALI:

MAGIC FM
DILEMA VECHE

PARTENERI MEDIA:

KISS FM
ROCK FM
GAZETA DE SUD
CUVÂNTUL LIBERTĂŢII
LUPA
RADIO OLTENIA CRAIOVA
OLTENIA 3TV
ORA DE ŞTIRI
JURNALUL OLTENIEI
GTV
ALEGE TV
TVR CRAIOVA 
YORICK.RO
METROPOLIS   
CRAIOVA.RO
JURNAL ROMÂNESC
OLTENIA24.RO
RADIO SUD
TELE U
INDISCRET
CRAIOVAFORUM.RO
D'ALE CRAIOVEI
ALTO MEDIA
REPUBLICA OLTENIA
ZONA ZERO

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…