cache/resized/11014af783204dcd174fa99d5ab6f03d.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă,
cache/resized/4e721ad59b13a89b5005309e441811ec.jpg
DIASPORA
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită la dialog reprezentanții mediului asociativ românesc din
cache/resized/d70f72e07e872a9e97d1f71a79446094.jpg
DIASPORA
S-au anunțat câștigătorii concursului de desene „Prieteni la distanță”, adresat copiilor români din
cache/resized/4404fbf22ef8ba99cef539bfa466f634.jpg
VELIKO GRADISTE
În ultima zi a lunii mai, la Veliko Gradiște liderii UDS Ujedinjena Demokratska Srbija (Serbia Democrată Unită) s-au
cache/resized/57bbec1555bfb980448b8e1dec2e823e.jpg
SERBIA
O DEZBATERE CONSTRUCTIVĂ! Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a avut vineri, 22 mai 2020, o întâlnire virtuală cu
cache/resized/8e9986cd197fdd168d0610a4c82fb83f.jpg
DIASPORA
De Ziua Internațională a Copilului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni își propune să îi premieze pe câțiva
cache/resized/c9941ce49aefd48e98957d80377ae2f6.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat Ovidiu Burdușa s-a deplasat zilele acestea la punctul de frontieră Nădlac I, în cadrul campaniei de
cache/resized/47a92516971aa1c248afe03c3986603a.jpg
PETROVAC
Continuăm seria interviurilor prin Skype cu românii din Serbia. Urmăriți, în materialul video aflat deasupra textului,
cache/resized/9dd4fc6a89d2612a3fb04fb664e811f0.jpg
KLADOVO
Vă prezentăm mărturii din infernul COVID 19, din Serbia! Un interviu prin Skype cu vicepreședintele Asociației EUDAVA
cache/resized/75aa31ff63ef08d50cf22079bcea3c0d.jpg
KLADOVO
Altădată plin de turiști și cu terase animate, la care aproape că nu mai găsei o masa liberă, orașul preferat al
robghrcsenfrdeelhuitptrusresuk
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 21, 2016 - 395 Views

PROIECT TRANSFRONTALIER DE MONITORIZARE A DUNĂRII

Un inedit proiect transfrontalier, pe componenta România – Serbia, a fost depus până la încheierea sesiunii de proiecte și îi are ca parteneri pe Institutul Jaroslav Cerni pentru Dezvoltarea Resurselor de Apă (JCI) de la Belgrad și Muzeul Regiunii Porților de Fier de la Drobeta Turnu Severin. Proiectul, intitulat sugestiv „Îmbunătățirea stării de mediu și managementul riscului de-a lungul Dunării între Porțile de Fier I și Porțile de Fier II" constă într-un program european de monitorizare a bătrânului fluviu și încearcă rezolve problema deșeurilor de orice fel acumulate pe Dunăre și deversate în Dunăre, îmbunătățirea stării de mediu a malurilor Dunării, o monitorizare a informațiilor hidrologice.

Managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doinița Mariana Chircu, a prezentat proiectul într-o conferință de presă, precizând că prin acest proiect se monitorizează și calitatea apei, în cazul în care vor fi deversări în Dunăre, aceasta fiind una din componentele proiectului. „Am propus ca centrul regional de monitorizare să se înființeze în Orșova, deoarece municipiul a fost în ultima perioadă cel mai afectat de deversări care poluează Dunărea și și de gunoaiele antrenate de râul Cerna spre Golful Cerna, cea mai afectată zonă în privința poluării este Golful Cerna, din dreptul Orșovei și acolo se dorea de mulți ani o intervenție a omului pentru salvarea Dunării", a precizat doamna manager, în descrierea proiectului ce va revoluționa în următorii ani procesul de monitorizare a calității apei Dunării și combaterea poluărilor. Proiectul este în valoare circa 5 milioane de euro.

Institutul Jaroslav Cerni pentru Dezvoltarea Resurselor de Apă (JCI) este principala organizație de cercetare în sectorul de apă al Serbiei. În plus, pe lângă cercetare, activitățile de bază ale JCI includ planificarea și proiectarea infrastructurilor de apă și hidroelectrice; inginerie în domeniul supravegherii proiectelor hidraulice; servicii legate de gestionarea resurselor de apă, instalații și sisteme de consultanță; elaborarea documentelor de planificare strategică și asistență în elaborarea legislației naționale, standarde, metodologii și orientări.

Implicarea ca partener strategic în acest complex proiect transfrontalier vine ca o necesitate majoră de acțiune, deoarece pe sectorul dunărean cuprins între Orșova și Porțile de Fier poluarea a afectat de mai multe ori în ultimii ani apele fluviului, cel mai grav dintre fenomenele de acest tip manifestându-se în zona Golfului Cerna, aflat în dreptul municipiului Orșova, unde atunci când lipsește deja obișnuita poluare cu peturi și gunoi menajer a golfului, apele Dunării sunt infestate de deversările abuzive și necontrolate de ape uzate și dejecții direct în golf.

Poluarea Dunării în zona Orșova nu va mai fi tolerată

„Acest proiect este un sprijin real pe care ni-l acordăm nouă cetățenilor care dorim să vedem că Dunărea rămâne curată, mediul în care trăim să fie unul din ce în ce mai sănătos și ferit de poluări care ne-ar afecta sănătatea și considerăm că toți aceia care au afectat sau se mai gândesc, după implementarea acestui proiect, să nu aibă eventual o stație de epurare a apelor sau cei care se mai gândesc că pot considera Dunărea un loc în care pot să ajungă tot felul de substanțe sau de deșeuri, se vor disciplina și vor înțelege că nu vom mai accepta acest lucru și centrul respectiv va lua atitudine și va sesiza autoritățile de oricâte ori este necesar să o facă", a precizat managerul Doinița Mariana Chircu la conferința depresă dedicată anunțării mega proiectului transfrontalier menit să protejeze calitatea apelor Dunării.

