Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Ian 26, 2021 - 14486 Views

ÎMPREUNĂ PENTRU EDUCAȚIE, un proiect inedit

Vă prezentăm un inedit proiect, finanțat de Secretariatul General al Guvernului - Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni și dedicate educației, mai precis istoriei și culturii naționale. Împreună pentru Educație este un proiect educațional al Asociației „Glasul Istoriei” care vine în sprijinul românilor din străinătate cu o platformă gratuită de cursuri și informații despre istoria și cultura noastră. Platforma își propune să ofere românilor de pretutindeni, în special elevilor, profesorilor și părinților din comunitățile istorice românești din jurul granițelor României (Ucraina, Serbia), un set de cursuri despre limba și literatura română, istorie, cultură și civilizație românească, realizate de către specialiști, doctori în istorie și profesori.

Scopul acestei platforme este de a compensa restricțiile sociale impuse de pandemie, intermediind astfel o apropiere virtuală de aria educațională și culturală.

Cui se adresează platforma impreunapentrueducatie.com?

„Prin acest proiect ne dorim să aducem în atenția publică materiale educaționale și suporturi didactice online pe care le considerăm importante în contextul unor întrebări firești pe care, în calitate de aparținători ai spațiului cultural românesc, este firesc să ni le punem: cine suntem, de unde venim și încotro mergem? Am încercat să ne adaptăm vremurilor din dorința de a veni în ajutorul tuturor elevilor care au nevoie de cursuri și lecții despre limba română și istoria românilor, dar și documentare despre personalităţile epocii moderne şi contemporane care au contribuit semnificativ la construirea unei imagini pozitive a României în spaţiul european. Suntem un ONG care crede în puterea educației de a transforma în bine societatea, începând cu fiecare în parte. Activitatea noastră este ghidată de următoarele valori: integritate, colaborare, responsabilitate și contribuţie. Ne dorim să dezvoltăm în continuare această platformă de educație și cultură românească și să rezolve cât mai mult din necesitățile elevilor și cadrelor didactice din Serbia și Ucraina care nu au acces la educație și fond de carte în limba română”, a declarat Ionuț Cojocaru, președintele Asociației Glasul Istoriei.

Unul dintre principalele cursuri de pe platforma www.impreunapentrueducatie.com este dedicat limbii române și este structurat în două categorii: literatură românească (curente literare, interpretare de versuri și poezii a unor poeți români reprezentativi, eseuri și analize literare a unor nuvele, comedii, drame și romane interbelice și postbelice) și gramatica limbii române.

Al doilea curs este cursul de istorie a românilor care vine ca un demers ştiinţific menit să sintetizeze în 20 de lecţii concise problemele de bază ale istoriei naţionale din epoca modernă şi contemporană. Pachetul de curs conține peste 60 de pagini și prezintă evoluţia spaţiului românesc în ultimii 200 de ani, subliniind momentele de curaj şi pragmatism politic, de dezvoltare culturală şi socială sau de modernizare rapidă, dar şi evenimentele care au separat cele două provincii românești – Bucovina și Basarabia, de Patria Mamă – România. Astfel, beneficiarii acestei lucrări vor putea nu doar să-şi facă o imagine asupra evoluţiei istoriei naţionale din perioada de referinţă, dar vor fi capabili să înţeleagă mai bine mecanismele şi resorturile care ne-au condus la situaţia actuală a României, stat european, membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice (N.A.T.O.).

Prin acest site, fondatorii proiectului educational și-au propus să completeze și nevoia de cunoaștere despre anumite personalități și modele care au contribuit la realizarea idealului național. În acest sens, s-a realizat un curs de cultură și civilizație românească, intitulat MARI ROMÂNI DE PRETUTINDENI. Cursul a este alcătuit dintr-o galerie de 40 personalități din lumea politică și culturală românească a secolelor XIX-XX, cu accent pe biografiile românilor reprezentativi din comunitățile istorice din jurul granițelor României (Alexandru Averescu, Grigore Vieru, Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu, Elena Alistar, Ion Nistor, Arthur Văitoianu, Ioan Pelivan, Iuliu Maniu, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Titu Maiorescu, Spiru Haret, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu etc.)

Pe lângă toate cele menționate, a fost realizată și o BIBLIOTECĂ ELECTRONICĂ cu circa 400 de resurse educaționale constând în diverse cărți de istorie, sociologie, memorialistică, literatură românească și universală, enciclopedii, dicționare, manuale de istorie, geografie și limba română pentru clasele primare, gimnaziu și liceu, relevante pentru menținerea identității culturale și lingvistice românești. Persoanele care sunt în căutarea unor cărți în limba română pe care doresc să le citească și nu au avut posibilitatea, pot găsi acum soluția în acest proiect.

Proiectul este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Partenerii proiectului: Asociația Generală a Învățătorilor din România și Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…