În cadrul proiectului ce va fi implementat în parteneriat cu prestigiosul institut de la Belgrad, partea română, adică Muzeul Regiunii Porților de Fier a venit cu propunerea ca la Orșova să fie locul în care să se construiască centrul regional de monitorizare a calității apei Dunării, iar asta pe motiv că în dreptul Orșovei fluviul este poluat în mod constant de ani buni, atât prin deversarea necontrolată, cât și prin acumularea de gunoi menajer, atunci când cresc debitele râului Cerna. „Una dintre componentele proiectului constă în crearea unui centru de monitorizare a apelor Dunării pe malul sârbesc și altul pe malul românesc al Dunării. În discuția avută cu partenerii noștri am solicitat și ni s-a aprobat să construim centrul de monitorizare în municipiul Orșova, considerând că acesta a fost în ultima perioadă cel mai afectat de deversări de substanțe poluante și știm cu toții ce deșeuri sunt antrenate de pe râul Cerna către Dunăre și cât de mult afectează, nu numai din punct de vedere al aspectului și al impresiei pe care o lasă turiștilor atunci când vin și văd un golf plin de peturi și de fel de fel de gunoaie, ci și din perspectiva nevoii unui mediu sănătos, cu o apă sănătoasă și de o zonă sănătoasă și de aceea noi ne-am responsabilizat prin proiectul depus", a declarat managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier – Doinița Mariana Chircu.

De fapt, Secția de Științe ale Naturii din cadrul Muzeului Porților de Fier, din Drobeta Turnu Severin, cea care a lucrat la realizarea proiectului propriu-zis, a plecat de la ideea că deși proiectul vizează zona cuprinsă între Porțile de Fier și Porțile de Fier II, din studiile realizate s-a constatat că în Golful Cerna este o poluare și o afectare mult mai masivă și de aceea va fi cuprinsă și zona respectivă în arealul monitorizat prin proiect. „Una dintre componentele proiectului nostru va fi monitorizarea calității apei printru-un sistem foarte bine pus la punct de institutul partener și crearea de centre regionale de monitorizare și posibilități de intervenție rapidă în cazul unor poluări accidentale. Centrul regional va avea în dotare utilaje specifice care vor interveni rapid atunci când apar fenomene de poluare și mă refer la achiziția unor nave dotate cu utilaje specializate și incineratoare pentru incinerarea deșeurilor foarte periculoase. La serviciile acestor centre specializate vor putea apela autoritățile locale riverane Dunării și vom veni astfel în sprijinul autorităților locale și a populației pentru responsabilizarea protejării fluviului", a mai declarat Doinița Mariana Chircu.

„Ideea acestui proiect este conservarea unui mediul curat în care să poată fi menținut un patrimoniu sănătos, atât cultural cât și natural. Proiectul se referă și la zonele adiacente. Noi am fost încântați să lucrăm la un proiect atât de ambițios și care încearcă să rezolve probleme sensibile ale mediului. Este un proiect strategic care rezolva problema deșeurilor de orice fel din această minunată zonă a Dunării. Sistemul de monitorizare creat va fi conectat la sistemele de profil europene, iar în cadrul proiectului vom încerca să conștientizăm autoritățile locale și comunităților cu privire la reducerea riscurilor de mediu, prin eliminarea deșeurilor", a explicat șeful Secției Științele Naturii din cadrul Muzeului Regiunii Porților de Fier, dr. Sorina Matacă.

Poluarea Dunării este ceva obișnuit la Orșova

Exact acum un an, în Consiliul Local de la acea vreme al Orșovei a fost organizată o comisie de control a activității operatorului serviciilor de apă-canal, suspectat de deversări necontrolate în Dunăre. Pe 26 martie 2015, Consiliul Local Orșova a votat HCL nr. 38, privind constituirea unei comisii speciale de analiză și verificare a derulării contractelor de gestiune a serviciilor publice din municipiul Orșova. Comisia a fost constituită dintr-un număr de 5 consilieri: Sperdea Mircea Ion (președinte); Brâncoveanu Mircea Mihai (secretar) și Drăghicescu Laurențiu Ioan, Lăpădătescu Florian, Cergan Adrian (membri). Pe data de 4 mai 2015, comisia și-a început activitatea pe teren. Au fost verificate stația de epurare, stația de pompare a apei potabile SUD, bazinele de apă potabilă SUD, stația de pompare a apei potabile Țurlui, fosta groapă de gunoi a orașului, stația de pompare a apei Mărgini, Stația de pompare Centru. Una dintre concluziile trase de membrii comisiei la vizita făcută în prezența patronului FLORICOLA SA este cutremurătoare. În loc de epurarea apelor uzate și dejecțiilor menajere, așa cum ar fi trebuit și așa cum se impunea dacă operatorul respecta contractul și făcea investiții, aceste mizerii sunt deversate direct în Canalul Țurlui, de unde ajung în lacul format de Golful Cerna, adică taman în Dunăre.

„La observația că se deversează ape uzate și materii fecale în canalul Țurlui, acesta (n.n. – Constantin Popescu) a răspuns că deversările care se fac reprezintă apa cu care se spală pompele, deși credem că normal ar fi fost ca și aceste reziduuri să fie dirijate acolo unde se cuvine, adică la stația de epurare și nu în lac, dacă într-adevăr procesul decurge normal", se arată în Raportul semnat de membri Comisiei de analiză.

Etichetat cu
   Ministerbannernou1240x156v4

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…